Aa Erbil Ofisinin Açılışı - Son Dakika
Güncel

Aa Erbil Ofisinin Açılışı

Başbakan Yardımcısı Akdoğan: "Bir zamanlar Türkiye'de 'Kürt var mı, yok mu' tartışması olurdu.

21.11.2014 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'de Kürtlüğün tartışıldığı dönemler bulunduğunu hatırlatarak, "Ama sonradan AK Parti iktidarı döneminde, hem bütün bu meselelerle yüzleşildi, Kürtlerin ve diğer bütün etnik grupların, mezheplerin varlığı kabul edildi. Bunun ötesinde, devlet, kamu yayıncılığı olarak Kürtçe televizyon kurdu, işte Anadolu Ajansı (AA) Kürtçe hizmet veriyor ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde bu ofisler açılıyor. Bunlar çok önemli gelişmelerdir. Bu, çözüm sürecinin de bir başarısıdır" dedi.

Akdoğan, AA'nın Erbil Ofisi'nin açılış törenindeki konuşmasına yeni ofisin hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı.

AA'nın Erbil'in yanı sıra Kerkük, Süleymaniye ve Bağdat'ta da ofisinin olduğuna dikkati çeken Akdoğan, "Bunları bir kardeşlik köprüsü olarak görüyoruz" diye konuştu. Akdoğan, şunları söyledi:

"Bir zamanlar Türkiye'de 'Kürt var mı, yok mu' tartışması olurdu. Kürtlüğün kabul edilmediği dönemler oldu ama sonradan AK Parti iktidarı döneminde hem bütün bu meselelerle yüzleşildi, Kürtlerin ve diğer bütün etnik grupların, mezheplerin varlığı kabul edildi. Bunun da ötesinde, devlet, kamu yayıncılığı olarak Kürtçe televizyon kurdu, işte Anadolu Ajansı Kürtçe hizmet veriyor ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde bu ofisler açılıyor. Bunlar çok önemli gelişmelerdir. Bu, çözüm sürecinin de bir başarısıdır. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması aynı zamanda bütün bölge için bir model, bir örneklik oluşturacaktır. Sorunlara demokratik çözüm bulunması konusunda önemli bir örneklik sergileyecektir."

"Tarih, coğrafya, dinimiz bizi kardeş yaptı"

Son dönemde bölgede etnik, mezhepsel veya farklı sebeplerle birtakım çatışmaların yaşandığını dile getiren Akdoğan, "Ciddi bir kaos, iç savaş durumu var özellikle Suriye'de ve bu farklı yerlere de ihraç edilmeye çalışılıyor. Bütün bunlara karşı bizim dost ve kardeş ülkeler olarak dayanışma içinde olmamız ve sorunlara demokratik çözümler öneriyor olmamız önemli bir noktadır" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin iki gündür Irak'ta çeşitli temaslarda bulunduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Akdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye-Irak ilişkilerinin gelişmesini, normalleşmesini de önemli bir aşama olarak görüyoruz. Tabii Irak'ta birlik ruhunun gelişmesi, ortak düşmana karşı birlikte hareket etme anlayışının gelişmesi bütün farklılıkların bir araya gelerek hükümette var olması ve sistemin bu şekilde reforme edilmesi önemli bir noktadır diye düşünüyoruz. Türkiye her zaman Irak'ın da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de yanında olacaktır ve her zaman işbirliğini geliştirmek isteyen taraf olacaktır. Tarih, coğrafya, dinimiz bizi kardeş yaptı. Biz de bu kardeşlik, komşuluk hukuku çerçevesinde işbirliğini daha ileri noktalara taşımak durumundayız."

-Terörle ortak mücadele

Terörle ortak mücadelenin de önemine değinen Akdoğan, şöyle devam etti:

"Terörün etnik, mezhebi kökeni, kullandığı ideoloji hiçbir önem taşımaz. Masum insanları öldüren kimse bu terörizmdir ve buna karşı ortak mücadele verilmelidir. Biz de Irak yönetiminin bu terörizme karşı mücadelesinde yanındayız. Terörün nasıl, etnik mezhebi bir kimliği ve kökeni yoksa terörle mücadele yapılırken bu tür mezhep çatışmaları veya mezhep ayrışmalarını tetiklememek de önem taşıyor. Ben bir kez daha Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı'na, Hükümeti'ne, bütün buradaki Türk firmalara, Anadolu Ajansına TRT'ye, Türkiye'ye kardeşlik köprüsü oluşturan bütün bu yapılara bugüne kadar verdikleri destek sebebiyle teşekkür ediyorum." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aa Erbil Ofisinin Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement