Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu - Ahmet Gündoğdu - Son Dakika
Güncel

Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu - Ahmet Gündoğdu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu'nun konuşması Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Mehmet Akif Ersoy, milli marşın altına imza atarak ülkemizde birliğimizin, beraberliğimizin ve mutabakatımızın sembolü bir isim olmuştur" Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Idrizi: "Ersoy, bilim insanı, hafız ve edebiyatçı olmasının yanında iyi de bir vatanseverdir" TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Gündoğdu: "Mehmet Akif Ersoy bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemez. Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir" Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif Ersoy'un milli marşın altına imza atarak Türkiye'de birliğin, beraberliğin ve mutabakatın sembolü olduğunu ifade etti.

11.03.2016 15:13

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu'nun konuşması Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın:

" Mehmet Akif Ersoy, milli marşın altına imza atarak ülkemizde birliğimizin, beraberliğimizin ve mutabakatımızın sembolü bir isim olmuştur"

Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Idrizi:

"Ersoy, bilim insanı, hafız ve edebiyatçı olmasının yanında iyi de bir vatanseverdir"

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Gündoğdu:

"Mehmet Akif Ersoy bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemez. Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir"

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Mehmet Akif Ersoy'un milli marşın altına imza atarak Türkiye'de birliğin, beraberliğin ve mutabakatın sembolü olduğunu ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen ile Alsar Vakfı'nın Tiran International Hotel'de gerçekleştirdiği ve iki gün sürecek "Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu", Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı toplantıyla açıldı.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın, kendilerini Arnavutluk'ta yurtlarında hissettikleri gibi, Arnavutların da Türkiye'yi kendi ülkeleri gibi benimsemeleri gerektiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'ye ilham ve anlam verdiğini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Ersoy, milli marşın altına imza atarak ülkemizde birliğimizin, beraberliğimizin ve mutabakatımızın sembolü bir isim olmuştur. Sendikamızın kurucusu Mehmet Akif İnan, hem ismini hem de düşünsel anlamda ilhamını Mehmet Akif Ersoy'dan almıştır. Dolayısıyla Mehmet Akif İnan 'Türkümüz dünyayı kardeş bilendir. Gökleri insanın ortak tarlası' diyerek, herkesi gök kubbenin altında bir, beraber ve kardeş gören bir felsefeyi temsil eder. Onun için sendikamız Türkiye'deki en büyük eğitim sendikasıdır. Eğitim Bir Sen'in üye sayısı 400 bin, Memur-Sen'in üye sayısı ise 900 bini aşıp 1 milyona doğru yürümektedir. Türkiye'nin entelektüel birikimi olan bu nitelikli kitlenin, Arnavutluk'ta, ata yurdunda Mehmet Akif Ersoy'u, Alsar Vakfı ve siz dostlarla anıyor olması tarihi bir milattır."

"İyi bir vatansever..."

Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi de Balkan milletleri arasında Türkiye'ye en çok değer verenlerin Arnavutlar olduğunu belirterek, Mehmet Akif Ersoy gibi değerli bir şahsiyeti iki toplumun bugün bir araya getirdiğini söyledi.

Arnavutların Mehmet Akif Ersoy'u bildiğini ama yeteri kadar tanımadığını ifade eden Idrizi, Ersoy'un bilim insanı, hafız ve edebiyatçı özelliklerinin yanında iyi bir vatansever olduğunu vurguladı.

Ersoy'un Arnavutluk'u ve Türkiye'yi temsil ettiğini dile getiren Idrizi, "Düzenlenen bu sempozyum, Mehmet Akif Ersoy'un değerini daha da ön plana çıkaracaktır" dedi.

"Bu ismi kullanarak iş yaptıklarını görüyoruz"

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu Türkiye'de "Mehmet Akif"lerin çok sevildiğini söyleyerek, bunlardan birinin, Memur-Sen'in kurucu Genel Başkanlarından Mehmet Akif İnan, diğerinin de milletin "mutabakat metnini" yazan Mehmet Akif Ersoy olduğunu belirtti.

Gündoğdu, iki ismin Türkiye'de olağanüstü işler yaptığını dile getirerek, şöyle dedi:

"Elbette İslam medeniyeti ve batı uygarlığı arasındaki bu mücadele, insan haklarına önem vermeyen, kendinden olmayanı insan görmeyenlere karşı da her iki Akifimizin, duruşlarını görüyoruz. Bu bazen Mehmet Akif Ersoy'un deyimiyle 'Tek dişi kalmış canavar' olarak tanımlanıyor, bazen de Mehmet Akif İnan'ın deyimiyle 'Sırtımızda paslı bir bıçağa' benzetilerek ortaya konuluyor. Elbette Mehmet Akif Ersoy'u ana yurdunda anmak, Türkiye'nin iki Akifinden birinin sendikası olan Eğitim Bir Sen'e çok yakışıyor."

Sempozyuma emeği geçenleri kutladığını ifade eden Gündoğdu, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada akşamdan beri dostları dinlerken üzüldüğüm bir manzara, Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'de Arnavutlar, Türkler, Kürtler, Araplar adına dünya mazlumları adına, ezilmiş herkes adına, esasen ümmet adına bir duruşun sahibiyken, Türkiye'de bu değerleri hedef alan Türkiye'nin temel dinamiklerini hedef alan vesayet mücadelemizde, bir din kisvesi altında cemaatin Türkiye'ye zarar verdiği ortamda, burada bu cemaatin mensuplarının Mehmet Akif Ersoy ismiyle, bu ismi de kullanarak iş yaptıklarını görüyoruz. Mehmet Akif Ersoy bir cemaate, bir meşrebe, bir ülkeye indirilemez. Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'deki mirasına karşı çıkanların, burada onu istismar etmesine de dostlarımızın müsaade etmemesi gerekir diye düşünüyorum."

"Saygınlığın Arnavutluk'ta da gösterilmesi lazım"

Alsar Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, sempozyumun düzenlenmesindeki amacın, Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri hakkında insanları aydınlatmak olduğunu söyledi.

Arnavutluk kamuoyunun, Ersoy hakkında fazla bilgiye sahip olmaması nedeniyle böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin kararlaştırıldığını aktaran Gurra, sempozyumun iki ülkenin kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine de katkı sunacağını belirtti.

Arnavutluk ve Türkiye'nin çok önemli şahsiyetler yetiştirdiğini, bunlar arasında Mehmet Akif Ersoy'un da bulunduğunu anlatan Gurra, "Ersoy, Türk edebiyatının önemli yazarlarından ve İstiklal Marşı'nın yazarıydı. Türkiye'de sahip olduğu saygınlığın Arnavutluk'ta da gösterilmesi lazım. Arnavut topraklarının parçalanmak istediği zaman kendisi 'Ben Arnavut'um' şiirini yazmıştı. İnanıyorum ki bugün yapılacak sempozyum aracılığıyla bu büyük şahsiyetin geçmişini ortaya çıkaracaktır. Arnavut tarihçiler tarafından yapılan araştırmalar, Mehmet Akif'in yaşamına dair önemli katkılar sunacaktır" diye konuştu.

"Akif'in Arnavut kültüründe yerini bulması lazım"

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, geçmişte olduğu gibi bugün de mükemmel düzeyde ilişkileri bulunan Arnavutluk ve Türk halklarının beş asır boyunca birlikte yaşadığına dikkati çekti.

İki ülke adına Mehmet Akif Ersoy gibi değeri paylaşmanın gururunu yaşadığını belirten Bayraktar, "Ersoy, Türk halkına ve medeniyetine önemli katkılar sunmuştur. Akif'in Arnavut kültüründe yerini bulması lazım" dedi.

Tiran Valisi Sadi Vorbsi de, Ersoy'un her iki millet için de büyük değerler ürettiğini bildirdi. Vorbsi, Arnavut kökenli yazarlar ve düşünürler arasında en önemli ismin Mehmet Akif Ersoy olduğuna vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından, Bağcılar Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı 16 dakikalık belgeselin gösterimi yapıldı.

Katılımcılara, Safahat'ın Arnavutça basımı hediye edildi.

Sempozyumun açılışına, Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Lideri Edmond Brahimaj, Eğitim-Bir-Sen yöneticileri, Arnavutluk'taki bazı sendika, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu - Ahmet Gündoğdu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu - Ahmet Gündoğdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement