Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan Açıklaması

(Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin) "Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Çünkü biz bu makamların bizim için herşey olduğuna inanan bir hareket değiliz. Bu makamların hepsi gelip geçici. Bütün mesele ülkemize hizmet noktasında bu makamlar bize ne kazandıracak değil biz bu makamlara ne kazandıracağız" "Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman hemen hemen tamamına yakını artık ya başkanlık sistemine geçmiştir, ya yarı başkanlık sistemine geçmiştir.

23.04.2014 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin "Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Çünkü biz bu makamların bizim için her şey olduğuna inanan bir hareket değiliz. Bu makamların hepsi gelip geçici. Bütün mesele ülkemize hizmet noktasında bu makamlar bize ne kazandıracak değil biz bu makamlara ne kazandıracağız" dedi.

Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ilkokul öğrencilerini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki bir soru üzerine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile rutin görüşmeleri olduğunu, teşkilatla da görüşmeler yapacağını ve nihai kararı mayıs ayındaki kampın ardından verebileceklerini bildirdi.

"Cumhurbaşkanı ile aramızda anlaşmazlık olmaz" diyen Erdoğan, "Ülkemizde kaosa, sıkıntıya vesile olabilecek hiçbir adımı biz aramızda atmayız. Çünkü biz bu makamların bizim için her şey olduğuna inanan bir hareket değiliz. Bu makamların hepsi gelip geçici. Bütün mesele ülkemize hizmet noktasında bu makamlar bize ne kazandıracak değil biz bu makamlara ne kazandıracağız. Bunun hedefi içerisindeyiz. Gayretimiz budur. Onun için de nerede daha faydalı nasıl olacaksak onun adımını atarız ama nihai kararı verecek olan millettir" şeklinde konuştu.

"Hayalinizdekinin başkan olarak o koltuğa oturmak olduğu konuşuluyor" denilmesi üzerine Başbakan Erdoğan, bunların dışarıdan yapılan yorumlar olduğuna işaret etti.

"Bu konudaki düşüncem geçmişten bu yana ülkemle alakalı olarak, bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır" ifadesini kullanan Erdoğan, şunları söyledi:

"Başkanlık sisteminin olmadığı ülkede nelerin olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman hemen hemen tamamına yakını artık ya başkanlık sistemine geçmiştir, ya yarı başkanlık sistemine geçmiştir. Hepsi buralara artık geçiş yaptılar. Çünkü çok başlılık, ne yazık ki netice vermiyor. Başkanlık sistemi denince bizdeki siyasilerin bir kısmı adeta parlamentoyu yok farzediyorlar. Başkanlık sistemi parlamentonun çok daha denetleyici ve etkin olduğu bir sistemdir. Amerika'da Sayın Obama parlamentonun denetimi dışında bir karar alabilir mi? Böyle bir yetkisi var mı? Şimdi biz onlardan helikopter istiyoruz alabilmek için, 'parlamentonun onayından geçmesi lazım' diyor, veremiyor. Ama biz bu tür kararları almakta çok daha rahatız. Bazıları diyor ki o zaman böyle bir imkanı niye elinden çıkarıyorsun. Derdimiz bu değil ki, derdimiz orada sağlıklı tek sesliliği oturtabilmek. Neyle, yine işte bütün o parlamentonun denetiminden, istişaresinden geçtikten sonra. Nedir, çift sistem olmaz da tek sistem olur. Hem senato hem milletvekili olmaz da sadece şu anda olduğu gibi olabilir."

Bu konuların tartışılması gerektiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunları millet tartışmalı ama bizdeki muhalefet bunları tartışmaktan dahi korkuyor. Bunları tartışalım. Bunları millet tartışsın. Demokratik parlamenter sistem dediğimiz zaman bunlardan korkmanın bir anlamı yok ki. Anayasa Uzlaşma komisyonunda özverimiz ortada. 60 maddede 4 partinin mutabakatı var. Hadi gelin getirelim meclise bu 60'ı hiç olmazsa çıkaralım ne oldular kayış attılar çekip gittiler. Millete verilen söz olduğu halde meclisten anayasa değişikliği olarak geçmesini istemediler. Eğer 330'la halka gidemeseydik 26 maddelik paket de anayasada çıkmamış olacaktı. Halka gittik halk istiyor. Yüzde 58'le milletimiz bize dedi ki gel bu 26 maddeyi, anayasayı değiştir. Değiştirdik. 60 maddede de 4 partinin mutabakatı vardı. Ama millete gitmekten ya da parlamentoda bunun kararını almaktan çekindiler. Temenni ederim ki önümüz bu konuda daha aydınlık olur."

-"Katılacağım, o ayrı o ayrı"

Anayasa Mahkemesine yönelik eleştirileri hatırlatılarak, Mahkemenin kuruluş yıl dönümüne katılıp katılmayacağı sorulan Erdoğan, "Katılacağım, o ayrı o ayrı. Anayasa Mahkemesi kendi kanaatini, kendi düşüncesini ortaya koyarken bizler de herhalde belli konularda siyasi olarak bu tür noktada bir rahatsızlığımız varsa, bu rahatsızlığımızı benim arkadaşlarımızın belirtmesinden daha doğal ne olabilir" dedi.

Seçim sistemiyle ilgili, "dar bölge", "daraltılmış bölge" sistemlerinden hangisinin daha ağır bastığının sorulmasına karşılık Erdoğan, çalışmaların sürdüğünü, simülasyonlar hazırlandığını, nihai kararı çalışmaların ardından vereceklerini söyledi.

"1915 mesajı"na ilişkin soru üzerine Erdoğan, hangi dillerde yayınlanacağının Dışişleri Bakanlığınca planlandığını belirtti.

"Suriye sınırında Türk Silahlı Kuvvetlerinin IŞİD mevzilerine yaklaştığı iddiaları" sorulan Erdoğan, "Şu anda dert IŞİD'le değil, oradaki konvoyumuzun işi tamamiyle Süleymanşah Türbesi'ne götürülecek yardımlarla alakalıdır. Sorumlu arkadaşlar bunu sürdürmektedir" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement