AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır Açıklaması - Son Dakika
Yerel

AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır Açıklaması

''Samsun'da ipek böcekciliğini tekrar geliştirmek durumundayız''

26.09.2014 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAMSUN (AA) - AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, kadın istihdamının tarımsal üretimde arttırılması amacıyla bölgede ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacağını belirtti.

Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un ipek  böceği yetiştiriciliğinde geliştirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Amaçlarının hem kadın istihdamının tarımsal üretimde arttırılması hem de ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını sağlamak olduğunu belirten Bakır, "Samsun  geçmişte ipek böceği yetiştiriciliğinde ileri bir şehirdi. Ancak geçmişte yaşanan savaşlar ve zorluklar nedeniyle terk edilmiş ve unutulmuş.  Biz bunu bölgemizde tekrar canlandırmak ve geliştirmek durumundayız. Kadın istihdamının tarımsal üretimde arttırılması amacıyla ipek böceği yetiştiriciliğini önemsiyorum" dedi.

Kırsal kesimde yaşayan kadınların  ipek böceği yetiştirerek koza üretimi yapması için Kozabirlik Genel Müdürlüğü'nden dut fidanları sağladıklarını vurgulayan Bakır, dut fidanlarını 19 Mayıs, Bafra ve Yakakent ilçelerindeki kadınlara ücretsiz dağıttıklarını kaydetti.

'Her dönem piyasası olan sektor"

İpek böceği yetiştiriciliğinin her dönem canlı bir sektör olduğuna dikkat çeken Bakır şunları söyledi:

"İpek sektörü dünyada doymayacak bir piyasaya sahip. Türkiye'de üretilen ipek böceği kozalarının özelliği çok farklı ve kaliteli. Bir kozadan bin 500 metre ipek ipliği çıkıyor. Türkiye bu alanda bir marka olabilecek bir ülke.  Bursa, Diyarbakır ve Adıyaman'da yapılıyor. Ama Samsun'da önemli bir üretim merkezi olacak. Samsun'un ipek böceği ve ipek sanayisinde Türkiye'de söz sahibi konuma gelmesi mümkün olacaktır. Bunun altyapısını hazırlıyoruz. Gelecekte Samsun bu yönüyle öne çıkan bir şehir olacak."

Bu yıl içinde Samsun'da bin dekarlık alanda ipek böceği yetiştiriciliğinin yapılacağını da vurgulayan Tülay Bakır, ipek böceklerinden 35 veya 40 gün gibi kısa besleme döneminin ardından  koza elde edildiğini ifade etti.

İpek böceği yetiştiriciliği yapan kadınların bir dönümlük alandan ortalama  80 ile 90 kilogram arasında yaş koza elde edeceğini ve karşılığında yaklaşık 2 bin 500  lira gelir sağlayacağını belirten Bakır, bölgede  ipek böceği yetiştiriciliğine fazla talep olduğunu ve bütün taleplerinde dikkate alınarak kadınlara destek verildiğini sözlerine ekledi. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement