Afrika, Medyasını Tartışıyor - Son Dakika
Güncel

Afrika, Medyasını Tartışıyor

Afrika Medya İnisiyatifi Forumu (AMI), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde başladı.

12.11.2015 01:45

Afrika Medya İnisiyatifi Forumu (AMI), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde başladı.

Türkiye'den Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Tokat'ın da katıldığı "Afrika'nın en büyük medya etkinliği"nin ilk gününde, "basın özgürlüğü ve etik" konuları değerlendirildi.

Medya özgürlüğünün sorgulandığı oturumda, etik ve sorumlu habercilik üzerine konuşan gazeteci Joy Nadioo, medyanın zihinleri yönlendirdiğini ifade ederek, Güney Afrika'daki öğrenci protestolarının şiddet dili üzerinden yansıtılmasını eleştirdi.

Witwaterstrand Üniversitesi Medya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Anton Harber de Afrika'da basına uygulanan baskılar karşısında siyasi liderlerin sorumluluklarına dikkati çekerek, "Gazeteciler taciz ediliyor, yargılanıyor, hapse mahkum oluyorlar hatta öldürülüyorlar. Güney Sudan'da yıl içerisinde 5 gazeteci öldürüldü. Güney Afrika'da her zaman özgür medya kavgasını veriyoruz. Medyanın özgürlüğü konusu birçok Afrika ülkesinde hala en büyük sorun" diye konuştu.

El Cezire TV muhabirlerinden Mohammed Adow ise Afrika'nın bir kısmında basın özgürlüğünün olmadığını savundu. Siyasilerin kendi çıkarları için medyaya baskı kurduğunu dile getiren Adow, eleştirel bakan gazetecilere muğlak basın kanunları kullanılarak dava açıldığını, medya birimlerine baskılar yapıldığını anlattı.

İnsan hakları aktivisti Ayesha Kajee de ifade özgürlüğünün insani bir hak olduğunu hatırlatarak, sömürge dönemlerinden kaldığını iddia ettiği kanunların özgürlüğü kısıtladığını söyledi.

Etkinlik 13 Kasım'a kadar sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afrika, Medyasını Tartışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement