ABD'nin Merkel ve Bazı Bakanlıkları Dinlediği İddiası - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Merkel ve Bazı Bakanlıkları Dinlediği İddiası

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bazı bakanlıkları dinlediği iddialarına ilişkin, "Son günlerde yayınlanan belgelerin gerçek olup olmadığı konusunda olabildiği kadar çabuk bir açıklama bekliyoruz" dedi.

03.07.2015 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bazı bakanlıkları dinlediği iddialarına ilişkin, "Son günlerde yayınlanan belgelerin gerçek olup olmadığı konusunda olabildiği kadar çabuk bir açıklama bekliyoruz" dedi.

Steinmeier, Çek mevkidaşı Lubomir Zaoralek ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı basın toplantısında, Wikileaks'in internet sitesinde NSA'nın Almanya'daki siyasetçileri dinlediğine dair muhtemel belgelere ilişkin soruları cevapladı.

Wikileaks tarafından yayınlanan belgelerin, ispat edilmesi halinde Almanya-Amerka ilişkilerinin "önüne geçeceğini" belirten Steinmeier, "Amerikan tarafının da bir açıklama yapmak konusunda yardımcı olmasını istiyorum" ifadesini kullandı.

Dinleme konusunda gerçekte siyaset alanında hangi aktivitelerin yapıldığını ve özellikle kimin dinlenmesinin amaçlandığını merak ettiklerine işaret eden Steinmeier, "Son günlerde yayınlanan belgelerin (Wikileaks) gerçek olup olmadığı konusunda olabildiği kadar çabuk bir açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

Durumun gerçek olup olmadığını gelecek günlerde göreceklerini söyleyen Steinmeier, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Dünyadaki son durumlara bir göz attığımızda, bizim karar verebileceğimiz bir durum yok. Son günlerde ağırlık merkezi olarak bakıldığında, İran müzakereleri için Viyana'daydım. Viyana dışında Suriye meselesinde yeni bir çözüm bulunması için görüşmeler yaptım. Irak'ta, Libya'da veya Yemen'de Amerikan dış politikasının sonuçlarını hariçte bırakabileceğimiz bir karar verme durumumuz yok. Aksine karşılıklı olarak birbirimize krizleri aşmak, belli ölçülerde çözümler bulmak için ihtiyacımız var. Bu bakımdan (dinleme konusunda) gerçekte ne olduğunu Amerikalılarla şeffaflıkla karşılıklı konuşup açıklamak zorundayız. Böylece büyük sorunları çözmek konusundaki ortak çalışmalarımız zarar görmemeli."

Wikileaks'in internet sitesinde ve Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde, NSA'nın Almanya'daki siyasetçileri dinlediğine dair muhtemel belgeler ve telefon numaraları yer almıştı.

Yeni ortaya çıkan belgelerde Merkel'in 2011 yılının Ekim ayında Vietnam'a seyahati sırasında danışmanıyla Yunanistan kriziyle ilgili yaptığı telefon görüşmesinin dökümüne yer verilmişti. Merkel'in görüşmede Yunanistan'daki kriz için en iyi çözümün hangisi olduğu konusunda kararsızlığını, bu konuda Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve diğer bazı aktörlerle görüş ayrılıkları yaşadığını dile getirdiği ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Merkel ve Bazı Bakanlıkları Dinlediği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement