Apec Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Apec Zirvesi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ve Malezya Başbakanı Abdürrezzak ile görüştü.

10.11.2014 17:26

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ile ayrı ayır görüştü.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Örgütü Zirvesi dolayısıyla Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Putin, Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ile bir araya geldi.

Putin, Rusya ve Endonezya arasındaki ilişkilerin zengin geçmişe ve dostlukla güçlenen geleneğe sahip olduğunu ve "stratejik ortaklık" özelliği taşıdığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyi bir siyasi diyalog üzerine kurulduğunu kaydeden Putin, Rusya ve Endonezya arasıdaki ticaret hacimde bu yılın başında gerileme görülse de bunun küresel ekonomiyle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Widodo ise Rusya'yı enerji, altyapı ve demiryolu başta olmak üzere birçok alanda Endonezya'ya yatırım yapmaya davet ettiklerini belirtti.

Putin, Malezya Başbakanı Abdürrezzak ile görüşmesinde de 17 Temmuz'da Ukrayna'da düşen yolcu uçağını konuştu.

Kazada ölenlerin yakınlarına bir kez daha başsağlığı dileklerini ileten Putin, kazanının uluslararası bir komisyon tarafından BM kararına uygun bir şekilde kapsamlı ve tarafsız soruşturulmasının önemi üzerinde durdu.

Putin, Rusya-Malezya ekonomik ilişkilerinin gelişerek devam ettiğine vurgu yaparak ticaret hacminin geçen yıl 1,5 kat, bu yılın 9 ayında ise yüzde 30 arttığını belirtti.

Abdürrezzak da Malezya hükümetinin düşen uçakla ilgili objektif olduğunu belirterek Ukrayna'da tarafların kazayla ilgili birbirini suçladığı ortamda araştırmanın kesin sonuçlarını beklediklerini kaydetti.

APEC, Asya-Pasifik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kuruldu. Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya, Singapur, Tayvan, Tayland, ABD ve Vietnam, örgütün 21 üyesini oluşturuyor. - Moskova

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement