Ballıkayalar, Amatör Dağcıları Bekliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ballıkayalar, Amatör Dağcıları Bekliyor

Ballıkayalar, Amatör Dağcıları Bekliyor

Kaya tırmanışında Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, sonbaharın renk cümbüşüyle amatör dağcıları bekliyor.

09.11.2013 11:37  Güncelleme: 08:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - ŞAHİN OKTAY - Doğal güzellikleriyle her mevsim farklı güzelliğe bürünen Ballıkayalar Tabiat Parkı, şelaleleri, mağaraları, yürüyüş parkurları ve dik tepeleriyle şehir stresinden uzaklaşmak isteyen doğa tutkunlarına alternatif sunuyor.

Sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli'nin eşsiz doğal güzelliklerine sahip olan Ballıkayalar'a İstanbul, Sakarya, Yalova ve civar illerden gelenler yemyeşil doğada zaman geçirmenin keyfini doyasıya yaşıyor. Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen ve yüzlerce çeşit bitki türüyle kaplı parkta, trekking ve kaya tırmanışı yapılabiliyor.

Türkiye'nin en iyi 10 yürüyüş parkurundan biri olarak gösterilen ve yılda 5 bin amatör dağcının ziyaret edip, kamp yaptığı Ballıkayalar, Gebze'deki Tavşanlı ve Denizli köyleriyle çevrelenmiş bin 847 hektarlık bir alanı kapsıyor. 1,5 kilometre uzunluğunda ve yer yer 40-80 metre genişliğinde olan vadinin çevresinde Tavşanlı, Pelitli, Köseler, Balçık ve Muallimköy gibi yerleşim merkezleri yer alıyor. Vadi, Akdeniz ile Avrupa- Sibirya bitkiler coğrafyasının geçiş kuşağında bulunuyor.

Ballıkaya Deresi'nin kireç taşlarını eritmesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekiller ile karstik bir boğaz görünümünü alan vadi üzerinde amatör dağcılar kaya tırmanışları düzenleyerek kamp yapıyor.

Piknik alanları ve konaklama tesisinin de yer aldığı tabiat parkındaki göllerde, çok sayıda yerli ve göçmen kuş, su kuşu ve balık türü yaşıyor.

"Ballıkayalar, amatör dağcıların cazibe merkezi olacak"

Orman ve Su İşleri Kocaeli Şube Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ballıkayalar Tabiat Parkı'nın Dilovası'nın arkasında "saklı bir bahçe"ye benzediğini belirterek, parkın içindeki 1,5 kilometrelik kanyonun iki tarafında amatör dağcıların tırmanış yapabildiğini söyledi.

Alğan, yaptıkları araştırmalara göre Türkiye'de amatör dağcılık yapılabilen 6 yer bulunduğunu ve Ballıkayalar'ın da bunlardan biri olduğuna dikkati çekerek, vadide bir tarafı 90-100, diğer tarafı da 70-80 metre civarında 159 rakımlı bir tepenin olduğunu kaydetti.

Özellikle İstanbul'daki amatör dağcıların burada kaya tırmanışı yaptığını dile getiren Alğan, "Amatör dağcılıkla uğraşanlar genelde ilk eğitimlerini burada alıyor. Ballıkayalar, yapacağımız çalışmalarla gelecekte amatör dağcıların cazibe merkezi olacak. Bütün dağcılarımızı buraya davet ediyor ve buradaki doğal güzelliği görmelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Alğan, tabiat parkında yaklaşık 15 canlı hayvan, 135 de bitki türü olduğunu vurgulayarak, vadinin içinde trekking yapmak isteyenler için zor parkurlar bulunduğunu, yürüş sırasında mağaralar ve şelaleri görebileceklerini ifade etti.

Parkı yurtiçi ve yurtdışından yılda 5 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Alğan, "Buradaki doğal güzellikleri daha fazla kişiye tanıtmak istiyoruz. Hedefimiz burayı ayda 15 bin kişinin ziyaret etmesini sağlamak" dedi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ballıkayalar, Amatör Dağcıları Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement