Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim şu andaki meselemiz samimiyetle bir hükümet ortaklığı kurmak, samimiyetle bu yönde çalışmaktır.

16.07.2015 00:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim şu andaki meselemiz samimiyetle bir hükümet ortaklığı kurmak, samimiyetle bu yönde çalışmaktır. Samimi bir muhatap bulduğumuzda neticeye ulaşmamak için hiçbir sebep yok" dedi.

Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan ilk kez gerçekleştirilen bir televizyon kanalının canlı yayın programına katıldı. Davutoğlu, NTV'nin canlı yayınında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

HDP ile ortaklık ihtimalinin olup olmadığı sorusu üzerine Davutoğlu, kendilerinin, MHP'nin ve CHP'nin alacakları kararın siyasi bir karar olduğunu ancak HDP'nin alacağı kararın stratejik bir karar olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kendi açısından stratejik, yol ayrımı bir karardır. HDP'nin bunu netleştirmesi lazım. Türkiye'nin içinde demokratik bir siyaset yaparken hiçbir silahlı güce dayanmadan bunu yapma iradesi her türlü silahlanmaya... Şunu sordum Sayın Demirtaş'a; 'Seçimde oyunuzu takriben ikiye katlamış olabilirsiniz' öyle dedikleri için söyledim. 'Başarı da kazandığınızı düşünüyorsunuz, bizim üçte birimiz olmakla birlikte oyunuz tamam ama bunu kalaşnikoflarla kutlamak gerekir mi? Diyarbakır sokaklarında, Batman sokaklarında, bunu silah sesleriyle kutlamak gerekir mi?

Hani sevmem ben havai fişeği, etrafı kirletir ama havai fişekle ya da bir şenlik içinde kutlayamazlar mıydı? Yani PKK ile aralarında irtibat olmadığı söylendiği zaman söyledim. Şart mıdır? Biz ona müdahale edebir miydik? Ederdik, tereddüt de etmezdik ama o zaman ' AK Parti, HDP'nin barajı aşmasına tahammül edemedi de müdahale etti' denilecekti. Net bir tavır alın. Kimin evinde silah varsa teslim etsin. 'Türkiye'de artık silahsız bir dönem başlıyor' densin. 2013 Mayıs'ında verilen söz yerine gelsin."

"Ciddiyetim herhalde tutumumdan ortaya çıktı"

Koalisyon görüşmelerinin sonucunun bir el sıkışma ile sonlanıp sonlanmayacağı sorusu üzerine Başbakan Davutoğlu, başından beri üç aşama düşündüğünü, bunun ilkinin hasar kontrolü olduğunu ve bunu yaptıklarını, ikinci aşamada ise Meclis'in yapısının oluşmasının geldiğini, Başkanlık Divanı'nın oluştuğunu ve Meclis'in işlemeye başladığını dile getirdi.

İşleyen parlamentodan daha güçlü bir siyasi garantinin olmadığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Mesela Mısır'da işleyen bir parlamento olmadığı için parlamento kapatıldığı için darbeye giden bir şey yaşandı. Türkiye'de böyle bir şey olacak diye söylemiyorum da parlamentonun işlemesi... O da oldu. Şimdi ise hükümeti kurmak. Hükümet kurma aşamasına geldiğimizde benim düşünce tarzım; hangi işe kalkışırsam kalkışayım en son hamlemi düşünüp geriye doğru gelirim. Baştan şöyle rastgele hamleler yapayım da bakalım nereye doğru gider. Saldım çayıra mevlam kayıra demem. Bu tablonun bir hükümet ortaklığı tablosu çıkardığını gördüğümden itibaren bu konuda ciddiyetim herhalde tutumumdan ortaya çıktı. Seçime gitmek isteseydik daha ikicilikli bir dil kullanır, daha gerilimi arttırırdık, bu işin olamayacağını gösterirdik. Böyle bir şey benim ağzımdan çıktı mı ya da yüzümden böyle bir ifade yansıdı mı?

Benim oyunun sonu itibarıyla gördüğüm bir hükümet ortaklığı. Ha o olamadığı zaman oyunun parametreleri değişir. Başka bir oyun sahası oluşur o da seçim oyunu sahası ama şu anda onu düşünmek, onu düşünmeye başlamak bu oyunu öldürür. Bizim şu andaki meselemiz samimiyetle bir hükümet ortaklığı kurmak, samimiyetle bu yönde çalışmaktır. Samimi bir muhatap bulduğumuzda neticeye ulaşmamak için hiçbir sebep yok."

Seçim sürecine ilişkin anketler

Yeni seçim sürecine ilişkin anketlerin kendilerine geldiğini belirten Davutoğlu, "Mevcut bir görelim ne olacağını... Gelen anketlerde söylenilen tarzla sonuçların ortaya çıktığı tablo var. Oy oranının yüzde 45'i aştığı ve dolayısıyla 276'yı bizim ne alacağımız kadar başka partilerinde ne alacağı da önem taşıyor. Hangi ilde ne alacağı önem taşıyor. Dolayısıyla bizim yüzde 45'i geçmiş olmamızın dışında oy dağılımı da etkili oluyor. Diğer partilerin performansı. Dolayısıyla şu anda elimizde olanı, önce millete saygının bir gereği var. Millete 'Sen hata yaptın, hatanı düzelt' diye yukarıdan bir dille seçim dayatamazsınız. Millet bir karar verdi. Bu kararından pişman mı? Onu da o zaman göreceğiz" diye konuştu.

Yapılan anketlerin mevcut dönemi kapsadığını da vurgulayan Davutoğlu, "Kasım ayına kadar derenin altından ne sular geçer. Ateş çemberinin içindeyiz. Geçici bir hükümet,  Kasım ayına kadar gidecek bir hükümet esnasında yapılabilecek bir vahim hata Türkiye'yi bambaşka sonuçlara götürür. Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve iyi niyetiyle kuracağı bir hükümet... O hükümette 4 partinin de temsilcisi olacak. 45 günde kuramazsak, takriben 17 Ağustos'tan Kasım'a kadar üç ay. Öyle bir uluslararası konjonktürdeyiz ki üç gün bile önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Çeşitli ihtimallerin söz konusu olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Şu anda bu ihtimallerden önceki ihtimal koalisyon, hükümet ortaklığı kurmaktır ve bunun gereğini biz yapmaya hazırız. AK Parti çok güçlü bir geleneğe sahip, Sayın Cumhurbaşkanımızın temellerini çok sağlam attığı bir partidir. Çok da sınavdan geçmiştir. Son sınav da Meclis Başkanlığı idi. Bir tek fire vermedik. Neyse o. Dolayısıyla böyle bir kaygımız yok. Önemli olan bu sistemi işletmek. Bu sistemi şu anki haliyle işletebilmek ve meşruiyet sınırı içinde yol alabilmenin doğal sonucu hükümet ortaklığı ve koalisyon çalışmalarıdır" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement