Başbuğ: Rus Uçağını Düşüren Kişi Suç İşledi, Mahkemeye Çıkarılmalı - Son Dakika
Güncel

Başbuğ: Rus Uçağını Düşüren Kişi Suç İşledi, Mahkemeye Çıkarılmalı

Başbuğ, "Ben Türkiye olsam Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişiyi mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suç" dedi.

14.04.2016 19:39  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübünce düzenlenen "Milli Siyaset, Ortadoğu ve Türkiye" konulu konferansa katılmak üzere Erzurum'a geldi. Her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum. Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu." diye konuştu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ TEK TEK ARANDI

Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konferansta, üniversite öğrencileri tek tek aranarak salona alındı. Merkez binasının önünde sinyal kesici jammerlerin bulunması dikkat çekti.

Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, terörle mücadelenin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım" dedi.

Konferansta konuşan Başbuğ, Türkiye'nin 1984 yılından bu yana terörle mücadele ettiğini ve mevcut mücadelenin 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununa göre yapıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"BUGÜN TÜRKİYE'DE TERÖRLE MÜCADELENİN DAYANDIĞI BU YASA ÇOK YETERSİZ"

"Terörle mücadele için başka bir yasa yok. Bu yasanın yapılış amacı, toplumsal olaylara müdahaledir. Bu yasada terörle mücadele yoktur. Burada ilgililere de kişisel düşüncemi ifade etmek istiyorum. Bugün Türkiye'de terörle mücadelenin dayandığı bu yasa çok yetersizdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terörle mücadelesinin dayandığı yasal zemini bir yasayla yasalaştırması zamanı geldi, geçiyor. Bir tasarı üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Bence bu konu fevkalade önemli. Siyasi iktidarın bu konuyu geciktirmeden terörle mücadelenin dayanacağı yasal bazı düzenlemeler yapması lazım. Bu işin, kanuni yasal dayanaklarının ortaya getirilmesi lazım."

"TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ SORUN DAHA FAZLA BÜYÜMEZ"

Başbuğ, Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun uçak kriziyle tepe noktasına geldiğini ve daha fazla tırmanacağını düşünmediğini dile getirdi.

Her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum.

"BEN TÜRKİYE OLSAM ONU MAHKEMEYE ÇIKARTIRDIM"

Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım.

"YAPTIĞI İŞ ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN SUÇ"

Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu." diye konuştu.

"EN BÜYÜK HAYALİM TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN'IN TEK DEVLET OLMASIYDI"

Konuşmasında hep gerçekçilikten söz eden İlker Başbuğ, bu arada gönlünden geçen bir hayali olduğunu belirtti ve bu konuda, "Benim en büyük hayalim, Türkiye ile Azerbaycan'ın tek devlet olmasıydı. Zaten denilmiyor mu, tek millet, iki devlet. Tercüman olmadan birbirimizle konuşuyoruz. Ama mümkün değil, yaptırmazlar. Keşke şartlar uygun olsaydı" diye konuştu.

"Askerin siyasete karışmama gibi bir lüksü var mı?" sorusuna İlker Başbuğ "Silahlı kuvvetler, gerekli görülen durumlarda düşüncelerini kamuoyu ile paylaşması lazım. Bu komplo olayları ile ilgili ne yapıldı, ne yapılmak istendi derseniz, silahlı kuvvetlerinin sesi kesilmek istendi. Oldu mu, gerçekleşti mi, Evet oldu. Amaç oydu zaten, silahlı kuvvetlerin sesini kesmekti" dedi.

"SURİYE POLİTİKASI TARAFSIZ DEĞİL"

Başbuğ, Türkiye'nin Suriye'nin merkezi hükümetiyle ilişkilerinin müspet olmadığını ve Suriye politikasının tarafsız işlemediğini ileri sürdü.

Suriye politikasının tarafsız olması halinde bazı şeylerin değişeceğini savunan Bağbuğ, "En önemlisi mülteci sorununda bu rakamlara ulaşma ihtimali zayıf olurdu. Daha az olurdu. Eğer Suriye merkezi hükümetiyle diplomatik ilişkilerimiz normal düzende olsaydı, bu mültecileri Suriye'nin kuzeyinde beraber oluşturabileceğimiz bazı kamplarda barındırma olanağına da sahip olabilirdik." sözlerine yer verdi.

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Başbuğ, daha sonra kendi kitaplarını imzaladı.

UÇAĞI DÜŞÜREN DEĞİL, PİLOTU ÖLDÜRDÜĞÜ İDDİA EDİLEN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini öne sürerek 24 Kasım 2015'te Rus Su-24 uçağını düşürmesiyle ilgili olarak kimse gözaltına alınmadı, Türkiye Rusya'dan özür dilemeyi reddetti. Saldırıya uğrayan uçaktan sağ kurtulan Rus pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik, İzmir'de gözaltına alındı. Fakat Alparslan Çelik de pilotu öldürdüğü için değil, 6136 Sayılı Kanun'un 13/2 maddesine göre 'harp silahı bulundurmak' suçundan tutuklandı.

Başbuğ: Rus Uçağını Düşüren Kişi Suç İşledi, Mahkemeye Çıkarılmalı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbuğ: Rus Uçağını Düşüren Kişi Suç İşledi, Mahkemeye Çıkarılmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Sivas_58: Sen kimsin de açıklama yapıyorsun ezik. BUNDAN SONRA RUS PİLOT VE GEBEREN ŞİA ASKERLERİ İÇİN DE AĞLAMA DUVARINDA AĞLARSIN HAİN. 10 5 Yanıtla
  • erciş: bu adamın ruslarla akraba bağlığı var her hal 5 7 Yanıtla
  • TrT: sen önce uçantabutlarla ilgili israil firmasıyla yaptığın anlaşmayla giden milyondolarların hesabını ver 10 2 Yanıtla
  • ali: satılmış adam ilker 9 2 Yanıtla
  • palu: sen zaten türk olmasınki 5 6 Yanıtla
  • Ömer Demirel: İyiki Türkiye değilsin. yazık bu adama evlatlarımızı teslim ettik 7 1 Yanıtla
  • mUSTAFA YÜCE : bır kişinin hatasını TR ödüyor kahramanlık yapmanın zamani miydi 2 1 Yanıtla
  • Hasan Tosun: Böyle haber mi olur anlamadım. Uçağı düşüren kim, pilotu öldüren kim. Bu Başbuğ ne ayak? 2 0 Yanıtla

Advertisement