Barzani'den "Şengal Gerginliğine" Açıklama - Son Dakika
Güncel

Barzani'den "Şengal Gerginliğine" Açıklama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul'un Şengal ilçesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) yakınlığıyla bilinen silahlı grubun komutanı Haydar Şeşo'nun gözaltına alınmasını savunarak, "Bunlar, farklı bir güç, yönetim ve bayrağı bölgede oluşturmak istedi.

09.04.2015 13:57

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Musul'un Şengal ilçesinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) yakınlığıyla bilinen silahlı grubun komutanı Haydar Şeşo'nun gözaltına alınmasını savunarak, "Bunlar, farklı bir güç, yönetim ve bayrağı bölgede oluşturmak istedi. Bunu yaparken Kürdistan bölgesini, kurum ve kuruluşlarını hesaba katmadılar. Yok saydılar" dedi.

Barzani, yaptığı açıklamada isim vermeden Yezidi halkın yaşadığı Şengal'de KYB ve PKK'ya yakın silahlı grupların eylemlerini eleştirdi. KYB'nin kendisine gönderdiği mektup üzerine açıklama yapma gereği duyduğunu belirten Barzani, meselenin partisel ve siyasi olmadığını kaydetti.

"Başka yerlerden para aldı"

Meselenin Bölgesel Parlamento nezdinde yanlış anlaşılmaması için açıklamasında milletvekillerine hitap eden Barzani,  Şengal'de yaşanan durumu şöyle anlattı:

"Şengal'in önemli bir kısmı DAEŞ'ten kurtarıldıktan sonra teröristlere karşı savaşan bütün grupların Peşmerge Bakanlığı bünyesinde organize etmesini istedik. Haydar Şeşo'nun komutanlığını yaptığı grup da buna dahildir. Ancak Şeşo, Peşmerge Bakanlığına bağlı hareket etmek yerine başka bir silahlı grup kurma yoluna gitti. Kürdistan bölgesinden habersiz olarak başka yerlerden para aldı. Bu girişimiyle Kürdistan yönetimine karşı bir tavır aldı."

"Kürdistan yönetimini yok saydılar"

Şengal'in hala askeri bir bölge olduğunu ve savaşın devam ettiğine dikkati çeken Barzani, "Bu nedenle tüm grupların tek bir komuta merkezinden yönetilmesi lazım. Ancak Haydar Şeşo'nun yönetimindeki bu grup, tarafımızca çok iyi bilinen bir planı uygulamak istedi. Bunlar, farklı bir güç, yönetim ve bayrağı bölgede oluşturmak istedi. Bunu yaparken Kürdistan yönetimini, kurum ve kuruluşlarını hesaba katmadılar. Yok saydılar. Kendilerine Peşmergeye bağlanmaları için iki ay süre tanıdık. Ancak Şeşo, Peşmerge Bakanlığına bağlanmayı kabul etmedi ve bildiklerini okumaya devam etti" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile hiçbir alakası olmayan meselenin partisel veya siyasi olmadığına işaret ederek, Kürt bölgesinin güvenliği, Peşmerge güçlerinin tek bir elden yönetilmesi ve yaşanan süreç nedeniyle tüm silahlı güçlerin, Peşmerge Bakanlığının bünyesinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bu nedenle Peşmerge Bakanlığının dışında kalan hiçbir güce izin verilmeyeceğinin altını çizen Barzani, "Yasaların dışında hareket etmeyen bir gücün varlığı kabul edilemez. Meselenin daha iyi anlaşılması için tarafınıza bildirmek isteriz ki bu sorunun kaynağı eski bir plana dayanıyor. Bu grupların nereden para aldıklarına dair bütün belgeler elimizdedir. Şengal bölgesi için ne nasıl bir yol haritası ve şüpheli planların hazırlandığını çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Musul'un Şengal ilçesinin bir kısmı ve Şengal Dağı, Peşmerge, Suriye Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve PKK'ya yakın silahlı grupların ortak operasyonuyla DAEŞ'ten kurtarılmıştı. Ancak daha sonra PKK'ya yakın grupların Şengal'de kanton ilan etmek istemesi ve kendi idarelerini kurmaya başlamaları krize neden olmuştu. Mesut Barzani, Peşmerge dışındaki grupların bölgedeki eylemlerine sert tepki göstermiş ve kanton girişimi için "karton" ifadesini kullanmıştı.

KDP Irak Milletvekili Renas Cano, Şengal'de yaşananlar için İran, KYB ve PKK'yı suçlamıştı. Cano, KYB'ye bağlı Haydar Şeşo'nun Kürt yönetiminin yasalarına aykırı şekilde silahlı güç oluşturmak istediğini belirterek, "KYB, İran ve PKK örgütü, birlikte hareket ederek KDP'nin Şengal'deki etkinliğini zayıflatmak istiyor. KDP bölgede büyük bir ilerleme sağladı. Söz konusu çevreler, KDP'nin bu gücünü kırmak ve Şengal üzerindeki tesirini zayıflatmak istiyor" iddiasında bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barzani'den 'Şengal Gerginliğine' Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement