Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerine ilişkin, "Biz, öz eleştiriyi yaptık. Şimdi 'korku siyaseti' diye iddia eden partilerin, oturup kendilerini 'niye biz bu oyları kaybettik' diye öz eleştiriye tabi tutmaları lazım. Kendilerini böyle bir öz eleştiriye tabi tutmadan, AK Parti'nin başarısına gölge düşürmeye kalkarlarsa, daha çok yenilgi tadarlar" dedi.

10.11.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerine ilişkin, "Biz, öz eleştiriyi yaptık. Şimdi 'korku siyaseti' diye iddia eden partilerin, oturup kendilerini 'niye biz bu oyları kaybettik' diye öz eleştiriye tabi tutmaları lazım. Kendilerini böyle bir öz eleştiriye tabi tutmadan, AK Parti'nin başarısına gölge düşürmeye kalkarlarsa, daha çok yenilgi tadarlar" dedi.

Davutoğlu, TRT'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti teşkilatlarının, hükümet kurma çabalarının karşılıksız kaldığını halka anlatabildiğini belirten Davutoğlu, halkın, kendilerinin samimi olduğuna inandığını söyledi.

Halkın, ülke yönetimindeki etkin güçlerini, ehliyetlerini bir kez daha gördüğünü anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Terörle mücadelede herkes kaçarken, anayasal zorunluluk olan hükümete dahi bakan vermekten CHP ve MHP kaçarken, biz hiçbir yere gitmedik, 'buradayız' dedik ve mücadeleyi hiç aksatmadan yürüttük. Üçüncüsü de reform, ülkemizi yeniden inşa etme vizyonumuza inanç oldu. Dolayısıyla 7 Haziran ile 1 Kasım arası hem yürütülen sürecin psikolojisi hem etkinliği hem de sonuçları itibarıyla gerçekten bir başarı hikayesi olarak yazılmıştır. Eğer 1 Kasım'dan sonra önümüzde 4 yıl, 'kemiksiz' diyorum ben, yeni bir seçim olmadan, bir istikrar dönemi kazanmışsak, bunda 7 Haziran ile 1 Kasım arasında takip ettiğimiz siyasetin, millet tarafından benimsenmesinin büyük bir rolü var."

"AK Parti'nin terör atmosferi üzerinden bir korku siyaseti yürüttüğü iddiası var. Bir korku siyaseti mi izlendi, daha karanlık bir oyun mu vardı yoksa milletin tercihi mi gerçekleşti?" sorusuna, Davutoğlu, "Bizim başarımıza gölge düşürmek isteyenler, şimdi değişik gerekçeler bulmaya çalışıyorlar. Korku siyasetini, eğer birileri ülkede egemen kılmak istemişse, bunlar, DEAŞ gibi birtakım piyonları kullananlar, Suruç saldırısı ve Ankara, yine Ceylanpınar saldırısı, bu anlamda devlete kendince meydan okuyan PKK'dır. ve yine bu korku siyasetinin sözcüleri de bu terör örgütleriyle ilişkili olanlardır, DHKP-C ile diğerleriyle" yanıtını verdi.

Davutoğlu, 7 Haziran'dan bu yana dışlayıcı, kutuplaştırıcı, birilerini korkutucu, ürkütücü bir dil kullanmadığının, ne siyasi söylemlerinde ne de eylemlerinde böyle bir şeyin olmadığının altını çizdi.

"Devlet mi korku siyaseti üretti?"

Birilerinin, korku siyasetini egemen kılmak istediğine dikkati çeken Davutoğlu, 7 Haziran'ın hemen sonrasında "Artık silahlanma vakti, artık serhildan dönemi, eylemsizlik bitecek, herkes ayaklansın" açıklamalarının yapıldığını hatırlattı.

Davutoğlu, 15 Temmuz'da da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüşme gerçekleştirirken, Kandil'den "ayaklanma çağrısı" geldiğini, 20 Temmuzda DAEŞ'in Suruç'ta, PKK'nın Adıyaman'da saldırdığını, PKK unsurlarınca 21 Temmuzda sakallı diye sivil vatandaşlara saldırıldığını, 22 Temmuz'da ise iki polisin, evinde uyurken şehit edildiğini anımsattı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Başbakanım, geçici bir hükümet evet, yani tek parti hükümeti değiliz. Ama benim önüme bir dosya gelecek, iki polis evlerinde uyurken ensesinden şehit edilecek, bu mesaj açıktır. Bu mesaj şu demek; 'Artık bu bölgede polisler dahi kendini koruyamaz, devlet dahi polisine sahip çıkamaz, gece yarısı girer, biz kamu görevlisini öldürürüz.' Bunu yapanlar korku siyaseti üretmemiş olacaklar, ona karşı tedbir alan devlet mi korku siyaseti üretmiş olacak? Evet bir sınavdı o. ve ben, siyasi tarihimizin en riskli kararlarından birini o gün aldığımızı düşünüyorum. Daha geçici bir hükümetiz, önümüzde bir seçim ya da koalisyon ihtimali o günlerde söz konusu ama her halükarda çok kapsamlı bir terörle mücadele ve bir terör örgütüne, PKK'ya değil, üç terör örgütüyle mücadele etme kararı almak, korku siyasetini Türkiye'ye egemen kılmak isteyenlere karşı yürütülen bir mücadeleydi. ve nitekim kimse korktu mu? O dönemden bu döneme Doğu ve Güneydoğu'da oylarımız niye arttı? Çünkü Doğu ve Güneydoğu'da korku siyasetini egemen kılıp, kendi dışında hiçbir partiye hayat hakkı tanımayan bir anlayışa karşı biz, mücadele ettik, halk bunu anladı."

"Otursunlar, başlarını iki ellerinin arasına alsınlar"

Seçim güvenliği bağlamında ek tedbirler aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Korku siyaseti üretmek isteyen, PKK ve ona bağlantılı aktörlerdi. Ona karşı mücadeleyi biz yürüttük. 1 Kasım günü herkes huzurla Türkiye'de sandığına gitti, kimse kimseyi tehdit etmedi. ve iddia ediyorum, 1950'den bu yana en barışçıl seçimlerden biri gerçekleşti. İşte istatistikler ortada, bazı seçimlerde ufak tefek ihtilaflardan yaralananlar olur. Hiç böyle bir olay yaşanmadı. Korku siyaseti olmuş olsa, Allah aşkına olay olmaz mıydı bu ülkede? Bütün partiler istediklerini yapabildiler, istedikleri söylemi kullanabildiler" değerlendirmesini yaptı.

Birilerinin, korku siyasetine Türkiye'yi mahkum etmek istediğini belirten Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Biz ise sükunetle, suhuletle ülkeyi seçime götürdük ve son derece açık, net bir zafer kazandık. Şimdi kimse bu zaferin üstünü örtmeye kalkmasın. Biz nasıl 7 Haziran'da oturduk, 'niye oyumuz düştü' diye samimi bir muhasebeyi yaptık...Ben günlerce, gece yarılarına kadar herkesi dinledim, milletvekillerini, teşkilatımızı, hepsini 'nerede eksiğimiz var?' diye. ve hala dinliyorum. 7 Haziran seçimlerinin partimizin yenilenmesi bağlamında, bize verilen mesajın yapıldığı kanaatinde de değilim, daha çok şey yapacağız. Ama bunu yaptık biz, öz eleştiriyi de yaptık. Şimdi 'korku siyaseti' diye iddia eden partilerin, oturup kendilerini 'niye biz bu oyları kaybettik' diye öz eleştiriye tabi tutmaları lazım. Kendilerini böyle bir öz eleştiriye tabi tutmadan, AK Parti'nin başarısına gölge düşürmeye kalkarlarsa, daha çok yenilgi tadarlar."

Davutoğlu, 7 Haziran'dan itibaren samimi bir şekilde kendilerini değerlendirmeselerdi, 1 Kasım'da bu zaferi kazanamayacaklarına dikkati çekerek, "Benim HDP'ye, MHP'ye, CHP'ye tavsiyem; 'korku siyaseti' gibi kavramlar üretmek yerine, otursunlar başlarını iki ellerinin arasına alsınlar, ben yaptım bunu, çekildim, Konya'dan Ankara'ya gelene kadar, 'Nedir konu, nasıl yöneteceğim bu süreci? Bir yeis havası var, bunu nasıl dağıtacağım?' diye oturdum, düşündüm, arkadaşlarımla düşündüm. Gereğini yapmaktan da kaçınmadık" diye konuştu.

"Onlar siyaset yapmaktan korktular"

Muhalefet partilerine, "şöyle bir çekilsinler, acele açıklama yapmasınlar, otursunlar bir düşünsünler 'biz nerede hata yaptık' diye" tavsiyesinde bulunan Davutoğlu, şunları söyledi:

"O zaman görecekler ki korku siyaseti falan değil, bu sonucu ortaya çıkaran. Görecekler ki kendilerinin yüreğine sinmiş olan siyaset korkusu. Onlar siyaset yapmaktan korktular, korku siyaseti falan değil. Siyaset yapmaktan korkmasalardı, bizimle hükümet kurarlardı. Siyaset yapmaktan korkmasalardı, geçici, anayasanın zorunlu kıldığı hükümete bakan verirlerdi, vermediler. Çünkü korktular. Türkiye'de korku siyaseti yok, siyaset korkusu var. Siyaset korkusunu da bunlar yaşıyor. Siyasetin cesaretle yapılacak bir iş olduğunu ise biz gösterdik. Cesaretle, metanetle, samimiyetle yapılabileceğini son 5 ay içinde gösterdik, millet bizi ödüllendirdi. Ama rehavet hakkımız yok."

Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım'da bir zafer kazanmasına rağmen, rahat olmadığını belirterek, "Neden? Çünkü o zaferin getirdiği bir sorumluluk var. Seçimin hemen öncesinde vazifemi yaptım diyip, tevekkül eder, rahat olursunuz ama seçim zaferi kazanmışsanız, işte uykularınızın kaçması gereken an, o andır. Oturup o ağır sorumluluğu hissediyorsunuz. Sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyadaki gelişmelerin ağır sorumluluğunu hissediyoruz. O günden bu güne de daha fazla tabiri caizse rahatsız olduğumuz, daha fazla gayret sarf etmemiz gereken bir dönemdeyiz" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement