Atatürk'ün Adana'ya Gelişine Alternatif Kutlama - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Adana'ya Gelişine Alternatif Kutlama

Atatürk\'ün Adana\'ya Gelişine Alternatif Kutlama

Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümü, bu yıl Adana Valiliği bahçesine yeni yapılan Atatürk Anıtı önünde kutlandı.

15.03.2014 11:17

Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümü, bu yıl Adana Valiliği bahçesine yeni yapılan Atatürk Anıtı önünde kutlandı. Bugüne kadar Atatürk Parkı içindeki Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk merasimleri, yaşanan tartışmalar ve eylem girişimlerinin ardından valilik bahçesine alınınca CHP, MHP ve DSP'lilerden oluşan bir grup da eski alanda alternatif kutlama merasimi yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sonrasında, 15 Mart 1923'te Adana'ya gelişi törenle kutlandı. Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümünde resmi tören, Adana Valiliği bahçesinde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından yeni yaptırılan Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sırasıyla Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hacı Ali Yaşar Atatürk Anıtı önüne çelenk koydu.

Çelenk koyma töreninin ardından Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yaya olarak gara kadar yürüdü. Gara temsili olarak Atatürk'ün treni geldi. Bir gazi trenden inerek elindeki Türk bayrağını 3 kez öpüp Vali Coş'a verdi. Vali Coş da bayrağı 3 kez öpüp teslim aldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hacı Ali Yaşar, Atatürk'ün Adana'ya gelişinin çok önemli olduğunu, Kurtuluş Savaşı mücadelesi ruhunun da Adana'dan yükseldiğini söyledi. Konuşmaların ardından öğrenciler Atatürk ile ilgili şiirler okudu. Daha sonra halk oyunu ekibi bir gösteri sundu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Ulusal Kanal muhabirinin yönelttiği, "Daha önce törenler Atatürk Parkı içindeki Atatürk Anıtı önünde yapılıyordu. Neden şimdi burada yapılıyor?" sorusuna, "Buna her yıl kutlama komitesi kara veriyor. Bu değişiklik değil. Merakınızı anladım. Daha önce valilik bahçesinde Atatürk Anıtı olmadığı için, Atatürk Anıtı'nı, Atatürk'ün Adana'ya gelişi nedeniyle açmamızdan duyduğunuz memnuniyeti ifade etmek istiyorsunuz. Ben size çok teşekkür etmek istiyorum" diye yanıt verdi.

Törene AK Parti dışında temsilci katılmazken, sivil toplum örgütlerinden ise sadece Şehit Aileleri Derneği katıldı. Törene ayrıca Adana'da Suriye'ye yardım götüren TIR'ların durdurulmasından sorumlu tutulan Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu da katıldı.

İLK KEZ RESMİ TÖRENE ALTERNATİF TÖREN DÜZENLENDİ

Bu arada buradaki törene alternatif olarak CHP, MHP ve DSP tarafından Atatürk Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Tören alanı değişikliğinden haberi olmayan bazı askerlerin, Atatürk Parkı'ndaki alternatif törene gelmeleri dikkat çekti. Yanlışlığın farkına varan askerler, tören başlamadan alandan ayrıldı.

Törende konuşan MHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayla Emrahoğlu, tören alanı denildiğinde akla ilk gelen yerin Atatürk Parkı olduğunu belirterek, "Elimizden alınmayan bir tören alanımız kalmıştı, onun da çalınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

CHP İl Başkanı Orhan Sümer ise, "Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 91. yıl dönümü olan bugün AK Parti Genel Bakanı tarafından ilimizde miting düzenlenmesini ve Adana'da bazı özel okullara giden müfettişler tarafından küçük yavrularımıza, "Atatürk'ü mü seviyorsunuz, Başbakanı mı?" şeklinde sorular sorulmasını kınıyoruz" diye konuştu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Sevik Atatürk'ün Adana'ya gelişinin Adanalılar tarafından kutlanmasına izin vermemeye çalışıldığını öne sürerek "Adanalıyla Atatürk'ün arasına girmeye ne valinin ne de onun amirlerinin, Başbakanının gücü yetmez" ifadelerini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Adana'ya Gelişine Alternatif Kutlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement