"Su Kaynağı Havzasına Maden Ocağı Kurmak Vicdansızlıktır" - Son Dakika
Yerel

"Su Kaynağı Havzasına Maden Ocağı Kurmak Vicdansızlıktır"

"Su Kaynağı Havzasına Maden Ocağı Kurmak Vicdansızlıktır"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "600 bin kişinin içme suyunu karşılayan bölgeye maden ocağı için izin vermek vicdansızlıktır." dedi.

05.12.2013 15:04  Güncelleme: 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "600 bin kişinin içme suyunu karşılayan bölgeye maden ocağı için izin vermek vicdansızlıktır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Ağbaba, konuya ilişkin yaptığı açıklamada özellikle son birkaç yıldır taş ocaklarına gelişi güzel ruhsat verildiğini belirterek, açılan taş ve maden ocaklarının yer altı sularının azalmasına, ağaçların kurumasına, hayvancılığın olumsuz etkilenmesine ve bölgede yaşayan insanların sağlığının bozulmasına sebep olduğunu kaydetti.

Milletvekili Ağbaba, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir de soru önergesi verdi.

Ağbaba önergesinde, "Malatya'nın Doğanşehir Kelhalil Köyü,Erkenek Beldesi, Arguvan Şotik Aşağı Konak Mezrası, Yeşilyurt İkizce Köyü gibi pek çok bölgede taş ve maden ocakları faaliyet göstermektedir. Özellikle son yıllarda taş ve maden ocaklarına gelişi güzel ruhsat verildiği ifade edilmektedir. Geçtiğimiz günlerde Hekimhan ilçesine bağlı Çimenlik Köyünde eski tarihi alan olarak değerlendirilen bölgeye taş ocağı ruhsatı verildiği ifade edilirken, Malatya'nın içme suyu kaynağı Yeşilyurt Gündüzbey Kasabası Kaptaj havzasının Adıyaman bölgesindeki bir yere de Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından ÇED raporuna ihtiyaç duyulmadan maden ocağı izni verildiği kamuoyunda konuşulmaktadır.

Malatya'nın su kaynağı olan Kaptaj bölgesine maden ocağı kurulması için gerekli izin verilmiş midir? Malatya İl özel İdaresi tarafından konuyla ilgili uygun görüş iletilmiş midir? İzin verilmiş ise bunun yaklaşık 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan bölgeye zarar vereceği düşünülmemiş midir? TÜBİTAK raporlarına göre taş ve maden ocağı işletmelerinin,içme suyu kaynaklarına en az 5 Km uzaklıkta olması gerektiği belirtilmesine rağmen, Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından verildiği söylenen iznin bu şartı taşıyıp taşımadığı göz önüne alınmış mıdır'Kurulacak maden ocağı, Kaptaj havzasına kaç km uzaklıktadır? Hekimhan ilçesine bağlı Çimenlik Köyü'nde taş ocağı ruhsatı verilmeden önce bölgede tarihi eserlerin olup olmadığı yönünde bir inceleme yapılmış mıdır? Maden ve taş ocakları açılmadan önce ÇED raporu alınması zorunlu iken, Kaptaj bölgesi için neden ÇED raporuna ihtiyaç duyulmamıştır? Taş ve maden ocaklarının pek çoğu köylülerin hayvanlarını otlattıkları meraların üzerinde yer almaktadır.Gerekli izinler verilirken köylülerin geçim kaynakları neden göz ardı edilmektedir'Malatya ilinde halen kaç taş ve maden ocağı işletmesi fili olarak çalışmaktadır'Bu işletmeler nerelerde kuruludur" ifadelerine yer verdi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Su Kaynağı Havzasına Maden Ocağı Kurmak Vicdansızlıktır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement