Çavuşoğlu-Brende Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Brende Ortak Basın Toplantısı

Norveç Dışişleri Bakanı Brende: "(Rusya'nın Güney Akım projesini iptal etmesi) Bu tabii ki önemli bir geçiş ülkesi olması dolayısıyla Türkiye için de bazı yeni fırsatları beraberinde getirebilir"

16.12.2014 15:01

Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Rusya'nın Güney Akım projesini iptalinin, önemli bir geçiş ülkesi olması dolayısıyla Türkiye için yeni fırsatlar doğurabileceğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Brende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Norveç arasındaki ilişkinin giderek geliştiğini belirten Brende, geçen yıl kasım ayında Kral 5. Harald'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin bunun göstergesi olduğunu ifade etti. Bu ilişkiyi daha yakın bir işbirliğine dönüştürmek için önemli potansiyel bulunduğuna işaret eden Brende, Türkiye'yi her yıl 400 binden fazla Norveçlinin ziyaret ettiğini ve ülkesinde Türkiye ile ilgili yoğun bilgilendirme yapıldığını vurguladı. Brende, "Norveçliler Türkiye'nin misafirperverliğinden büyük memnuniyet duyuyorlar" diye konuştu.

Borge Brende, Türkiye'nin Norveç'teki yatırım potansiyeline de dikkati çekerek Çavuşoğlu'na gelecek dönemde ülkesine yapacağı ziyarette iş adamlarını da getirmesi çağrısında bulundu.

Brende, Irak ve Suriye'deki gelişmelere de değinerek şunları kaydetti:

"Irak'ta sanıyorum doğru yolda ilerliyoruz. IŞİD ile ilgili önümüzde çok önemli bir ödev var. Suriye'de ise 8 milyon yerinden edilmiş kişi var. 2015'te buna siyasi çözüm bulmak için elimizden geleni yapmalıyız. Yaklaşık 4 yıl önce orta gelir seviyesinde olan bir ülkenin şu anda böyle bir insani sorun yaşıyor olması, çocukların okula gidememesi son derece önemli ve bir neslin kaybı anlamına geliyor."

Türkiye'ye uluslararası alanda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Brende, "Görüşlerimiz ve ülkemiz arasındaki ittifakı son derece önemsiyorum" ifadesini kullandı.

Güney Akım Projesi

Brende, AA muhabirinin, "Güney Akım Projesi'nin iptalinden Norveç nasıl etkilenir" sorusu üzerine, enerji güvenliğinin Avrupa için önemine işaret ederek güvenilir enerji kaynağına erişimin gelecek yıllarda Norveç'in odaklanacağı konulardan biri olacağını belirtti. Brende, "Norveç bildiğiniz gibi Avrupa'nın önemli tedarikçilerinden birisi ve özellikle doğalgaz konusunda bu tedarike devam edeceğiz. Talep olursa bu miktarı önümüzdeki yıllarda artırabiliriz ama bunun için mantıklı bir ticari çıkarın da olması gerekiyor" diye konuştu.

Konuk Bakan, Güney Akım Projesi'yle ilgili olarak "Buradaki iş modeli çalışılabilir olmaktan çıkmıştı artık. Bu tabii ki önemli bir geçiş ülkesi olması dolayısıyla Türkiye için de bazı yeni fırsatları beraberinde getirebilir. Bildiğiniz gibi Norveç, hem Azerbaycan hem de Türkiye'den geçen doğalgaz boru hattında yatırım yapmış bir ülke. Bu anlamda enerji bizim ikili konularımızın başında geliyor" dedi.

Brende, Norveç'in sadece doğalgaz açısından değil, aynı zamanda dünyanın 6. büyük elektrik üreticisi olarak güvenilir bir enerji kaynağı olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Brende Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement