Batı Trakya Deb Partisi Kurucusu Sadık Ahmet, Ölümünün 19. Yılında Anıldı - Son Dakika
Dünya

Batı Trakya Deb Partisi Kurucusu Sadık Ahmet, Ölümünün 19. Yılında Anıldı

Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) kurucusu ve ilk başkanı olan Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 19.yıl dönümünde Gümülcine’deki kabri başında törenle anıldı.

25.07.2014 14:50

Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) kurucusu ve ilk başkanı olan Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 19.yıl dönümünde Gümülcine'deki kabri başında törenle anıldı.

Programa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Iğdır milletvekili Sinan Oğan, Gümülcine Başkonsolosu İlhan Şener, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Trakya Türkleri Derneği'ni temsilen teşkilat başkanı Musa Yurt, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete katıldı.

Anma töreninde açıklama yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Sadık Ahmet'in verdiği mücadele ile ciddi bir mücadeleyi harekete geçirdiğini belirterek, "Sadık Ahmet sizlerle bir arada mücadelesini sürdürdü, 19 sene evvel de aramızdan ayrıldı. Verdiği mücadeleyle çok ciddi bir ışık yaktı. Ciddi bir alev harekete geçirdi. Tabii ki bugün hala sorunlarınız var. Bunları hep beraber çözmek için de birlikte çalışacağız. Biz her zaman ve her şart altında sizlere destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Sadık Ahmet isminin birçok bölgede yaşatıldığını belirterek, "Caddesine Sadık Ahmet ismi verilen bir şehrin milletvekiliyim. Buradan 3 bin kilometre uzakta Iğdır'da Doktor Sadık Ahmet Caddesi var. Ne mutlu size ki sizin içinizden çıkan bir vatansever liderin ismi Türkiye'nin en ucunda bir caddeye verilmiş. Sadece Iğdır'da mı? Ankara'nın merkezi caddesinde, Türk dünyasının değişik bölgelerinde Sadık Ahmet Caddeleri var. O sebeple siz Sadık Ahmet'i sadece kendi lideriniz olarak görmeyin, biz onu Türk dünyasının liderlerinden, çok kıymetli liderlerinden birisi olarak görüyoruz" dedi.

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türklerinin Yunanistan'da tarih yazdığını belirterek, "Azınlığımız bıraktığın gibi tek yumruk, bıraktığın davaya sımsıkı sarıldı, tarih yazdı. Rodop'ta, İskeçe'de ezici bir üstünlükle birinci parti oldu. Yunanistan haritasında Rodop ve İskeçe'yi kendi rengine boyadı. Evet Sadık Ahmet'ler senin bıraktığın yolda sımsıkı sarılarak davayı yürüyor. Ruhun şad, mekanın cennet olsun" dedi.

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ise, "Batı Trakya'nın sorunları aynı. Sadık Ahmet'in uğrunda öldüğü sorunlar hiç değişmedi. Değişeceğe de benzemiyor. Yalnız benim halkımdan isteğim, en azından dik olalım. Bu memlekette dik durmayı başaralım çünkü Filistin'de olan olay dik duramamaktan olduğunu düşünüyorum. Bir damlayla başlayan devletin kuruluşu bugün oradaki sahipleri bir damla bırakmıştır. Batı Trakya Türk toplumu da eğer eğilme veyahut sıkıntıların, baskıların karşısında iki büklüm olmaya başlarsa sırtına binildikçe binilecektir" dedi.

Anma töreninin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Sadık Ahmet'i burada mezarının başında andık. Tabii ki ailesinin üstlenmiş olduğu bir temsil görevi var. Onunla beraber yürütülen bir çalışma var. Aynı zamanda tabii ki buradaki siyasi partiyle bir araya gelmiş olan Batı Trakya toplumu var. Bu parti AP seçimlerinde 43 bin 500 oy aldı. Bu önemlidir çünkü bu siyaseten bir araya gelmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

Anma töreninin ardından Sadık Ahmet'in köyü Sirkeli'de düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Sadık Ahmet'in oğlu Levent Ahmet, babasıyla gurur duyduklarını belirterek, "Bugün benim ve ailemin hayatında yaşamış olduğu en acı gün. 24 Temmuz. Rahmetli Sadık Ahmet'i kaybettik. Babamın elimde öldüğü gün fakat bugün hayatımın en gururlu günü. Bizler Sadık Ahmet'i kaybettiğimizde size söz vermiştik. Her zaman, her şartta Batı Trakya Türk'ünün bize ihtiyacı olduğunda en önde yer alacağımıza söz vermiştik. 25 Mayıs seçimlerinde Dostluk Eşitlik Partisi AP seçimlerinde aday olduğunda ailecek bunu yaptık. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyorum. 43 bin 500 oyla DEP partisini şahlandırdınız" dedi.

24 Temmuz 1995 günü hayatını kaybeden Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin hakları için uzun yıllar mücadele vermiş bir siyasetçi. 1989 yılında Batı Trakya Türklerinin seçilmiş ilk bağımsız milletvekili olan Ahmet, bir süre sonra milletvekilliğinin iptal edilmesiyle birlikte Türk sıfatını kullanmasından dolayı 2 ay hapis yattı. Ahmet, 1995 yılında geçirdiği trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. - GÜMÜLCİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Batı Trakya Deb Partisi Kurucusu Sadık Ahmet, Ölümünün 19. Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement