Alaboyun: Soma Faciasında Bilirkişi, Olayı Ortaya Koymaktan Kaçınmış - Son Dakika
Güncel

Alaboyun: Soma Faciasında Bilirkişi, Olayı Ortaya Koymaktan Kaçınmış

Alaboyun: Soma Faciasında Bilirkişi, Olayı Ortaya Koymaktan Kaçınmış

Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun, "Kafamızdaki resimle, bilirkişinin ortaya koyduğu resim farklı. Bilirkişi olayın nasıl olduğunu ortaya koymaktan kaçınmış." dedi.

27.09.2014 15:42  Güncelleme: 17:20

Soma'da yaşanan maden kazasını araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan sanıkları dinlemek üzere İzmir'deki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne geldi.

İlk görüşme sonrası açıklama yapan komisyon başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Kafamızda netleşmeye başlayan resim, bilirkişinin ortaya koymuş olduğu bir resimden çok farklı. Olayın nasıl olduğunu ortaya koymada bilirkişi bu olaydan kaçınmış benim gördüğüm kadarıyla" dedi.

"BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ OLACAĞI KANAATİNDEYİM"

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, tutuklu bulunan sanıklarla görüşmek üzere İzmir'deki Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne geldi. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Muzaffer Yurttaş, Özgür Özel, Sakine Öz, Selçuk Özdağ ve Faysal Sarıyıldız, soruşturma kapsamında ilk olarak tutuklu bulunan sanıklar Soma Eynez İşletme Müdürü Akın Çelik, Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve maden mühendisi Ertan Ersoy'u dinledi. İlk görüşmelerin ardından açıklama yapan komisyon başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, çalışmalar çerçevesinde kazanın nasıl olduğuna ilişkin en güçlü senaryonun kafalarında canlanmaya başladığını belirterek, "Kafamızda netleşmeye başlayan resimle ilgili şuan net bir şey söylesem yanlış olur ama şunu bilin ki; bilirkişinin ortaya koymuş olduğu bir resimden çok farklı bir resim. Ben bilirkişinin havalandırma, elektrik, bazı sensörlerin değerlendirmesi ki, bana göre o sensör değerlendirmelerinde de bilirkişi raporu kafamızda çok soru işaretleri doğuruyor. Olayın nasıl olduğunu ortaya koymada bilirkişi bu olaydan kaçınmış benim gördüğüm kadarıyla.Net değil. Dolayısıyla bilirkişi raporuna itirazlar olacağı kanaatindeyim. Belki bir yeni bir bilirkişi olacaktır" diye konuştu.

"EN GÜÇLÜ SENARYO CANLANMIŞ DURUMDA"

Görüştükleri üç isimle yaptıkları görüşmelerde kazanın nasıl olduğunu aydınlatmak açısından çok detaylı bilgiler aldıklarını kaydeden Alaboyun, bu üç ismin ocakta yönetici olmaları ve ocağın dizaynlanmasından beri ocakta bulunmaları nedeniyle kazanın nasıl olabileceği konusunda en doğru bilgiyi verebilecek kişiler olduğunu söyledi. Kazaya ilişkin detayların kafalarında büyük ölçüde canlanmaya başladığını ifade eden Alaboyun, "Bunu bazı verilerle netleştirmeden olay şundan olmuştur deme durumunda değiliz. Bazı senaryolar üzerindeyiz. Üç senaryodan en güçlü senaryo şuan kafamızda canlanmış durumda. O netleştiğinde raporumuza sunacağız" dedi.

"YAŞADIKLARI TRAVMALAR ÇOK BÜYÜK"

Tutuklu bulunan sanıkların yaşadığı travmanın çok büyük olduğunu ifade eden Alaboyun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün dinlediğimiz işçilerin travmalarını da gördük. Yaşadığımız süreç çok büyük ve acı bir süreç. Dolayısıyla bu insanlarımıza karşı Meclis olarak bizim sorumluluğumuz var. Meclis bağlamında bizi seçen seçmenlerimize sorumluluğumuz var. Sorularımızı açıklıkla yönelttik onlar da açık cevap verdiler. Güzel cevaplar aldığımız kanaatindeyiz. Biz onları değerlendireceğiz. O değerlendirmeler etrafında diğer işçilerden de aldığımız bilgilerle resmin bütününü ortaya koyacağımız kanaatindeyiz. Kazanın nasıl olduğunu ortaya koyamazsak çok basit tedbirlerle işi geçiştiririz. Burada yaklaşık 600 milyon ton daha kömür var bunların işlenmesi lazım."

"ÇABALARINI TAKDİR EDERİZ"

Resmin bütünü ortaya koyulmazsa kömürlerin işletilmesi aşamasında risklerle karşılaşabileceğini dile getiren Alaboyun şöyle devam etti: "Kafamızda resmin bütünü biraz daha netleşti bugün. O yüzden hem Akın Bey'e hem de Ramazan Bey'e çok teşekkür ederim. Akın Bey, hayatını tam feda edecekken yer yüzeyine çıkarılmış bir arkadaş. Ertan Bey de öyle. Oradaki insanları kurtarmak açısından çok çaba vermişler. Bugün onların cezaevinde olmaları. Onların yapmış olduğu fedakarlıklarını dillendirmememiz anlamına gelmez. Takdir ederiz onların çabalarını ve kendilerine de teşekkür ederiz. Şuan burada tutuklular, mahkumlar, ceza almış değiller. Ortada 301 kayıp var. Bir daha 301'ler olmasın diye çaba sarf ediyoruz. O konuda da kendileri bize çok açık ve net cevap verdiler. Aklımıza takılmış olan teknik soruları doğrudan sorduk, ona cevap verdiler. Bugünkü toplantımızın çok verimli geçtiği kanaatindeyiz."

"YENİ BİR BİLİRKİŞİ OLABİLİR"

Netleşmeye başlayan resim ile ilgili şu aşamada net bir söylemde bulunamayacaklarını kaydeden Alaboyun, kafalarında oluşmaya başlayan resmin bilirkişinin ortaya koymuş olduğu bir resimden çok farklı olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: "Ben bilirkişinin havalandırma, elektrik, bazı sensörlerin değerlendirmesi ki, bana göre o sensör değerlendirmelerinde de bilirkişi raporu kafamızda çok soru işaretleri doğuruyor. Olayın nasıl olduğunu ortaya koymada bilirkişi bu olaydan kaçınmış benim gördüğüm kadarıyla.Net değil. Dolayısıyla bilirkişi raporuna itirazlar olacağı kanaatindeyim. Belki bir yeni bir bilirkişi olacaktır."

"ÖNÜMÜZDE 50 GÜN SÜRE VAR"

Hazırlayacakları raporun çok yönlü olduğunu söyleyen Alaboyun, şöyle konuştu: "Bugünkü dinlemelerle belki biz 1500 sayfa üzerinde bir veri toplamış olacağız ve bu verileri değerlendireceğiz. İki ay 10 günümüzü tamamladık. 1 Ekim'den itibaren süremiz tekrar başlıyor. Bu çok basit bir komisyon değil. Patates üreticilerinin, servisçilerin sorunlarını araştıran bir komisyon değil. Çok yönlü bir komisyon, vebali olan bir komisyon. Biz de bunun bilinci ve hassasiyeti içerisinde hareket ediyoruz. Meclis açılınca 20 günümüz var. Ondan sonra bir ay daha uzatma isteyeceğiz. Yani önümüzde 50 gün süre var. Bu 50 gün içerisinde de raporumuzu tamamen ortaya koyup Meclisimizin takdirine sunacağız. Ben inanıyorum ki; ilk oturumda da gündeme gelecek ve Meclis kapanmadan da bunu tartışacağız."

CAN GÜRKAN TEK DİNLENECEK

Alaboyun, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru arasında karşılıklı suçlamaya yol açan yetki belgesindeki sahte olduğu ortaya çıkan imzayla ilgili olarak da şunları söyledi: "Ramazan Doğru 'böyle bir olay oldu, onun üzerine de bu çıktı. Benim imzam olmadığı ortaya çıktı' şeklinde bir görüşü verdi."

Komisyon üyeleri, üç görüşmenin ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO'su Can Gürkan ile tek görüşecek, daha sonra dört vardiya amirlerini dinleyecek.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alaboyun: Soma Faciasında Bilirkişi, Olayı Ortaya Koymaktan Kaçınmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement