AB Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AB Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı

AB Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı

Azerbaycan'daki toplantıda, Ukrayna'daki krizin çözüm yolları ile krizin bölgeye etkileri değerlendirildi.

09.09.2014 14:10

Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Anlaşması'nı imzalayan ülkelerin dışişleri bakanları, Azerbaycan'da, gayriresmi toplantıda bir araya geldi.

Bakü'deki toplantının ardından Bakanlar ve AB Temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, bölgede yaşanan sorunları, toprak bütünlüğü, bağımsızlık ve istikrar konularını görüştüklerini belirtti.

Toplantıda, ülkelerin uluslararası kurallar çerçevesinde tanınmış sınırlarının değiştirilemez olduğunun vurgulandığını bildiren Memmedyarov, enerji güvenliği konusuna da geniş yer verildiğini, sivil toplum örgütlerinin geliştirilmesinin, enerji alanındaki işbirliğinin öneminin ve vize rejiminin konuşulduğunu kaydetti.

AB Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Doğu Ortaklığı'na imza atmış bütün ülkelerin, AB için önemli olduğunu ifade ederek, "Bu ülkelerin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz" dedi.

-"AB, dondurulmuş sorunların çözümünü istiyor"

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Yardımcısı Helga Schmidt, Ukrayna'da yaşanan krize dikkat çekerek, krizin Doğu Ortaklığı'nın güvenliğini olumsuz etkilediğini savundu.

Ukrayna yönetimiyl ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkesin içerdiği tüm maddelerin yerine getirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Schmidt, şöyle devam etti:

"Bu, krizin siyasi çözümü için ilk adım olacaktır. Fakat sorun Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmelidir. AB, Doğu Ortaklığı ülkelerindeki tüm dondurulmuş sorunların çözümünü istiyor. Aksi halde işbirliğimiz dirençli olmaz."

- "Moldova AB yolunu seçti"

Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Natalya German, Ukrayna'da yaşanan gelişmeleri büyük tedirginlikle izlediklerini söyledi.

Moldova'nın, çatışmanın ilk gününde Kırım'ın Rusya'ya ilhakını desteklemeyeceğini ilan ettiğini hatırlatan German, sorunun barış yoluyla çözümünden yana olduklarını vurguladı.

Ukrayna'daki krizin diğer bölge ülkelerine sıçramamasını ümit ettiklerini dile getiren German, şunları kaydetti:

"Biz tüm sorunların, Moldova'nın yaşadığı Transdinyester sorunu da dahil, barış yoluyla çözmekten yanayız. Fakat şunu açıkça söylüyorum ki Ukrayna'da yaşanmış olan bu gelişmelere rağmen, bölgedeki gergin ortama rağmen Moldova artık yolundan dönmeyecektir. Biz seçimimizi yaptık. Biz AB'ye üye olmak istiyoruz. Moldova, AB yolunu seçti. Bizi kimse bu yoldan vazgeçiremez."

-"Rusya'ya karşı ortak strateji belirlenmesi gerekiyor"

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yelena Zerkal da Doğu Ortaklığı ülkelerinin birçoğunda dondurulmuş sorun ve çatışma olduğuna dikkati çekerek, "Rusya'ya karşı ortak strateji belirlenmesi gerekiyor. Ukrayna daha çok muzdarip çünkü açık savaş yürütülüyor bize karşı. Biz Rusya'ya karşı tek başına mücadele ediyoruz fakat AB'nin desteğine de inanıyoruz" dedi.

Basın toplantısına, Gürcistan Dışişleri Bakanı Maja Pandjikidze ile Belarus Dışişleri Bakan Yardımcısı Yelena Kupçina da katıldı.

AB- Doğu Ortaklığı Anlaşması'nı Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile imzaladı.

Ortaklık anlaşmasının amacı, bu eski Sovyet devletlerini politik ve ekonomik reformlarda desteklemek. - Bakü

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement