Bakan Şimşek: Devleti Kumar Oyunları Düzenlemekten Çıkarmak İstiyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek: Devleti Kumar Oyunları Düzenlemekten Çıkarmak İstiyoruz

Bakan Şimşek: Devleti Kumar Oyunları Düzenlemekten Çıkarmak İstiyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirme ihalesine ilişkin, "Biz devleti kumar oyunları düzenlemekten çıkarmak istiyoruz.

15.07.2014 13:52  Güncelleme: 14:02

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirme ihalesine ilişkin, "Biz devleti kumar oyunları düzenlemekten çıkarmak istiyoruz. Milli piyango da süreç çok şeffaf. Benim hiçbir dönem olmadığı gibi bugünde herhangi bir fiyat üzerinden yorum yapmam doğru olmaz. Çünkü bizim bir rezerv fiyatımız var. Onun altında satmayız. Hiçbir yerde olmadığı kadar bu süreç şeffaf bir şekilde götürülecek" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları"nı açıklamadan önce yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki toparlanmanın devam ettiğine dikkat çekerek, "Yılın ilk çeyreğinde her ne kadar Amerika'da bir zayıflama söz konusu olsa da daha sonralarda bir ivme kazandığını görüyoruz. Avrupa Birliği'nde de bir toparlanma söz konusu. Gelişmiş ülkelerdeki toparlanma büyümeyi destekleyici nitelikte. Kredi koşullarında iyileşme var. Avrupa Merkez Bankası'nın hala bit miktar parasal gevşemeye gitme ihtimali söz konusu. Gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ise büyüme geçmiş yıllara göre ılımlı bir düzeyde seyrediyor" ifadelerine yer verdi.

"YÜZDE 4'LÜK BÜYÜME HEDEFİNİ TUTTURACAĞIZ"

Türkiye'nin yerel seçimlere, 17 Aralık sürecine, ihtiyati tedbirlere, parasal sıkılaştırma gibi birçok faktöre rağmen yüzde 4.3 gibi oldukça iyi bir şekilde yılın ilk çeyreğinde büyüdüğünü vurgulayan Bakan Şimşek, "Son dönemde çıkan aylık verilere baktığınız zaman özellikle sanayi üretimde, kapasite kullanımda, ihracatta bu tür verilere baktığımız zaman büyümenin makul bir düzeyde devam ettiğini söyleyebiliriz. Yerel seçimlerle birlikte tüketici güven endeksinde bir iyileşme söz konusu. Biz yılın ilk yarısında siyasi iktidarın pekişmesiyle birlikte para politikasındaki göreceli gevşemeyi de dikkate alırsak, iç talepte de bir miktar daha toparlanma gündeme gelebilir. Bütün bunlar büyümeyi destekleyici hususlar. Türkiye ekonomisine ilişkin birtakım riskler de var. Irak kaynaklı jeopolitik gerginlikler Türkiye'nin büyüme görünümü üzerinde aşağı yönlü bir baskı unsurudur. Yatırım ortamını, finansal koşulları bu tür gelişmelere etkileyebiliyor. Irak'ta işler kötüye gitse de Avrupa Birliği'ndeki toparlanma bunu telafi edici etkiye sahip olacak. Irak'la ilgili uç risklerin gerçekleşmemesi halinde yılsonu için öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini tutturabileceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

"İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI TARİHİ REKOR DÜZEYE ULAŞIYOR"

İşgücüne katılım oranında da ciddi bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, "Tarihi bir rekor düzeye ulaşıyor. Buna rağmen işsizlik oranı yüzde 9 gibi bir seviyede. İstihdamdaki artış Türkiye'deki büyümeyi destekleyici nitelikte. Orta uzun vadede istihdamı daha da artırmak amacıyla ulusal istihdam stratejisi açıkladık" dedi.

"HEDEFLERİ RAHAT BİR ŞEKİLDE TUTTURABİLECEK NOKTADAYIZ"

"Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları"nı açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlan Bakan Şimşek, bir soru üzerine özelleştirmeyle ilgili değerlendirmede bulundu. İlk 6 ayda özelleştirmeden hazineye transferlerin yaklaşık 5 milyar 300 milyon TL düzeyinde olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Bu yıl sonu hedefimiz hatırlarsanız, 6.9 milyar TL'ydi. Dolayısıyla hedefleri rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz. Yılın ilk yarısındaki özelleştirme gelirlerinin hazineye transferi noktasında en ufak bir sorun yok. Yılın ikinci yarısı da rahat bir şekilde tutturulabilir. Geçen sene de yaklaşık toplam 8.3 milyar TL bir transfer söz konusuydu" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek konuşmasında kendileri için önemli olanın reform niteliğindeki adımlar olduğunu vurgulayarak, "Biz devleti kumar oyunları düzenlemekten çıkarmak istiyoruz. Devleti enerji üretiminden enerji dağıtımından, çıkartmak istiyoruz. Daha rekabetçi bir zemine taşımak istiyoruz. Yılın ikinci yarısında termik santrallerin özelleştirilmesi süreci devam edecek. Hedefleri rahat bir şekilde tutturabilecek noktadayız. Burada önemli olan yapısal reformlar" dedi.

"YAKIN DÖNEMDE BİZE ÇAMUR ATILMAYA ÇALIŞILDI"

Özelleştirmeyi bazı Hazine mülklerinin satışında da kullandıklarının altını çizen Bakan Mehmet Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

"Yakın dönemde bu konu üzerinde bize çamur atılmaya çalışıldı. Biz özelleştirmeye bu mülkleri sattırarak vergi kolaylıkları sağıyormuşuz. Tamamen yanlış bir şey. Maliye Bakanlığı hazine mülkünü sattığı zaman hiçbir vergi söz konusu olmadığı gibi 5 yıl boyunca emlak vergisinden de istisnadır. Özelleştirme idaresi sattığı zaman KDV alıyoruz. Bir de o yıllık emlak vergisinden istisna söz konusu değil. Yani söylenenlerin tam tersini yapıyoruz. İhaleler şeffaf bir şekilde yapılıyor.

Özelleştirme idare yılın ilk yarısında ne yaptıysa ikinci yarısında da öyle devam edecek. Ben halka açık şirketlerin ne zaman tekrar satışa sunulabileceği bir yorum yapmıyorum. Çünkü piyasayı etkileyecek faktörler bunlar. Milli piyango da süreç çok şeffaf. Benim hiçbir dönem olmadığı gibi bugünde herhangi bir fiyat üzerinden yorum yapmam doğru olmaz. Çünkü bizim bir rezerv fiyatımız var. onun altında satmayız. Fiyatı piyasa belirler. İşin özü bu. Hiçbir yerde olmadığı kadar bu süreç şeffaf bir şekilde götürülecek. Televizyon ekranları önünde herkese sorulacak."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek: Devleti Kumar Oyunları Düzenlemekten Çıkarmak İstiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement