AK Parti'li Fındıklı, TBMM'de Konuştu - Son Dakika
Yerel

AK Parti'li Fındıklı, TBMM'de Konuştu

AK Parti\'li Fındıklı, TBMM\'de Konuştu

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, "Bizim enerji politikaları ve fiyatlandırma konumu itibariyle, konutlarda elektriği en ucuz kullanan ülkeyiz" dedi.

17.10.2014 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, "Bizim enerji politikaları ve fiyatlandırma konumu itibariyle, konutlarda elektriği en ucuz kullanan ülkeyiz" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Elektrik ve Doğalgaz fiyatlarına yapılan fiyat artışlarıyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi aleyhinde TBMM'de söz alan Fındıklı, "Bu zamlar, son 2 yıldır maliyetlerdeki artışa rağmen, bunu tüketiciye yansıtmamak için elinden gelen her önlemi alan, maliyet artışını yerli kaynaklarla telafi etmeye çalışan Enerji Bakanlığımız tarafından kamuoyuna duyuruldu. Enerji sektörü için doların değerindeki artışı ve fiyatların nasıl yapıldığını biliyoruz. Türkiye yaklaşık 22 milyar dolar yalnızca enerjiye para ödüyor. Onun için özellikle bu dönemde, 2014 yılı içerisinde hidroelektrik santrallerinde yağış rejiminden kaynaklanan bir azalma oldu. Hidroelektrik santralleri, bizim enerji üretimimizin yüzde 25'ini karşılarken, 2014 yılında bu yüzde 19'lara geriledi. Bu her iki problemi üst üste koyduğumuzda, dolar artışıyla birlikte zamlar kaçınılmaz olmuştur. ve bu zamlar yapıldı" diye konuştu.

"2 TANE NÜKLEER SANTRAL YAPILIYOR"

Fındıklı, konutlarda elektriği en ucuz kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim enerji politikaları ve fiyatlandırma konumu itibariyle, konutlarda elektriği en ucuz kullanan ülkeyiz. Bunu iftiharla söylüyoruz. Konutlarda ve sanayide doğal gazı en ucuz kullanan ülkeyiz. ve yine sanayide elektriği en ucuz kullanan ülkeyiz. 12 yıl önce 200 kilovatlık enerji tüketen asgari ücretli bir vatandaşımız, 2002 yılında yüzde 18'ini elektriğe ödüyordu. Ama bugün zamlara rağmen yüzde 8,8'ini elektriğe ödüyor. Normal aylık 125 metreküp tüketim yapan bir asgari ücretlinin, kendi asgari ücreti içerisindeki payı 2002 yüzde 32 idi. Bizden önceki dönemde asgari ücretli bir vatandaş, aldığı asgari ücretin yüzde 32'sini aylık götürüp, doğal gaza ödüyordu. Bugün zamlara rağmen ancak asgari ücretin yüzde 16'sı kadarını ödüyor. Vatandaşlarımızın geliri içindeki enerji faturası olarak ödediği miktar önemli ölçüde azalmıştır. 2002 ve 2012 yılları arasında toplam enflasyon farkları da göz ardı edilmezse, biz enerji politikalarımızı zamlarla burada tartışmak yerine, Türkiye'nin enerji politikasını oturup, konuşmamızda fayda var. Bizler, enerji politikasında yerli ve yenilenebilir kaynaklara dönebilmek adına, hukümetimiz ve bakanlığımızın yapmış olduğu iyileştirmeler ve teşvikleri masaya yatırdık ve bu mecliste bunların kanununu çıkardık. Şuanda 2 tane nükleer santral yapılıyor. Bunların her biri 8 megavat değerinde. Büyüyoruz, bizim ve sanayinin enerjiye ihtiyacı var. Rüzgar ve güneş enerjinin önünü açtık. Bunları teşviklerle destekledik. ve yine Türk Petrolleri anonim ortaklığını normal devlet kurumundan A.Ş.'ye çevirmek suretiyle; onun bir dünya oyuncusu olmasının önündeki engelleri kaldırmak suretiyle, bugün gerek Şahdeniz'de gerekse diğer alanlarda Türk Petrolleri'nin Venezuela'ya kadar kuyu açtığını ve bu politikalarla Türkiye'nin geleceğini enerji arz güvenliği açısından sağlama alma noktasındaki gayretlerini hep birlikte gerçekleştirdik."

"ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Enerji konusunda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Fındıklı, "Bu bölgede yaptığımız enerji stratejileri aslında, elli yıllık bir perspektifle gelecekteki torunlarımızın ve gelecekteki Türk milletinin refahıyla alakalı çok ciddi çalışmalardır. Bunları burada tartışmamız lazım. Hepimiz bunu biliyoruz ki dünya enerji piyasasında bir pazarlık, bir paylaşım içerisindedir. Burada, enerjinin üzerinde oturan insanların hak ve hukukunu korumak adına Türkiye doğru bir yerde duruyor, kendi milletinin geleceğini sağlamak adına Türkiye doğru bir yerde duruyor ve bu enerji stratejilerini aslında burada oturup da tartışmamız lazım. Bu konuda bizim alnımız açıktır ve gerek Kafkas petrolleri üzerinde TANAP'ta, Şahdeniz'de yapmış olduğumuz çalışmalar, Kuzey Irak'ta aramış olduğumuz ve bulmuş olduğumuz petrol rezervleriyle ve oradan çıkardığımız petrol kuyularıyla beraber ülkemizin refahını ve geleceğini sağlama noktasında gayretlerimiz devam ediyor. Bir gün bunu bu Mecliste tartışmamız lazım. Biz komisyonlarda çok tartıştık ve göreceğiz ki, bu hukümetin, bu Dışişleri Bakanının, Dışişleri Bakanlığının ve Enerji Bakanlığının bu yapmış olduğu enerji anlaşmaları, TANAP'taki hisseleri itibarıyla Şahdeniz'deki hisseleri itibarıyla ve Kuzey Irak ve enerji yolları itibarıyla bu dönemin Meclisini, bu dönemin hukümetini ve bu dönemin Enerji Bakanlığını yarın tarih altın harflerle yazacaktır, bundan kesinlikle emin olun" şeklinde konuştu.

"KORKU DUVARINIZI YIKIN"

Fındıklı, konuşmasında ayrıca kendisinden önce konuşan milletvekillerine de cevap verdi. Fındıklı, "Türkiye'nin savaşacak gücü de, yüreği de, parası da vardır. Onun için herhangi bir şeye zam yapmasına gerek yok. Recep Tayyip Erdoğan her zaman halkın içerisinde ve meydanlarda olacak. Bu korku size yetecek. Bence bu korku duvarını sizin yıkmanız lazım" ifadelerini kullandı. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel AK Parti'li Fındıklı, TBMM'de Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement