78'ler Girişimi: Çözüm İradesi Ortaya Çıksın - Son Dakika
Güncel

78'ler Girişimi: Çözüm İradesi Ortaya Çıksın

78\'ler Girişimi: Çözüm İradesi Ortaya Çıksın

Urfa 78'ler Girişimi durma noktasına gelen Çözüm Süreci'nin devam etmesi ve çatışmaların bir an önce durması için çağrı yaptı.

26.08.2015 13:08

Urfa 78'ler Girişimi çatışmaların sona ermesi ve Çözüm Süreci'nin devam etmesi amacıyla basın açıklaması düzenledi. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Emniyetin önceden belirlediği alanda basın açıklamasını yapmayı kabul etmeyen girişim üyeleri, söz konusu duyurusunu güvenlik çemberinin dışında yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Örgütü Üyelerinin de yer aldığı basın açıklamasını 78'ler Girişimi Sözcüsü Abdurrahman Pişkin okudu. Türkiye'nin 30 yıldır savaş ve çatışma hali içinde olduğunu söyleyen Pişkin, "İnsani, sosyal, siyasal, ekonomik ve ahlaki boyutlarda büyük bedeller ödendi" şeklinde ifadeler kullandı. 50 bin insanın öldüğünü ve en az bir o kadarının da yaralandığını ifade eden Pişkin, "Milyonlarca insan topraklarını terke zorlanarak, kent merkezlerine göçe ve yoksulluğa sürüklendi. Demokrasi boğuldu. Siyaset gerçek ilişkilerden koptu, algı yönetiminin toplum dışı zihniyetine teslim oldu.2013 başından itibaren başlayan Çözüm Süreci ve karşılıklı eylemsizlik, çatışmaların bitirildiği, Kürt sorununun çözüleceği, barışın egemen olacağı yönünde toplumda büyük umutlar yarattı ve artan ölçüde destek buldu. Çözüm Süreci fiilen demokratik ve siyasi alanı genişletirken, askerin silahları susturması, PKK silahlı güçlerinin geri çekilmesi önemliydi. Çeşitli tıkanmalara ve krizlere rağmen tarafların çözüm iradesi ısrarı bu umutların sönümünü engelledi" dedi.

'SÜREÇTE HAYATİ KOPUŞLAR YAŞANDI'

"Bizler 78'ler Kuşağı ve 78'liler dernekleri olarak, farklı görüş ve eğilimlerimize rağmen barış fikrinin toplumda tartışılması, siyaset ve toplumla ilişkilenmesi için yapılan bir çözüm ve barış çağrısını kabul etmiş, barış fikrinin toplumda mayalanması için çaba göstermiş ve Akil İnsanlar Heyeti'nde sorumluluk almıştık" diyen Pişkin 2013'ün ikinci yarısı sonrası, özellikle 2014 sonbaharından itibaren 6-8 Ekim olayları, İç Güvenlik Yasası, sert kararlar alınan Kasım MGK toplantısının kırılmalara ve güvensizliklere yol açtığını söyledi.

Pişkin açıklamaya şöyle devam etti: "Sürece dahil olan yeni dinamikler, yeni olaylar çözüm atmosferini kararttı. Bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki, Çözüm Sürecinden Suruç katliamı ve Varto, Şemdinli, Silvan, Lice, Silopi'de ve de asker ölümlerinde görüldüğü gibi hayati bir kopuş yaşanıyor. Silah ve şiddet perdesi yeniden açıldı. Savaş kapımıza tekrar geldi. Öte yandan böylesine kanlı bir ortamda 'erken seçim' denmektedir. Çözüm ve barışa karşı işlevini yoğunlukla yerine getirmiş biz 78'liler, yüksek bir vicdani ve demokratik sorumluluk içinde kamuoyu önünde, yetkililere ve sorumlulara şu çağrıyı yapıyoruz: Derhal silahlar susmalı ve mutlak çatışmasızlık haline dönülmelidir. Varto, Şemdinli, Silvan, Lice, Silopi'de asker ve polis kuşatmayı kaldırmalı, ilişkiler normalleştirilmelidir."

'MEYDAN OKUYUCU DİLDEN UZAK DURULMALI'

Suruç'taki canlı bomba olayının aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Pişkin, sözlerini şöyle tamamladı: "Suruç katliamı soruşturulup, aydınlatılmalıdır. Meydan okuyucu, ayrımcı, milliyetçi ve suçlayıcı tahkir dilinden uzak durulmalıdır. Demokratik ve siyasi alanı daraltacak önerilerden ve görüşlerden sakınılmalıdır. Kopan çözüm çabalarına geri dönmek için diyalog ortamı oluşturulmalı ve taraflar diyalog kurmalıdır.Biz 78'liler bu açıdan üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu kamuoyu önünde bildirmeyi borç biliriz."

'Ya kardeşlerin kanlı savaşı ve darbe! Ya da barış ve demokrasi' pankartı açan grup yapılan basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde dağıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 78'ler Girişimi: Çözüm İradesi Ortaya Çıksın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement