Tarım Bakanı Faruk Çelik: İthal Et Demek Ucuz Et Gelecek Demek Değil - Son Dakika
Ekonomi

Tarım Bakanı Faruk Çelik: İthal Et Demek Ucuz Et Gelecek Demek Değil

Tarım Bakanı Faruk Çelik,"İthal et demek 'ucuz et gelecek' demek değil. Üreticilerin maliyetlerini dikkate almazsak o zaman ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz." dedi.

17.02.2016 02:43  Güncelleme: 07:41

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et piyasasına ilişkin, "İthal et demek 'ucuz et gelecek' demek değil. Üreticilerin maliyetlerini dikkate almazsak o zaman ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz. Biz piyasanın regülasyonundan yanayız. Et ve Süt Kurumu bunu yapacak önümüzdeki günlerde" dedi.

Bakanlığın ve bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, kırmızı et ile ilgili soruları cevapladı.

"UCUZA ET OLMAYACAK"

Çelik, sektör temsilcileri ile ithalatın çözüm olmadığı, hayvan varlığını artırmak gerektiği yönünde ortak bir noktada buluştuklarını dile getirerek,"Sabit gelirli, dar gelirli vatandaşlarımızın tükettiği gerek ekmek gerekse kıyma ve kuşbaşı ile ilgili fiyatların olması gerektiği noktada kalması ile ilgilidir bu yaptığımız açıklamalar. Yoksa serbest piyasaya müdahale değildir" ifadesini kullandı.

Kırmızı et ithalatına ilişkin sorular üzerine de Çelik, şöyle konuştu:

"İthal et demek 'ucuz et gelecek' demek değil. Piyasa regülasyonu son derece önemli. Maliyetleri dikkate almazsak o zaman ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz. Biz piyasanın regülasyonundan yanayız. Et ve Süt Kurumu bunu yapacak önümüzdeki günlerde. Maliyetler meydandadır, maliyetleri aşağıya çekme sürecini kazanacağız. İthal et gelse bile üreticimizin maliyetinin altında bir fiyat düşünmüyoruz. Ağıllar ve ahırlar dolu olmalı. Ne zaman ki üretim girdilerinde fiyatları düşürürüz o zaman etin fiyatını aşağıya çekersiniz. Ama serbest piyasa diye halkın zaruri ihtiyacı olan bir tüketim maddesinde layüsel bir davranışa da karşı duracağımızı belirtmek istiyorum. Sanki biz ithal ete karşıymışız... İthal ete ihtiyaç varsa ithal edeceksiniz ama üretimi baltalamamamız gerekiyor. Hassas bir noktada olduğumuzu ve o çerçevede bu politikaları sürdürdüğümüzü söylemek istiyorum."

TÜRKİYE'DE TÜKETİLEN ET MİKTARI

Çelik, Türkiye'de dünyanın en pahalı etinin yendiği söylemlerinin doğru olmadığını ifade ederek, Avrupa Birliği'nde üretilen kırmızı etin yüzde 73'ünün domuz eti olduğunu, domuz eti hariç kişi başına düşen kırmızı et miktarının dünyada 11 kilogram, AB'de 16 kilogram, Türkiye'de 13 kilogram düzeyinde bulunduğunu belirtti.

"RUSYA'YA TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜZDE 10 AZALDI"

Çelik, Rusya'ya tarım ürünleri ihracatının 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 10 azalıp, 1 milyar 18 milyon dolara gerilediğini belirterek, "Büyük ihtimalle 2015'in son 2-3 ayındaki gelişmeler etkili oldu. Bu konu ile ilgili bakanlıklar düzeyinde çok ciddi çalışmalar yaptık. Bizim esas meselemiz pazar çeşitlemesi meselesidir. Bu konuda başta Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Brunei Sultanlığı olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Ciddi, olumlu bir noktaya girdiğimizi belirtmek istiyorum. Hatta Japonya'ya greyfurt ve limon sevkiyatına başladık. İnşallah pazar çeşitlenmesi gerçekleşince özellikle de Çin pazarında süt ürünleri ile ilgili olumlu bir gelişme olursa inanıyorum ki, ciddi bir rahatlama meydana gelecektir" diye konuştu.

Çelik, Bakanlığa personel alımına ilişkin kendilerinin 2014'te KPSS'ye girenlerin beklentilerine cevap vermek için Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli taleplerde bulunduklarını dile getirdi.

HER İŞLETMEDEN SORUMYU BİR PERSONEL OLACAK

Bakanlığın 10 bin Tarımsal Yayını Geliştirme Projesi (TARGEL) personeli olduğuna ve 6 bin civarında da taşrada görev yapan personelin bulunduğuna dikkati çeken Çelik, "16 bin personel ile her bitkisel üretim ve hayvansal üretim yapan işletmeden teknik bir elemanın sorumlu olduğu noktaya gelmiş bulunuyoruz. Şu anda bu taksimatlar yapılıyor. Ayrıca, her ilden sorumlu bir veteriner bir de ziraat mühendisi tarafından bütün istatistiki veriler aylık olarak güncellenecek ve bunlar elektronik ortamda güncellenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, bugüne kadar Bakanlığa 23 bin 520 personelin alındığına işaret ederek, bakan, üst düzey yöneticiler ve teknik kadrolar dahil bütün personelin sahada görev yapacağını söyledi.

"TÜRK TARIMI ÇÖKMÜŞTÜR İNSAFSIZCA BİR DEĞERLENDİRME"

Hayvanlarda görülen şap hastalığı ile bir soru üzerine de aşı üretimi için yoğun çalışmalar yapıldığına dikkati çeken Çelik, yurtiçinde hayvan nakli ile ilgili yaşanan sorunlarda da ayrı bir politika geliştirdiklerini ifade etti.

Çelik, "Türk tarımı çökmüştür" yorumunun insafsızca bir değerlendirme olduğunu aktararak, aksine Türk tarımında ciddi bir atılım bulunduğunu vurguladı.

Üreticinin alım gücü hakkında örneklere yer veren Çelik, "Bir çiftçinin traktör alması için 2002 yılında 65 bin kilogram buğday satması gerekiyordu, Şimdi 44 bin kilogram buğday satması gerekiyor. Bir üretici 2002 yılında 4 bin 500 kilogram buğday satarsa, 2015'te ise 2 bin 62 kilogram buğday satarsa bir buzdolabı alabiliyor" diye konuştu.

Çelik, tarımda küçük işletmelere destek konusunda çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek. "Bedelsiz hayvan verme noktasında çalışma yapmak durumundayız" dedi.

Bir soru üzerine, gübrede ve yemde KDV indirimi yaptıklarının altını çizen Çelik, "Yemde KDV'yi yüzde 8 indirdik, bir gün geçmeden yüzde 8 yerine geldi. Biz bu KDV indirimini üretici için getirdik. Bu yanlışlık üreticiye yapıldı" yorumunu yaptı.

"HAYDİ KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM DÖNEMİ BAŞLATMAK İSTİLORUZ"

Çelik, saman ithalatına ilişkin bir soru üzerine de 2015'te saman ihracatının 22 bin ton, ithalatın da 4 bin 600 ton olduğunu, bu rakamların olumsuz değil tam tersine olumlu bir tablo ortaya koyduğunu söyledi. Patates üretiminde 400 bin tonluk arz fazlası olduğunu dile getiren Çelik, bu fazla ile ilgili yapılabilecek ne varsa yapacaklarını söyledi.

Çelik, Türkiye'de kırsaldan kente dönüş olduğunu ancak geriye dönüş için imkanları oluşturmak gerektiğini belirterek, "Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması noktasında 'Haydi köyümüze geri dönelim' dönemini başlatmak istiyoruz" diye konuştu.

Tarım Bakanı Faruk Çelik: İthal Et Demek Ucuz Et Gelecek Demek Değil
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarım Bakanı Faruk Çelik: İthal Et Demek Ucuz Et Gelecek Demek Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (44)

  • GS: Size vekil demek adamsınız demek te değil o zaman 10 1 Yanıtla
  • vatandas: et pahali bu yuzden zaten lokantalarda vb kalite düşük. halk et alamiyor 10 1 Yanıtla
  • goo gle: sizin bir sürü eşekler iniz koyunlar iniz var ithal ete gerek yok allah onların da sizinde belanızi versin 10 0 Yanıtla
  • HALK: dalga geçiyorlar bizimle. 7 1 Yanıtla
  • ???: bi eti ucuzlatamadınız....dünyanın en zor işi herhalde 7 1 Yanıtla
  • Adam: Ithal gıdalar ile sadece virüs sokuluyor ülkemize 7 0 Yanıtla
  • bu adam ithal et reklamı çeksin bence: boş adamlar iktidarı 7 0 Yanıtla
  • mine: bu devleti yönetenler et yerken akıllarına asgari ücretliler gelede boğazlarında kala inşallah 6 0 Yanıtla
  • Köylü: Tarımı bitirdiniz köylüler perişan hayvancılığıda yıllar önce zaten öldürdünüz allah sizi bildiği gibi yapsın 6 0 Yanıtla
  • çıplak vatantaş: zaten seçilen ler yemeye gidiyor ha birde bolca kavga ediyorlar acilen gııııdaaaa ürünlerinde kdv yi 100/5 indirinki millet ne ydiyini bilsin 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement