Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Futbol maçı yapıp da gol istemeyen teknik direktör nasıl absürt bir noktada ise Sayın Bahçeli de öyle bir noktada.

29.10.2015 02:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Futbol maçı yapıp da gol istemeyen teknik direktör nasıl absürt bir noktada ise Sayın Bahçeli de öyle bir noktada. MHP seçmeni taraftar orada izliyor maçı" dedi.

Davutoğlu, Kanal 7 ve Ülke TV'de ortak yayınlanan "İskele Sancak Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

7 Haziran sonrası milletin mesajlarının AK Parti tarafından alınıp alınmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, 7 Haziran'dan sonra diğer partilerden farklı olarak bir taraftan devlet yönettiklerini, bir taraftan kampanya yürüttüklerini, kongre yaptıklarını ve parti içindeki motivasyonu oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Davutoğlu, 1 Kasım seçimi sonrası partinin güçlenmesi ve kurumsallaşması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Milletin mesajını seçim sonrası kurullarda, milletvekilleriyle, il başkanlarıyla değerlendiklerini anlatan Davutoğlu, milletin AK Parti'ye ilk günkü aşkla bir sadakati bulunduğunu, bunun gereğini yapacaklarını dile getirdi.

"7 Haziran'dan farklı bir atmosfer görüyor musunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Kesinlikle" yanıtını verdi.

1 Kasım'da seçimlerinde katılımın düşük olacağı yönünde iddiaların bulunduğunun anımsatılması üzerine Davutoğlu, "Ben böyle olacağını düşünmüyorum. Bu seçimde, seçmenin daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyorum. 'Ya tek parti ya da koalisyon' diye bir şey var. Daha önceki seçimlerde pek gündemde olmayan bir tartışma var" diye konuştu.

Diğer partilerin seçime ilişkin bir iddiası bulunmadığını belirten Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Onun için mesela Ankara'da terör olayından sonra biz bir hafta sonra yasımızı tuttuk, taziyemizi yaptık, acıları paylaştık. Sonra normal akışta mitinglerimize devam ettirdik, hatta artırdık. Çünkü bizim halktan talep ettiğimiz bir şey var. Ama Cumhuriyet Halk Partisi şu an ne talep ediyor halktan, yani yüzde 25-27 yapmak, yüzde 28 yapmak durumu değiştirecek değil. Yüzde 3-4 puan artar mı bir parti 4 ayda. Zor. Arttığında tablo değişir mi? Hayır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ikinci olacağı kesin. Arada önemli bir farkla ikinci olacağı. Üçüncülüğe de düşmeyecek o da kesin. Niye motive olsun insanlar? Ya da Milliyetçi Hareket Partisi, oy oranı itibarıyla üçüncü olacağı kesin neredeyse. Milletvekili sayısı itibarıyla değişebilir bazı şeyler ama nihayetinde Milliyetçi Hareket Partisi seçmenini de motive edecek fazla bir şey yok. HDP benzer şekilde. Türkiye'nin siyasetine bu saatten sonra HDP yeni bir boyut katacak değil. 7 Haziran'da soru 'HDP'nin barajı geçip geçmeyeceğiydi'. Şimdi AK Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağı sorusu."

-"AK Parti seçmeninin motivasyonu yüksek"

AK Parti seçmeninin motivasyonunun yüksek olduğunun altını çizen Davutoğlu, seçmenin oyunu kullanmakla siyasetin kaderini değiştirebileceğini ve AK Parti'ye 7 Haziran'da oy vermeyen ancak şimdi verecek olanlarda da motivasyon bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Burada ciddi bir miktarda oy kayması ve oy birikimi öngörüyorum. Dolayısıyla seçime katılımdan AK Parti olarak telaşlı değiliz. Seçime katılım noktasında şartların her zamankinden daha fazla bunu zaruri kıldığı kanaatindeyiz" İfadelerini kullandı.

Davutoğlu, yurt dışında yüzde 45 katılım iyi oran olduğunu vurguladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Bizim içimizde, AK Parti-MHP koalisyonu yapılmasını isteyenler var ki şaşırıp kalıyorsunuz. 4 şart olursa AK Parti veya CHP ile koalisyon yaparız" dediğinin anımsatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu şartları bize mi dikte ediyor, kendi tabanına mı yani kendi tabanı ile ilgili bir şey söyledikten sonra '4 şartım var' demek kendi tabanına ne demiş oluyor, onu anlamakta zorlanıyorum. Bu 4 şartı siz de... Aslında bu bir itiraf. Neyin itirafı? Sayın Bahçeli'nin kendi tabanıyla iletişimin kopuk olduğunun itirafı. ya kendi tabanı Bahçeli'ye itibar etmiyor ya da Bahçeli kendi tabanı sesini dinlemiyor. Bir lider kendi tabanından kopuk ise siyasette nefesi çabuk tükenir veya siyasette söyleyecek sözünün sonuna geldi anlamına gelir. Kendi tabanına hitap edemeyen, yönlendiremeyen, mesajını iletemeyen birisini kendisine oy vermeyen geniş halk kitlelerine ulaşabilir mi? Ve burada bir başka itiraf da var, kendi tabanına rağmen hükümet olma cesareti göstermediğinin itirafı."

Davutoğlu, 7 Haziran sonrasında hükümet görüşmeleri sürürken AK Parti tabanında hiç kimsenin koalisyon istemediğine işaret ederek, koalisyon şartları oluşsaydı tabanını ikna etmek zorunda kalacağını aktardı.

Tabanın yeni seçim istediğini buna rağmen kendilerinin samimiyetle hükümet kurma çabası içine girdiğini vurgulayan Davutoğlu, bunun sorumluluk ve cesaret işi olduğunun altını çizdi.

"MHP tabanı koalisyon istediği halde Bahçeli, hükümet sorumluluğunu paylaşmaya cesaret edememiş demektir" değerlendirmesini yapan Davutoğlu, MHP tabanının da her siyasi taban gibi iktidar olmak istediğini belirtti.

Davutoğlu, MHP tabanını bu değerlendirmeyi yapacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İktidar olma iradesi olmayan bir genel başkandan ise iktidar olarak Türkiye'yi istikrarlı bir şekilde büyümeye götürecek, AK Parti'yi tercih edecektir diye düşünüyorum. Sadece AK Parti tercihi değil burada, MHP tabanı bir şekilde iktidar olmak istiyor. Doğaldır bu da. Niye siyaset yaparsanız? Ben futbol maçı oynayayım 90 dakika ama zinhar gol atmayayım. Gol atmayacaksan niye oynuyorsun?

Diyorlar ki pası veriyor, CHP pası verdi, 'başbakan ol' dedi. Olabilecek değil, CHP verdi diye olmaz ama. 'Hayır, ben o pası almam' diyor. Sonra ben götürdüm. Bir pas değil 4 tane top koydum önüne, 'gel bu oyunu istersen beraber hükümet kuralım, istiyorsan seçim hükümeti kuralım, istersen azınlık hükümeti kuralım sen destek ver, taleplerin nedir onu bileyim, istiyorsan beraber erken seçime…' Bütün bunların hepsine 'hayır, hayır, hayır' dedi. Futbol maçı yapıp da gol istemeyen teknik direktör nasıl absürt bir noktada ise Sayın Bahçeli de öyle bir noktada. MHP seçmeni taraftar orada izliyor maçı. 'Bizim teknik direktör ne yapıyor' diyor. Önüne gelen hiçbir topu almıyor. Hatta oyuncuları sahanın dışına çekiyor. O zaman sahaya niye çıkıyorsun? Dolayısıyla burada iktidar olma iddiası taşıyan bir kitle ile iktidar olmayı düşünmeyen bir lider arasında bir problem var."

Davutoğlu, MHP seçmenin AK Parti'nin samimiyetini ve karalığını gördüğü için AK Partiyi tercih ettiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Bahçeli'nin koalisyon görüşmelerinde çantayı açıp açmadığının sorulmasına karşılık da "O çantayı hiç açmadı bize. Sadece çantayı şöyle bir kaldırdı, 'hazırlık yapmıştım' dedi, bir iki bir şey gösterdi ama içinde ne vardı, o dosyalar neydi onları hiç konuşacak şey olmadı" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement