Antalya'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Antalya'da Toplu Açılış Töreni

Antalya\'da Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim usulünde hiçbir değişiklik yok. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıllığına seçiliyor.

25.03.2017 17:20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim usulünde hiçbir değişiklik yok. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Yani hiçbir Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinin yapısını tümüyle biçimlendiremez." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Seyhan Caddesi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde, dünyayla birlikte bölgede yeniden bir yapılanma sürecine girildiğini, böyle kritik bir dönemde gerçekleştirilen bu yönetim sistemi değişiminin Türkiye'ye büyük avantajlar sağlayacağını belirtti.

Alandakilere, "Yeni dönemde birileri dayattığı için değil, kendi vatandaşlarımıza olan saygımızın gereği olarak, demokrasi, insan hakları, özgürlükler konularındaki standartları yükseltmek için evet mi?" diye soran Erdoğan, istikrarlı, güvenli, huzurlu, zengin ve güçlü bir Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada sözü daha çok dinlenir bir ülke haline geleceğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Başkan, cumhurbaşkanı lokantaları kapatacak. Muhtarlıklar, belediyeler, sendikalar kapatılacak" dediğini aktaran Erdoğan, "Böyle bir şey olabilir mi? Yalan üstüne yalan. Yalanı bunun kadar güzel kullanan yok." diye konuştu.

BM'de yaptığı konuşmanın ertesi günü CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı sanki muhtarlara konuştu" diye açıklama yaptığını, Ankara'da muhtarlarla gerçekleştirdiği bir toplantıda bir muhtarın "Bizi küçümsediniz" demesi üzerine Kılıçdaroğlu'nun "Haddimize mi asla böyle bir şey söz konusu değil" yanıtını verdiğini anlatan Erdoğan "Ey Kılıçdaroğlu sen yalan makinesisin." ifadesini kullandı.

Erdoğan, şu ana kadar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 16 bin muhtarı ağırladığını, 55 bin muhtarı daha ağırlayacağını söyledi. Erdoğan, muhtarların BM Genel Kuruluna gelmiş olanlardan aşağı olmadığının altını çizdi.

BM Genel Kurulunda hem atanmış hem de seçilmişlerin bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Ben cumhurbaşkanıysam seçilerek geldiysem benim muhtarım da en az benim kadar saygındır çünkü o da seçilerek gelmiştir. Demokrasi budur demokrasinin gereği budur." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, seçilmiş herkesin aynı kategoride olduğunu ifade etti.

"Hanımlar altın günlerinden çıkartılmayacak"

Kılıçdaroğlu'nun simit camekanlar, boyacı sandıkları, karpuz tablalarının da kapatılacağını söylediğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de diyorum ki 'asla böyle bir şey olmaz' olamaz. Aynı şekilde, öğrenciler okullarından, memurlar işlerinden, hanımlar, cevap veriyorum ona, altın günlerinden çıkartılmayacak. Çünkü bu işlerin cumhurbaşkanlığıyla yakından uzaktan alakası yok. Anayasayla kurulan kurumlar anayasa değişikliğiyle kanunla kurulan kurumlar kanunla açılıp kapatılabilir, belediyelerin yetkisi olan konularda onların kararı ile değiştirilebilir. Meclisin, hükümetin, bürokrasinin, iş dünyasının kapıları, kimseye kapatılmayacak, her yer, her konum, her makam çalışan, gayret eden, birikim sahibi, tüm gençlerimiz ve vatandaşlarımız için açık olacak."

Seçilme yaşını 18'e indireceklerini anımsatan Erdoğan, "Gençlerimizin parlamentoda ve diğer meclislerde yer almasına 'Evet' mi?" diye sordu. "Evet" yanıtını alan Erdoğan, daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.

"18 yaşında genç, parlamentoya girecek, 2 yıl sonra emeklilik hakkını kazanacak, sonra da emekli maaşını almaya başlayacak" denildiğini aktaran Erdoğan, bunun doğru olmadığını belirterek, yeniden milletvekili seçilmediyse gencin 23 yıl prim ödeyeceğini ve 65 yaşında emekli olacağını belirtti. "Bunu niye söylemiyorsun doğru konuşsana. İşine gelmiyor" ifadesini kullanan Erdoğan, kendisinin gençlere güvendiğini kaydetti.

Hakimler, savcılar, katipler, mübaşirler, gardiyanlar, mahalle bekçileri ve özel güvenlik görevlilerini cumhurbaşkanının atamayacağını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yalan söyleme. Çünkü bunların hepsinin atama usulü bellidir. Şu anda Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi üyeleri nasıl tespit ediliyorsa aynen devam edecek. Şimdi diyecekler ki Hakimler, Savcılar Yüksek Kurulu, onu da söyleyeyim. Hakimler, Savcılar Yüksek Kurulunu atayacak kurulun 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 7'sini de 5'te 3 çoğunlukla yani zorunlu olarak uzlaşmayla Meclis belirleyecek. Bu uzlaşmayı getiriyor. Dolayısıyla burada da geniş tabanlı bir uygulama söz konusudur. Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim usulünde hiçbir değişiklik yok. Cumhurbaşkanı 5 yıllığına, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Yani hiçbir cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinin yapısını tümüyle biçimlendiremez. Cumhurbaşkanı seçilebilirse iki dönem seçilebilir, 5+5, tekrar aday olabilirse."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Antalya'da Toplu Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement