Arda Efe'nin Tedavisi Ege Üniversitesi'nde Devam Edecek - Son Dakika
Güncel

Arda Efe'nin Tedavisi Ege Üniversitesi'nde Devam Edecek

Arda Efe\'nin Tedavisi Ege Üniversitesi\'nde Devam Edecek

Marmaris'te kalbinde delikle dünyaya gelen 5 yaşındaki Arda Efe, ameliyat olacağı günü beklerken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Servisi yetkilileri, ailesinin ameliyat için para istendiği açıklamalarının doğru olmadığını açıkladı.

29.03.2016 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'te kalbinde delikle dünyaya gelen 5 yaşındaki Arda Efe, ameliyat olacağı günü beklerken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Servisi yetkilileri, ailesinin ameliyat için para istendiği açıklamalarının doğru olmadığını açıkladı.

Marmaris'in Beldibi Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katında, bir oda bir salon dairede yaşayan anasınıfı öğrencisi Arda Efe'nin doğumundan 10 gün sonra kalbindeki delik fark edildi. Evlerde temizlik yapan 46 yaşındaki Yeter Soğanlılı ve bir su firmasında çalışan boşandığı eşi 48 yaşındaki Bülent Efe, tüm olanaklarını oğullarını yaşatmak için seferber etti. Marmaris, Aydın ve İzmir'de birçok sağlık kuruluşunda kontrol edilen Arda, 3 anjiyo ve 2 kalp ameliyatı geçirdi.

Geçen hafta İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetiklerde doktorlar, Arda Efe'nin kalp kapakçıklarının değişmesi için acil ameliyat olması gerektiğini bildirdi. Çocuğunun tedavisi sırasında işsiz kalan baba Bülent Efe ve evlere temizliğe giden anne Yeter Soğanlı, ellerinde kalan bir miktar paranın da bitmesiyle, imkanları yetersiz olduğu için çocuklarının ameliyatını yaptıramadı.

Arda ile anne ve babasının, ameliyatın yapılabilmesi için gerekli olduğu belirtilen 30 bin liranın sadece yarısını Sosyal Güvenlik Kurumu'nun karşıladığını söyleyip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım elini uzatmasını istemeleri, ulusal ve yerel basında haber olarak yer aldı. Haberin yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arda'ya hediye olarak uzaktan kumandalı oyuncak otomobil gönderip, ameliyatının yapılıp, tüm sağlık masralarının karşılanması için talimat verdi. Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'nden doktor ve yetkililerle, geçen 27 Mart'ta aileyi evinde ziyaret edip, müjdeli haberi verip, Cumhurbaşkanı'nın hediyesi olan oyuncağı Arda'ya teslim etti.

'HİÇBİR HASTADAN PARA İSTENMEMEKTEDİR'

Arda ameliyat olmayı beklerken, ailenin ameliyat için para istendiği açıklamalarına Ege Ajans aracılığıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahi Servisi'nden yanıt geldi. Ameliyat için para istendiğinin doğru olmadığı belirtilen açıklamada, "Ameliyatlarda kullanılacak malzemeler de dahil hiçbir hastadan yasalar ve Ege Üniversitesi'nin kurumsal değerleri doğrultusunda para istenmektedir. Arda Efe'nin kontrollerinin önceden yapılıp, Ocak ayında randevu verildi. Para istendiği açıklamalarının basına yansımasının ardından görüşülen Arda Efe'nin babası Bülent Efe, ameliyat için 30 bin lira parayı üniversitenin değil, boşandığı eşi Yeter Soğanlılı'nın istediğini belirtti" denildi.

'KALPTEKİ DÖRT BOZUKLUKTAN ÜÇÜ GİDERİLDİ'

Ameliyatı gerçekleştirecek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Atay da dört yıl önce ilk ameliyatını yaptığı Arda'nın sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Doğuştan Arda Efe'nin Fallot Tetralojisi ile yani kalpte dört bozukluk bulunarak dünyaya gelmiş. Bu dört bozukluğu, 'kalpte delik bulunması, kalpten çıkıp akciğerlere kirli kanı götüren ana damar ve kapağın dar olması, kalpten çıkıp vücuda temiz kan götüren aorta temiz kan basan pompanın üzerine kaymış durumda olması ve doğuştan arızalı bir kirli kan pompası bulunması' olarak sayabiliriz. Bu dört bozukluğun üçü Arda'nın 2012 yılında geçirdiği ilk operasyonda düzeltildi. Ancak, Arda'nın kalp kapağındaki darlık nedeniyle ömür boyu takip edilmesi gerekir. Arda'nın gelişmiş hasta takip sistemi sayesinde Ege Üniversitesi'nde periyodik randevular verilerek gerekli kontrollerin yapılmasını sağlıyor. Arda gibi kapak nakli gerektiren durumlarda, hastaya uygun kapağın bulunmasının ardından bu kapağın ve ameliyatın tüm masrafları devlet tarafından karşılanıyor."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Arda Efe'nin Tedavisi Ege Üniversitesi'nde Devam Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement