Bosna Hersek'te "Devlet Başkanlığı Konseyi" İçin 17 Aday - Son Dakika
Politika

Bosna Hersek'te "Devlet Başkanlığı Konseyi" İçin 17 Aday

Bosna Hersek\'te "Devlet Başkanlığı Konseyi" İçin 17 Aday

Bosna Hersek'te 12 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri için adaylık süreci sona erdi Boşnak, Hırvat ve Sırp olmak üzere üç üyeden oluşan ''üçlü devlet başkanlığı konseyi'' için 17 aday yarışacak Üç etnik gruptan birer adayın seçileceği konsey üyeliği için Bakir İzzetbegoviç'in de aralarında bulunduğu 10 Boşnak ile 3 Sırp ve 4 Hırvat aday başvurdu.

15.07.2014 13:12

ALMİR TERZİÇ - Bosna Hersek'te, 12 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri için Merkez Seçim Komisyonu'na (CIK) başvuru süresi sona erdi.

Devletin en üst kademesi olan, Boşnak, Hırvat ve Sırp olmak üzere üç üyeden oluşan "Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi" için 17 aday CIK'a başvurularını teslim etti. Ülkenin kurucu unsuru olan üç etnik gruptan birer adayın seçileceği "Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeliği" için 10 Boşnak, 3 Sırp ve 4 Hırvat aday yarışacak.

Halen Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konsey Başkanlığı'nı yürüten Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkan Yardımcısı Bakir İzzetbegoviç yeniden aday gösterilirken, Konseyin mevcut Hırvat üyesi Jelyko Komşiç ve Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç ise aday olmadı.

CIK, yapılan adaylık başvurularını 8 Ağustos'a kadar değerlendirip, adaylık için uygun olup olmadıklarına karar verecek.

"Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi" için yarışacak adaylar arasında, seçimlere bağımsız aday olarak katılacak olan Bosna Hersek'in eski Reis-ul Uleması (Diyanet İşleri Başkanı) Mustafa Ceriç ile  medya patronu ve Daha İyi Gelecek Partisi (SBB) Başkanı Fahrudin Radonçiç de bulunuyor.

İzzetbegoviç, Çeric ve 'in yanı sıra Konseyin Boşnak üyeliği için yarışacak adayların isimleri şöyle:

Bakir Haciomeroviç (Sosyal Demokrat Parti-SDP), Emir Sulyagiç (Demokratik Cephe-DF), Sefer Haliloviç (Bosna Hersek Vatansever Partisi-BPS), Cebrail Bayramoviç (Diyaspora Partisi), Mirsad Kebo (Bağımsız), Adil Jigiç (Bağımsız), Halil Tuzliç (Bağımsız).

Öte yandan, Konseyin Sırp üyeliği için mevcut Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Jelyka Cviyanoviç (Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği-SNSD), Mladen İvaniç (Demokratik İlerleme Partisi-PDP) ve Goran Zmiyanyats (Adaletli Politika Partisi-SPP) yarışacakken, Konseyin Hırvat üyeliği için yarışacak isimler ise Jivko Budimir (Adalet ve Güven Partisi-SPP), Martin Raguj (Hırvat Demokrat Birliği 1990-HDZ 1990), Dragan Çoviç (Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği-HDZ BİH) ve Zora Terziç-Şeremet (Demoratik Cephe-DF) oldu.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç'in genel başkanlığını yürüttüğü Demokratik Cephe'nin hem Boşnak hem de Hırvat üyelik için aday çıkarması dikkat çekti. Kendisi Hırvat asıllı olmasına karşın savaş zamanında Boşnak ordusunda görev yapan ve merhum Aliya İzzetbegoviç'in  üstün kahramanlıkları nedeniyle "altın zambak" ödüllendirdiği Jelyko Komşiç, daha önce SDP'nin adayı olarak seçimleri kazanmıştı, ardından partisinden istifade ederek, kendi partisini kurmuştu.

Adayların kısa özgeçmişleri

SDA adına ikinci kez Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi olabilmek için aday olan Bakir İzzetbegoviç (58), Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in oğlu olmakla birlikte, 1990'lı yılların başından itibaren babasının kurduğu SDA'nın değişik kademelerinde görev yaptı. Daha önce kanton, entite ve ülke düzeyinde milletvekilliği de yapan İzzetbegoviç, 2010 yılından bu yana Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi olarak görev alıyor.

Konseyin Boşnak üyeliği için aday olan bir diğer isim Mustafa Ceriç (62) ise uzun yıllar Bosna Hersek Reis-ul Uleması olarak görev yaptı. Üniversite eğitimini Mısır'daki El Ezher'de tamamlayan Ceriç, 1996-2012 yılları arasında yürüttüğü Reis-ul Ulemalık görevini, 2012 yılı sonunda Husein Kavazoviç'e devretti.

Bir diğer Boşnak aday Mirsa Kebo (67) ise iki dönem Saraybosna Kanton Meclisi Başkanlığı, iki yıl Bosna Hersek Federasyonu Meclisi milletvekilliği ve bakanlık yaptıktan sonra halen Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Bosna Hersek Vatansever Partisi adına adaylığını açıklayan Sefer Haliloviç (62), asker kimliği ile tanınıyor. Eski Yugoslavya Ordusunda görev alan Haliloviç, Bosna'daki savaşın başlamasıyla Bosna Hersek'e gelerek Boşnaklar tarafından kurulan Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordudu Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlendi. Savaşın sona ermesinin ardından siyasete atılan Haliloviç, milletvekilliği ve bakanlık görevlerini yürüttü. Lahey'deki mahkemece 2001 yılında savaş suçundan yargılanan Haliloviç, 2005 yılında beraat etti.

Daha İyi Gelecek Partisi (SBB) Genel Başkanı Fahrudin Radonçiç (57) de bir diğer Boşnak aday. Bosna Hersek'in yüksek tirajlı Dnevni Avaz gazetesinin kurucusu ve sahibi olan Radonçiç, 2012-2014 yılları arasında güvenlik bakanı olarak kabinede görev aldı.

Bir diğer Boşnak aday ise 2012 yılındaki yerel seçimlerde Breza Belediye Başkanlığına seçilen Halil Tuzliç (51) oldu. Belediye başkanlığı öncesinde belediye meclis üyeliği yapan Tuzliç, daha önce maden sektöründeki bazı kamu şirketlerinde yönetici olarak görev aldı.

Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyinin Hırvat üyesi Jelyko Komşiç'in kurduğu Demokratik Cephe'nin aday gösterdiği Emir Sulyagiç (39) daha önce 2012 yılında yapılan yerel seçimlerde Srebrenitsa'da Boşnak adayın kazanması için sarf ettiği yoğun çaba ile tanınıyor. Sulyagiç daha önce Saraybosna Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya'nın genel başkanlığını yaptığı Sosyal Demokrat Parti tarafından aday gösterilen Bakir Haciomeroviç ise bugüne kadar gerek özel gerek devlet kanallarında sunduğu politik programlarla tanınıyor.

İsveç'te ikamet eden Cebrail Bayramoviç de genel başkan yardımcılığını yaptığı Diyaspora Partisi adına seçimlerde yarışacak. Savaş döneminde Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nda görev yapan Bayramoviç, aynı zamanda savaşta üstün kahramanlık gösterenlere verilen "altın zambak" ödülünün de sahibi.

-Konseyin Hırvat üyeliği için yarışacak adaylar-

Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliği (HDZ BİH) Genel Başkanlığını yürüten Dragan Çoviç (58) Konseyin Hırvat üyesi olabilmek için yarışacak. 2002-2005 yılları arasında Konsey üyesiolan Çoviç, ayrıca milletvekilliği ve bakanlık görevlerinde de bulundu.

Bir diğer Hırvat aday Martin Raguj (56), HDZ 1990 genel başkanlığı görevinin yanı sıra Temsilciler Meclisi milletvekilliği yapmaktadır. Bosna'daki savaşın ardından Bosna Hersek Federasyonu'nda bakanlık, Konseyin eski Hırvat üyelerinden Kreşimir Zubak'ın özel kalem müdürlüğü ve yaklaşık bir yıl Bosna Hersek Başbakanlığı görevini yürütmüştü.

Adalet ve Güven Partisi adına seçimlere katılan Jivko Budimir (52), halen Bosna Hersek Federasyonu Başkanlığı görevini yürütmektedir. Bir dönem yolsuzluk iddiaları nedeniyle gözaltına alınan Budimir, savaş zamanında Boşnaklar'a karşı savaşan Hırvat Savunma Konseyi'nde (HVO) albay olarak görev yapmıştı. Budimir daha önce Mostar Belediye Meclis üyeliği yaptı.

-Konseyin Sırp üyeliği adayları-

Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyeliği için mevcut üye Neboyşa Radmanoviç yeniden üye olmazken, 12 Ekim'deki seçimlerde Radmanoviç'ten koltuğu devralmak için üç aday yarışacak.

Halen Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Başbakanlığı görevini yürüten Jelyka Cviyanoviç (47), Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) ve koalisyon ortaklarının adayı olarak seçimlere katılacak. Cviyanoviç daha önce RS Ekonomik İlişkiler ve Bölgesel İşbirliği Bakanı olarak görev yapıyordu.

Konseyin Sırp üyeliği için aday olan bir diğer isim Mladen İvaniç (56). Genel başkanlığını yürüttüğü Demokratik İlerleme Partisi tarafından aday gösterilen İvaniç, daha önce RS Başbakanlığı görevini yürütmüştü. İvaniç halen, Bosna Hersek Milletler Meclisi milletvekilidir.

Konseyin Sırp üyeliği için adaylığını açıklayan son isim ise Goran Zmiyanats. Adaletli Politika Partisi adına seçime giren Zmiyanats, daha önce Sırp Radikal Partisi tarafından milletvekili adayı olarak gösterilmişti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bosna Hersek'te 'Devlet Başkanlığı Konseyi' İçin 17 Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement