Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı

Türkiye'nin uzun süredir beklediği AB ile müzakereler yeniden başladı. 17 numaralı 'Ekonomik ve Parasal Politika' fasıl başlığı Brüksel'de açıldı.

14.12.2015 19:43  Güncelleme: 07:53

Türkiye, Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde 15'inci başlığını bugün açtı. Brüksel'de TSİ 18.30'da başladı. Hükümetler arası konferansta 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politika" başlığı görüşüldü.

TOPLANTIYA ÇOK SAYIDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KATILDI

Toplantıya Türkiye adına AB ile Müzakere Heyeti Başkanı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına ise dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, müteakip dönem başkanlığı adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

FASIL, REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASINA DAYANIYOR

Bu fasıl, AB'nin ekonomi politikası, serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi temelinde rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşviki, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyüme ve istihdamın arttırılması gibi ortak hedefler doğrultusunda üye ülkelerin ekonomi politikalarının uyumlaştırılmasını kapsıyor.

TEK PARA POLİTİKASININ UYGULANMASI HEDEFLENİYOR

Parasal politika kapsamında ise fiyat istikrarının muhafazasını amaçlayan tek para politikasının uygulanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Merkez bankalarının bağımsızlığının sağlanması, kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi ve kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması amaçlanıyor.

MEHMET ŞİMŞEK: TÜRKİYE BUNA HAZIR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB ile 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politikalar faslının müzakerelere açılmasının sokaktaki vatandaşa gerçek anlamda dokunan birçok boyutu olduğunu söyledi.

AB ile hükümetler arası konferans öncesinde açıklama yapan Şimşek, "Çünkü fiyat istikrarı sağlanırsa, mali disiplin sağlanırsa, makrofinansal istikrar sağlanırsa kalıcı refah artışı sağlanır. Türkiye sürdürülebilir, dengeli, yüksek büyümeyi sağlar. Türkiye buna hazır. Bu fasılla ilgili Türkiye zaten ileri düzeyde bir uyum içerisinde. Kapanış kriteri anlamında da birkaç basit husus var. Hemen kısa süre içerisinde gerçekleştirebileceğimiz hususlar. Fakat burada önemli olan sürecin yeniden canlandırılmasıdır." dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin sadece kriz yönetimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye-AB ilişkileri sağlam zeminde ilerlemeli. Hedefimiz ne? Tam üyelik." diye konuştu. Çavuşoğlu, şu andaki işbirliğinin konjonktürel kalmamasını istedi.

Brüksel'deki hükümetler arası konferans öncesinde soruları cevaplayan Çavuşoğlu, AB ile müzakerelerde bir fasılın açılmasını "ilişkilerimize ivme kazandıran bir adım olarak görmemiz lazım" sözleriyle değerlendirdi.

"Hem Türkiye hem AB bir kere daha anladı ki sadece bugün karşı karşıya kaldığımız krizlerin yönetiminde değil; birçok alanda işbirliğimizi güçlendirmemiz lazım." diyen Çavuşoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, diğer fasılların açılması için de çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.

Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ...Erbaa...: .....HAİN CHP ve HDP LİLER.....ESADI DESTEKLEDİNİZ TÜRKMENLER ÖLÜYOR.... PKK ve DHKP-C Yİ DESTEKLEDİNİZ POLİSİMİZ,ASKERİMİZ ÖLÜYOR..... BU MİLLETİN SİZDEN ÇEKTİĞİ NEDİR.. 22 6 Yanıtla
  • Deniz: Oyalama agza bi kasik bal çalma politikalari... 10 0 Yanıtla
  • akp: Dolar 3 tl ye dayandi ekonomi kriz geliyor ihracat yok olmus trist yok olmus 6 1 Yanıtla
  • rte: dünya lideri sayın erdoğanın önünde İsrail Rusya ırak dan sonra avrupa da diz çöktü yürü be uzun adam kim tutar seni 2 5 Yanıtla
    Cem: Ne iciyonuz lan bende ictiginizden isterim :))) 0 0
  • müslüman türk..: Bunlardan bir cacik olmaz...biz kendi basimizin caresine bakariz... 2 1 Yanıtla

Advertisement