Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği Kongresi - Son Dakika
Güncel

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği Kongresi

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliğinin Üçüncü Kongresi'nin ardından yayımlanan ortak bildiride, "Demokratik yollarla seçilmiş hükümetin ve devlet kurumlarının, anayasal hakları güçlü biçimde koruyacağına ve anayasa dışı ihlalleri önleyeceğine inancımız tamdır.

16.08.2016 10:19

Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliğinin Üçüncü Kongresi'nin ardından yayımlanan ortak bildiride, "Demokratik yollarla seçilmiş hükümetin ve devlet kurumlarının, anayasal hakları güçlü biçimde koruyacağına ve anayasa dışı ihlalleri önleyeceğine inancımız tamdır. Herhangi bir ülkede demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü anayasa dışı ve demokrasi dışı girişimleri şiddetle reddediyoruz. Türkiye'de demokratik kurallar ve anayasal düzene saygının eski haline gelmesindeki tüm çabaları destekliyor ve Türkiye'nin acılarını paylaşıyoruz." denildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Birliğin Üçüncü Kongresi, 9-12 Ağustos'ta Endonezya'nın Bali adasında toplandı.

Kongreye, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve beraberindeki heyetin yanı sıra Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Birlik üyesi Endonezya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Malezya, Moğolistan, Filipinler, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Tayland Anayasa Mahkemeleri Başkanları katıldı.

Toplantı sonunda, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği tarafından Zühtü Arslan'ın girişimleriyle bir ortak bildiri yayınlandı.

Bildiride birlik üyesi heyet ve başkanlarının, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içinde oldukları belirtildi. Ortak bildiride, şunlar kaydedildi:

"Demokratik yollarla seçilmiş hükümetin ve devlet kurumlarının, anayasal hakları güçlü biçimde koruyacağına ve anayasa dışı ihlalleri önleyeceğine inancımız tamdır. Herhangi bir ülkede demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü anayasa dışı ve demokrasi dışı girişimleri şiddetle reddediyoruz. Türkiye'de demokratik kurallar ve anayasal düzene saygının eski haline gelmesindeki tüm çabaları destekliyor ve Türkiye'nin acılarını paylaşıyoruz."

Zühtü Arslan'ın konuşması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, kongrede, Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşananları anlatarak, "Bildiğiniz gibi yakın zamanda Türkiye bir darbe girişimi yaşadı. Çok şükür ülkemizin yürekli insanları sayesinde bu girişim, başarısız oldu ve demokratik rejimimiz devam ediyor." dedi.

Durumun ciddiyetine vurgu yapan Arslan, "Hiç şüphe yok ki bu darbe girişimi yeni anayasal ve yasal bir durum ortaya çıkardı. Bu belki de şu ana kadar Türkiye'de anayasal demokrasinin şu ana kadar yüz yüze kaldığı en ciddi meydan okumalardan biriydi." diye konuştu.

Arslan, demokratik anayasal düzeni yıkmaya yönelik her türlü baskıcı girişime karşı durduklarını söyledi. Bu hain girişimin ardında Fetullahçı Terör Örgütü'nün olduğunu belirten Arslan, "Yetkililer darbe girişiminin, başından itibaren Türkiye'de aynı zamanda paralel yapı olarak da bilinen Fetullahçı Terör Örgütü tarafından planlandığını açıkladı." ifadelerini kullandı.

Darbe günü yaşananların ABD'deki 11 Eylül saldırılarıyla kıyaslanabilecek etkileri olan travmatik bir saldırı olduğunun altını çizen Arslan, konuşması sırasında TRT tarafından hazırlanan videoyu da katılımcılarla paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliği Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement