CHP ve MHP'nin Çatı Adayı Önerisi - Son Dakika
Yerel

CHP ve MHP'nin Çatı Adayı Önerisi

CHP ve MHP\'nin Çatı Adayı Önerisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan: "İlk andaki tepkiyi normal karşılıyorum ama yatışacaktır.

17.06.2014 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP ve MHP'nin çatı adayı önerisine ilişkin, "İlk andaki tepkiyi normal karşılıyorum ama yatışacaktır. Doğaldır, sürpriz bir isimdir" dedi.

Tezcan, CHP Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, IŞİD'le Ortadoğu sürecinin yeni bir şekil aldığını belirterek, "90 yıllık Cumhuriyet'in politikası 'yurtta barış, dünyada barış' esasına dayalıdır. Ne yazık ki iktidar, 12 yıllık iktidarı döneminde bu anlayışın yerine 'hazır ol cenge sulh-u salah istiyorsan' anlayışıyla yola çıkmış ve bölgede çatışmayı körükleyen bir tutum almıştır. Şimdi ise yarattıkları şeytan, bizi, vatandaşlarımızı boğmaya başladı" diye konuştu.

CHP'nin teklif ettiği ve MHP'nin de desteklediği cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na diğer siyasi hareketlerin de desteğinin dalga dalga geleceğine inandığını dile getiren Tezcan, "İhsanoğlu, değerli, entelektüel birikimi olan ve aktif siyasetin içinde yer almamış bir isim. Çok tanınmak maharet değildir" dedi.

Tezcan, şunları söyledi:

"Çatışma dili ve kültürünü ortadan kaldırmak üzere Türkiye'nin bütün kesimlerini bir araya getirecek, laik cumhuriyete inanmış, birliği ve bütünlüğü temsil edecek, kavganın üzerinde anayasal sınırlar içinde hareket etmeyi içine sindiren bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız var. Bu çerçeveden baktığımız zaman yetki gasbı peşinde olmayan, 'ben cumhurbaşkanı olduktan sonra başbakanı da hükümeti de kukla gibi idare ederim, sorumluluğum olmayacak ama yetkim olacak' demeyen cumhurbaşkanına Türkiye'nin ihtiyacı var. Aksi halde devlet krizi ortaya çıkar."

İhsanoğlu'nun doğru tercih olduğunu savunan Tezcan, şöyle devam etti:

"Gazeteleri açın Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik, İhsanoğlu'nun adaylığı konusunda ne demiş bir bakın. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda atılan adımın ne kadar doğru olduğunu göreceksiniz. Çelik, 'aslı varken suretine ne gerek var' diyor. Dikkat edin, bu önemli bir itiraftır. Cumhurbaşkanı adayımız hiçbir zaman aslı dedikleri Recep Tayyip Erdoğan'a öykünerek çıkarılan bir aday olmamıştır. Zerre kadar benzemesi mümkün değildir. Bu meseleyi hala Türkiye'de muhafazakarlar ve laikler çatışması ekseninde yürütme çabasının bir ikrarıdır bu. Cumhuriyete, laikliğe saygılı, laik değerlere sahip çıkan ama toplumun her kesimini kucaklayabilecek, kendi yetkilerinin farkında bir cumhurbaşkanı figürü istiyoruz. Biz de başkaları da cumhurbaşkanı adayı çıkarırdı ama biz büyük bir uzlaşmayı arzuladık. Türkiye'nin huzuru ve sükuneti için adres burasıdır."

"İlk andaki tepkiyi normal karşılıyorum ama yatışacaktır"

Tezcan, çok önemli adım atıldığını ve buradan çok olumlu sonuç alınacağını gördüklerini belirterek, "Neden rahatsız oluyorlar? Adında 'İslam' olan örgütün genel sekreterliğini yapmış birisi sadece AKP tarafından mı aday gösterilebilir? İslam İş Birliği Teşkilatı'nın genel sekreterliğini uzun yıllar yapmış birinin CHP Genel Başkanı tarafından aday gösterilmesinden rahatsızlar. Milletin dininin, inancının, Müslümanlığın tekelini kendi elinde gören bir anlayışla Türkiye'yi 12 yıldır böldüler, parçaladılar şimdi buna fırsat vermeyeceğiz. 10 Ağustos'ta ikinci tura kalmadan, birinci turda bu eşiğin aşılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Parti içinde İhsanoğlu'nun adaylığına tepki gösterilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Tezcan, şunları söyledi:

"İlk andaki tepkiyi normal karşılıyorum ama yatışacaktır. Doğaldır, sürpriz bir isimdir. Genel olarak beklenen şey CHP geleneğinden gelen bir adayın gösterilmesiydi. CHP, 90 yıllık köklü bir partidir, mutlaka kendi geleneğinden çok sayıda cumhurbaşkanlığı yapabilecek çok değerli siyasetçiler vardır. Dolayısıyla bu genel beklenti yaygın olduğu için çok farklı bir adayın sürpriz şekilde çıkmış olması ilk anda şok etkisi yaratmıştır. Çok kısa zamanda o arkadaşlarımız da bu düşüncelerinden vazgeçecek ve büyük buluşmaya herkes katılacaktır."

Toplantıya, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Trabzon İl Başkanı Yavuz Karan ve partililer katıldı. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel CHP ve MHP'nin Çatı Adayı Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement