Akaryakıtın Transit Naklinde İzlenecek Güzergahlarda Değişiklik - Son Dakika
Ekonomi

Akaryakıtın Transit Naklinde İzlenecek Güzergahlarda Değişiklik

Akaryakıtın Transit Naklinde İzlenecek Güzergahlarda Değişiklik

Ham petrol, benzin, motorin, gazyağı ve jet yakıtının transit nakliyesinde çift yönlü olarak; Orta Akdeniz veya Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri bağlantıları yetkili gümrük idareleri - Bahçe-Gaziantep-Şanlıurfa-Kızıltepe-Cizre-Nusaybin-Habur Gümrük Müdürlüğü; Sarp Gümrük Müdürlüğü - Hopa-Artvin-Olur-Göle-Kars -Digor-Tuzluca-Iğdır-Aralık-Dilucu Gümrük Müdürlüğü güzergahı takip edilecek.

14.12.2013 10:13

Ham petrol, benzin, motorin, gazyağı ve jet yakıtının transit nakliyesinde çift yönlü olarak; Orta Akdeniz veya Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri bağlantıları yetkili gümrük idareleri - Bahçe-Gaziantep-Şanlıurfa-Kızıltepe-Cizre-Nusaybin-Habur Gümrük Müdürlüğü; Sarp Gümrük Müdürlüğü - Hopa-Artvin-Olur-Göle- Kars -Digor-Tuzluca-Iğdır-Aralık-Dilucu Gümrük Müdürlüğü güzergahı takip edilecek.

Demiryolu aktarmalı taşımalarda; karayoluyla Habur Gümrük Müdürlüğü- Nusaybin Cizre- Mardin Gümrük Müdürlüğü; Mardin'de yapılacak aktarma sonrası demiryolu ile Mardin Gümrük Müdürlüğü- Mersin Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü güzergâhı izlenecek. Hava şartları veya mücbir sebep durumunda farklı güzergah belirlenebilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelikte taşıyıcı firma tanımı karayolunda; taşımanın R2 yetki belgesi kapsamında yapılması halinde, R2 yetki belgesi sahibi taşıma işleri organizatörünü; taşımanın C2 veya L2 yetki belgesi kapsamında yapılması halinde ise C2 veya L2 yetki belgesi sahibi firmayı, demiryolunda demiryolu tren işletmecisi olarak yapıldı.

Tebliğ ile "izin ön koşulları" ile ilgili dördüncü maddede değişikliğe gidildi. Buna göre tebliğ kapsamındaki ürünlerin karayoluyla taşınması, karayolu ile tehlikeli eşya taşınmasına uygun, Türk plakalı, sayısal takograf donanımlı, araç takip sistemini haiz ve Karayolları Trafik Kanunu uyarınca muayeneleri yapılmış araçlarla yapılacak.

-İZİN BAŞVURUŞUNDA ARANACAK BİLGİ VE BELGELER-

Ham petrol, benzin, motorin, nafta, fuel-oil, gazyağı ve jet yakıtının transitini yapacak firmanın izin başvurusu gerekli belgeler ve taahhütname ile Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne yapılacak. Demiryolu taşımada, taşıyıcıya ilişkin belgeler aranmayacak.

Yapılan kontrollerde münferit bir karayolu aracındaki araç takip sisteminin izlenebilir olmaktan çıkarıldığının tespit edilmesi durumunda söz konusu durum düzeltilinceye kadar söz konusu aracın bu Tebliğ kapsamında taşıma yapmasına izin verilmeyecek.

-ALINACAK ÖNLEMLER-

Bu tebliğ kapsamında izin verilen taşımalar yalnızca izinde belirtilen araç ve sürücülerle, belirtilen güzergahlar kullanılarak yapılacak. Taşıma esnasında araçlar ancak konaklama, denetleme ve kontrol noktalarında durabilecek.

Buna göre ham petrol, benzin, motorin, gazyağı ve jet yakıtının transitinde çift yönlü olarak; Orta Akdeniz veya Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri bağlantıları yetkili gümrük idareleri - Bahçe-Gaziantep-Şanlıurfa-Kızıltepe-Cizre-Nusaybin-Habur Gümrük Müdürlüğü; Sarp Gümrük Müdürlüğü - Hopa-Artvin-Olur-Göle-Kars (veya Hopa-Artvin- Ardahan-Hasköy-Susuz-Kars)-Digor-Tuzluca-Iğdır-Aralık-Dilucu Gümrük Müdürlüğü güzergahı takip edilecek.

Demiryolu aktarmalı taşımalarda; karayoluyla Habur Gümrük Müdürlüğü- Nusaybin Cizre- Mardin Gümrük Müdürlüğü; Mardin'de yapılacak aktarma sonrası demiryolu ile, Mardin Gümrük Müdürlüğü-Mersin Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü güzergâhı izlenecek. Hava şartları veya mücbir sebep durumunda farklı güzergah belirlenebilecek.

Demiryolu aktarmalı yapılan taşımalarda; aktarma yerinde hareket idaresinde tatbik edilen mühür kontrol edilecek ve tank konteynerin tartımı yapılacak. Mühür kontrolü ve tartım sonucu uygun ise yeniden macun tespiti yapılmaksızın tank konteyner diğer araca nakledilecek. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

-TEFTİŞ KURULU TÜZÜĞÜ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI-

Bu arada Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü'nün Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Tüzük de Resmi Gazete'de yayımlandı. Danıştay tarafından incelenmiş olan bu Tüzük hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Ayrıca Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de bugün itibarıyla yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik ile "Bu pozisyon, 8525 pozisyonunda veya 90. Fasılda yer alan kameralarla kullanılmaya mahsus sehpaları (tripod) içermez" ve "FASIL 90-Genel Açıklamalar" başlığı altında bulunan "Bu fasıl ve 8525 pozisyonunda yer alan kameralarla kullanıma mahsus tripodlar yapıldıkları maddeye göre sınıflandırılır" ibareleri yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Akaryakıtın Transit Naklinde İzlenecek Güzergahlarda Değişiklik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement