Bakan Eker'den Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika
Politika

Bakan Eker'den Gündeme İlişkin Açıklamalar

Bakan Eker\'den Gündeme İlişkin Açıklamalar

Kültür ve Karpuz Festivali kapsamında Diyarbakır’da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bu topraklarda şiddet, terör yoluyla bu meselenin çözülmediğini, çözülmeyeceğini, kan akıtmaktan başka bir işe yaramadığını hepimiz tecrübe ettik” dedi.

26.09.2014 15:15

Kültür ve Karpuz Festivali kapsamında Diyarbakır'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bu topraklarda şiddet, terör yoluyla bu meselenin çözülmediğini, çözülmeyeceğini, kan akıtmaktan başka bir işe yaramadığını hepimiz tecrübe ettik" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği tarafından 24-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Kültür ve Karpuz Festivali sürüyor. Festival kapsamında kentte bulunan Bakan Eker, Diyarbakır'da görev yapan gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın da katıldığı kahvaltı sonrasında Bakan Eker, gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecine değinen Bakan Eker, bu süreçte milletle sözleşme yaptıklarını, süreci devletin sahiplendiğini söyledi. Terör yoluyla bu meselenin çözülemeyeceğine vurgu yapan Bakan Eker, "Biz milletimizle bir sözleşme yaptık. 76 milyon vatandaşımızla Kürtler, Türkler, Araplar, Çerkezler, bu topraklarda yaşayan bütün vatandaşlarımızla. Gayemiz şu; bu topraklarda şiddet, terör yoluyla bu meselenin çözülmediğini, çözülmeyeceğini, kan akıtmaktan başka bir işe yaramadığını hepimiz tecrübe ettik. Bu acıları bir daha millet yaşamak istemiyor. Biz aramızdaki meselelerimiz, meşru demokratik taleplerimizi konuşmak, uzlaşmak suretiyle bu meseleleri halletmek ve birlikte yeni ve güzel bir geleceği inşa etmenin kararlığını ortaya koyuyor. Çözüm süreci bu projenin adıdır. Bunu artık devlet sahiplenmiştir, çıkardığımız yasayla bunun yasal çerçevesi çizilmiştir. TBMM bunu kabul etmiştir. Devletin tüm ilgili kurumları burada üzerine düşen katkıyı desteği, yapmak yerine getirmek durumundadır" diye konuştu.

"MÜNFERİT HADİSELERİ MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ"

Bakan Eker, son dönemlerde bölgede yaşanan olaylarla ilgili olarak da, münferit olayları millete havale ettiklerini dile getirdi. Bakan Eker, "Biz elbette ki barışın zor olduğunu, barışı inşa etmenin zor olduğunu biliyoruz. Çünkü savaştan nemalanan, savaştan dolayı politik çıkar elde edenlerin de olduğunu biliyoruz. Bu savaş lobisi savaştan yana olacaktır. Ama bunlar millet değil, bunlar münferit bir takım hadiselerdir. Biz bunları millete havale ediyoruz. Milletin de bunları gönüllerinde mahkum ettiğini ve gönüllerinden sildiğini de şuanda çok açık bir şekilde herkes söylemezse bile bunları nefretle karşıladığını biliyoruz. Vatandaşlarımızla konuştuğumuzda vatandaşlarımız bu tür davranışları gerçekte nefretle karşılıyor ve bize söylüyor. Provoke, sabote etmek süreci kimseye kazandıracağı bir şey yok. Çünkü çok yüksek beklentiler oluşturmak suretiyle, yani şuanda gerçekleşmesi diyelim mümkün olmayan bir takım ifade ve tezleri ortaya koymak sadece yapılan olumlu işleri, atılan müspet adımları hani etkisini azaltmaya dönük bir politik çabadır. Başka bir şey değildir. Bunun da millet görüyor ve anlıyor. Bazıları hiçbir şey yapamazsak bari sabote edelim, zihni bulandıralım, tabiri caizse ortaya bir çamur atalım ortalık bulansın anlayışıyla hareket ediyorlar. Bunlar münferit çaba ve hareketlerdir. Bunların bu davranışlarının bizim yürüyüşümüz engellemesine fırsat vermiyoruz. Vermeyeceğiz de. Onlardan tamamen bağımsız olarak milletle yaptığımız sözleşme gereği, barış, kardeşlik yürüyüşüne devam edeceğiz. Bu konu da karalı ve tam irade sahibiyiz. Bu konuda adım adım ilerlemeye devam edeceğiz Burada muhatabımız milletimizdir. Türkiye'deki bütün Kürt, Türk kardeşlerimiz ve bütün vatandaşlarımızdır. Kimseyi biz bu manada onların ne davranışlarını ne sözlerini de ciddiye almıyor. Muhatap kabul etmiyoruz. Bunlarla ilgili olarak ta gereken neyse, ne yapılması gerekiyorsa onlarla ilgili de yapılacaktır. Zaman zaman üzücü bireysel bir takım saldırı ve sabotaj çabaları ve provokatif eylemlerle bireysel olarak olabiliyor. Bunları doğru bulmuyoruz. Her platformda, her fırsatta bunların sürece ve barışla zarar verme çabası olduğunu söylüyoruz. Vatandaşlarımızda bizimle aynı kanaatte ama biz huzuru ve barışı tesis etme konusundaki çabamızı, kararlılığımızı bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"HEPİMİZİN ÖZELLİKLE SİYASETÇİLERİN DAHA TEMİZ, DÜZGÜN, İTİNALI BİR DİL KULLANMALARI GEREKİYOR"

Bir basın mensubunun HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çözüm sürecinin biteceğine dair yaptığı açıklamayı sorması üzerine Bakan Eker, polemiğe girmek istemediğini kaydederek, şunları söyledi:

"Biz muahedeyi ve sözleşmeyi milletimizle yaptık. Yani ben o şekilde herhangi birisiyle bir polemiğe girmek istemiyorum. Onlarla ilgili parti sözcülerimiz gerekli açıklamaları veriyorlar. Ama bunların hiçbirisi bu tür davranışların, sözlerin hiçbirisi çözüme ve barışa katkı sağlayıcı mahiyet taşımıyor, doğru değildir. Herkesin, hepimizin, özellikle siyasetçilerin daha temiz, düzgün, itinalı bir dil kullanmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum." - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Eker'den Gündeme İlişkin Açıklamalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement