CHP'li Milletvekillerinin Basın Toplantısı - Son Dakika
Politika

CHP'li Milletvekillerinin Basın Toplantısı

CHP'li Öztürk: "(CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılması yazısı) Savcı haddini bilmezlik örneği sergilemiştir.

30.04.2014 13:00

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrılmasına ilişkin yazı ile ilgili olarak, "Savcı haddini bilmezlik örneği sergilemiştir. O çağrıyı sehven yapmamıştır, aksine kasten yaptığı inancındayım. HSYK derhal devreye girip gereğini yapmalıdır" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Öztürk, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile düzenlediği basın toplantısında, dün TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen, internet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören tasarı ile komisyonda yaşanan tartışma hakkında bilgi verdi.

Basın ve ifade özgürlüğünün; basın mensuplarına tanınan bir ayrıcalık olmadığını, halkın doğru haber alma hakkı gereği uygulanması gereken bir hak olduğunu söyleyen Öztürk, Türkiye'de 17'si hükümlü 26 tutuklu gazeteci olduğunu belirtti.

Öztürk, tasarının aslında çok masum bir tasarı olmadığını, sadece elektronik medyada çalışan gazetecilerin özlük haklarını içermediğini, o sektörde çalışanları baskı altına almayı amaçladığını iddia etti.

Dün tasarı üzerinde konuşurken, komisyon geleneklerinde olmayan bir şekilde İnternet Medya Derneği Başkanı olduğunu söyleyen bir kişinin yanına gelerek, "sizin söylediklerinizin hepsi yalan yanlış bilgiler" dediğini belirten Öztürk, "Bana karşı saygısızca konuştu. Siz CHP'liler hep böylesiniz. Zaten Aziz Kocaoğlu da beni kürsüde konuşturmamıştı, sizin gibi CHP'liler partiyi ve ülkeyi batırıyorsunuz" dedi" diye konuştu. Bu kişinin internet sitesinde de kendisinin "gazetecilerin üzerine yürüdüğünü" söylediğini ifade eden Öztürk, "Bir gazeteci arkadaşım bunu desin, ben milletvekilliğinden istifa ederim" dedi.

Tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getiren Öztürk, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, tasarının amacının "internet medyasında çalışan gazetecilerin tasarı kapsamına alınarak onların özlük haklarını korumak olduğunu" söylemesine rağmen Hükümetin gerçek amacının bu olmadığını savundu. Öztürk, hükümetin bu tasarıyla özgür ve bağımsız haberciliği kontrol altında tutmak, sansür ve otosansür alanlarını genişletmek istediğini ileri sürdü.

Öztürk, tasarıyla, iktidara biat eden haber sitelerine Basın İlan Kurumu aracılığıyla mali destek sağlanmasının amaçlandığını iddia ederek, iktidarın internet haber sitelerini kontrol altına almak istediğini ileri sürdü.

-Artık gazeteciler değil, gazeteler işten çıkarılıyor"

CHP'li Balbay da "artık gazetecilerin değil, gazetelerin işten çıkarıldığını" söyledi. Mersin'de 12 olan gazete sayısının "birleşmezseniz Basın İlan Kurumu ilanlarını keseriz" tehditi ile önce 8'e düşürüldüğünü, şimdi de 4'e düşürülmek istendiğini ifade eden Balbay, "Basın İlan Kurumu'nun verdiği ilanları keseriz" demek, Basın İlan Kurumu'nu, Anadolu Basın İlan Kurumu Genel Yayın Yönetmenliği görevine getirmek demektir" dedi.

Tasarının 7. maddesiyle, TİB'in mevzuata uymadıkları görülen internet sitelerindeki gazetecilerin basın kartlarının iptal edilebileceğini ve iddianame hazırlanabileceğini belirten Balbay, "Şu anda bütün internet sitelerinin güvencesi yoktur. Twitterin, youtubenin başına gelen herhangi bir internet sitesinin başına gelebilir. Hükümet bu güvencesizliği, hukuksuzluğu yasaya bağlamak istiyor" diye konuştu.

Balbay, hakimlerin internet gazeteciliği konusunda eğitimden geçirilmeleri gerektiğini söyleyerek, "Hükümetin, özel sektörün ilanları ile Basın İlan Kurumu'nun ilanlarını özel bir ajans aracılığıyla dağıtarak kontrol altına almak istediğine ilişkin haberler duyuyoruz" dedi.

Öztürk, "CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ifadeye çağrıldığı savcılık kağıdı" ile ilgili soruya, "Savcı haddini bilmezlik örneği sergilemiştir. Anayasa'nın 83. maddesini ihlal etmiştir. O çağrıyı sehven yapmamıştır, aksine kasten yaptığı inancındayım. Kılıçdaroğlu'nu itibarsızlaştırmak amacıyla yapmıştır. HSYK derhal devreye girip gereğini yapmalıdır" yanıtını verdi.

"1 Mayıs" ile ilgili soru üzerine Öztürk, Hükümetin resmi bayram ilan ettiği 1 Mayıs'ı gösteri ve yürüyüş gibi değerlendirerek, belirli alanlarda kutlanmasını istemesinin yanlış olduğunu söyledi.

Mustafa Balbay da " Vatan Gazetesi'nin Ankara Bürosunun kapatılması kararı alındı. Medya gruplarına yönelik havuz baskısı mı var?" sorusuna, "Bu tablo gazetecilik mesleği adına hüzün verici tablodur. Artık habercilikten vazgeçildiğini ortaya koyuyor. Sıcak haberlerin yüzde 60'nın Ankara kaynaklı olduğu bir ortamda, bir yayın gurubunun bundan vazgeçmesi hüzün verici" yanıtını verdi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Milletvekillerinin Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement