Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu" Ankara Buluşması - Son Dakika
Güncel

Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu" Ankara Buluşması

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: (2) "Gençlere seslenmek isteriz ki bizler size Peygamber'in bize miras bıraktığı örnek bir hayatı bırakamadık.

27.01.2015 13:44

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Gençlere seslenmek isteriz ki bizler size Peygamber'in bize miras bıraktığı örnek bir hayatı bırakamadık. Sizler örnekliği bizde değil, İslam Peygamberi'nde arayınız ve onun hayatını, mücadelesini ve ahlakını öğrenerek bütün peygamberleri kendinize rehber edininiz" dedi.

Görmez, başkanlığını yaptığı, "Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu"nun "Ankara Buluşması" kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, grubun oluşumu ve çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Musul'da geçen sene ramazanda başlayan bazı olayların İslam dünyasında öteden beri süren acılara yeni acılar kattığını belirten Görmez, "Kardeş kavgası zirveye ulaştı ve bütün İslam dünyasını daha önce var olan şiddet, insan katletmeler, cami bombalamalar gibi hem İslam'ın hem de insanlığın kabul etmeyeceği büyük acılar yaşandı" diye konuştu.

Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı olarak "Hazreti İbrahim'in ateşini söndürmeye giden karınca misali" ses vermek istediklerini dile getiren Görmez, İslam alimlerine, bilginlerine barış ve itidal seslerini ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Görmez, söz konusu mesajın 5 dile çevrilerek ilan edildiğini hatırlatarak, "Bizim İslam dünyasından aldığımız karşılık, geri dönüşler bize umut verdi" ifadesini kullandı.

Bu kapsamda, 32 ülkeden 150 İslam alimin katılımıyla düzenlenen Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı'nın yapıldığını, ardından Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu'nun oluşturulduğu anımsatan Görmez, grubun iki gündür Ankara'da toplandığını belirtti.

Mehmet Görmez, bütün bu duyarlılıklarla başlattıkları inisiyatif çalışmasının sadece söz söylemeyeceğini, aktif bir çaba içine gireceğini vurgulayarak, "Bugün biz toplum önderlerine, din bilginlerine, aydınlara ve siyasetçilere düşen görev, entelektüel anlamda dün var olan bu birlikteliğin kodlarını bugüne de taşımak olmalıdır. Dün bütün bu coğrafyayı selam ve eman yurdu yapan imanın, ahlakın ve hukukun hikmetini kavrayarak bugün de bunların tesisi için çaba ve gayret içinde olunacaktır" ifadelerini kullandı.

"Biz hepimiz aynı ümmedin çocuklarıyız"

Temas grubunun aldığı kararlarda, evrensel olarak birlikte yaşamanın ahlaki kurallarının dini bir hassasiyetle ortaya konulduğunun görülebileceğini dile getiren Görmez, şunları söyledi:

"Bundan sonra yapılması gereken şey bu ahlaki ilkeler doğrultusunda bir hukukun tesis edilmesi yönünde çalışma yapmaktır. İnisiyatif grubu olarak gerek İslam bilginleri ve gerekse hukukçular ve entelektüellerle bu çalışmaların yapılması hususunda çaba ve gayret içerisinde olacağımızı buradan belirtmek isterim. Bugün artık mezhebi farklılıklar üzerinde konuşma günü değildir. Dünyanın her tarafında kan gövdeyi götürürken insanların oturup mezhep ihtilafları içerisinde olmaları tahayyül edilemez. Bugün İslam'ın üst aidiyetiyle yeniden Müslüman kimliğini inşa etme günüdür. Bugün Arap'ın Türk'e, Türk'ün Arap'a, Şii'nin Sünni'ye, Sünni'nin Şii'ye herhangi bir ayrıcalığı yoktur. Biz hepimiz aynı ümmedin çocuklarıyız, aynı Peygamber'in ümmetiyiz. Bugün sadece ve sadece bütün ırkı ve mezhebi kimlikleri bir tarafa bırakarak hak ve adalet için çaba sarfetme günüdür."

"Bugün aradığımız vahdettir, uhuvettir, muhabbettir"

"Bugün özlemini duyduğumuz geçmişimize, mazimize öykünme günü değildir. Bugün özlediğimiz sadece ve sadece hakkın, hukukun ve adaletin temel ilkeleriyle istikbali inşa etme günüdür" diyen Görmez, şöyle konuştu:

"Bugün her türlü yerel ve mezhebi farklılıklarımızdan arınarak İslam'ın kardeşliğiyle yeniden kardeş olma günüdür. Bugün aradığımız vahdettir, uhuvettir, muhabbettir. Bugün İslam dünyasında yaşanan her çatışma gençler üzerinde derin izler bırakmakta, Allah korusun Müslümanların yaptıklarını İslam'la eşleştirerek dine karşı bir mesafeye neden olmaktadır. Bugün İslam dünyasında yaşanan acı tabloları, İslam ile özdeşleştirenler sadece İslamofobiyi körüklemek isteyen mihraklar değil, kendi çocuklarımızdır. Kendi çocuklarımız, gençlerimiz aynı zamanda Müslümanların işlediği cinayetleri, vahşetleri dini mübini İslam ile özdeşleştirmeye başladılar. Buradan gençlere seslenmek isteriz ki bizler size Peygamber'in bize miras bıraktığı örnek bir hayatı bırakamadık. Sizler örnekliği bizde değil İslam Peygamberi'nde arayınız ve O'nun hayatını, mücadelesini ve ahlakını öğrenerek bütün peygamberleri kendinize rehber edininiz."

"Bu fitne ateşi ancak bu güzelliklerin inşasıyla defedilebilir"

Görmez, yaşanan sorunların ancak bilgi ve hikmetle aşılabileceğini, bu hikmetin yeniden güncellenmesinin, gelecek nesillere aktarılmasının İslam alimlerine düştüğünü vurgulayarak, "İslam uleması, alimleri olarak bizler sadece hac menakisini ifa ederken karınca öldürmenin hükmünü anlatmakla gün geçiremeyiz. Bizler, sadece ruyet-i hilal meselesini, imsakın ne zaman başladığını, orucu nelerin bozduğunu günlerce konuşarak ve anlatarak görevimizi ifa edemeyiz bütün İslam dünyasında kan akarken" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler karıncayı öldürmemeyi hac menakisinin içinde gören bir dinin mensubu olarak bir cana kıymanın ve masum insanları katletmenin hükmünü anlatmayı ihmal ediyoruz. Bizler orucu nelerin bozduğunu anlatırken, teravih kılan insanların üzerine bombalar yağdırmanın İslam'ın vahdetini ve ümmetin birliğini nasıl dağıttığını, bozduğunu idrak edip kendi haklarımıza, toplumumuza, gençlerimize anlatmalıyız. Tüm ayrılık, çatışma ve kargaşa fitnelerine rağmen bizler var gücümüzle vahdetten, uhuvvetten, muhabbetten ve rahmetten bahsetmeye devam etmeliyiz. Bu fitne ateşi ancak bu güzelliklerin inşasıyla defedilebilir. Bunun dışında söylenecek hiçbir sözün ve fetvanın hiçbir değeri yoktur."

İkinci toplantı

"Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu" geçen yıl ramazanda İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda, 32 ülkeden yaklaşık 150 alimin katılımıyla düzenlenen Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi Toplantısı'nda alınan kararla oluşturulmuştu.

İlk toplantısını İstanbul'da tarihi Ertuğrul Tekkesi'nde gerçekleştiren grup, şu isimlerden oluşuyor:

" Katar'dan Prof. Dr. Ali Muhyiddin El-Karadaği, Lübnan'dan Dr. Ali El-Hakim, Suudi Arabistan'dan Prof. Dr. Munir El-Beyati, Yemen'den Dr. Abdulwahab Lutf El Dailami, Irak'tan Dr. Huseyın Gazı Al-Samarrai, İran'dan Hojatoeslam Ahmad Moballeghi, Filistin'den Dr. Nawaf Tekrory, Suriye'den Dr. Mouaz Al Khatıb, Bosna Hersek'ten Bosna Hersek Reisu'l-Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç ve Tunus'tan Abdulmajid Najjar."

Temas grubu üyelerinin de görüşlerini paylaştığı toplantının sonunda, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Bosna Hersek Reisu'l-Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç tarafından, iki kurum arasında işbirliği anlaşması da imzalandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barış ve İtidal Daimi Temas Grubu' Ankara Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement