Çiçek, Belarus Ulusal Meclisi Cumhuriyet Konseyi Başkanı Rubinov ile Biraraya Geldi - Son Dakika
Politika

Çiçek, Belarus Ulusal Meclisi Cumhuriyet Konseyi Başkanı Rubinov ile Biraraya Geldi

TBMM Başkanı Çiçek: "Ukrayna'daki gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz.

14.10.2014 13:52

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Beluras Ulusal Meclisi Cumhuriyet Konseyi Başkanı Anatoliy Rubinov ile makamında bir araya geldi.

Çiçek ve Rubinov başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Meclis Başkanı Çiçek, heyetlerarası görüşmede yaptığı konuşmada, geçen Kasım ayında Belarus'a yaptığı ziyareti hatırlatarak, bu ülkeden gelen bir heyeti TBMM'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Türkiye ve Belarus arasında son derece sıcak ve samimi ilişkiler olduğunu, karşılıklı ziyaretlerin bu ilişkilerin daha da gelişmesi açısından da büyük önem taşıdığına işaret eden Çiçek, Türkiye'nin Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden olduğuna da dikkati çekti.

İki ülke arasında vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmalarının imzalanmış olmasının karşılıklı ziyaretlerin ve ilişkilerin gelişmesi bakımından büyük önem taşıdığını belirten Çiçek, Türkiye ve Belarus arasında 10 yıl önce 50 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün 10 misli arttığını hedefin ise 1 milyar dolar olduğunu vurguladı.

Çiçek, THY'nin bu ülkeye yaptığı seferlerin artırılması, bu ülkede hizmet veren Turkcell firmasının yaşadığı bazı sorunların giderilmesi ve Türkiye'nin bu ülkedeki büyükelçiliğinin otopark sorunun çözülmesi konusunda da Belarus'lu yetkililerin desteğini beklediklerini bu küçük sıkıntıların hallolması durumunda pek çok işbirliğinin de önünün açılacağını ifade etti.

Beluras Ulusal Meclisi Cumhuriyet Konseyi Başkanı Rubinov da Çiçek'e kendilerini davet ettiği için teşekkür etti. İki ülke arasında ihtilaf denilebilecek sorunların bulunmadığını, bu nedenle işbirliğinin üst düzeyde olmasının doğal olduğunu söyledi. İkili ilişkilerin daha iyi seviyelere çıkarılması iradesi içinde olduklarının altını çizen Rubinov, Türkiye'nin tarih içindeki gelişme seyrinin de örnek ve takdir edilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Türk milletvekillerinin uluslararası platformlarda Belarus'a büyük destek verdiklerini aktaran Rubinov, bu destek için teşekkür etti. Rubinov, Belarus olarak Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 yılları geçici üyeliğine destek verdiğini de bildirdi. Çiçek'in aktardığı sıkıntıların çözümlenmesi gerektiği görüşünü paylaştığını belirten Rubinov bunun için gerekli adımların atıldığını da söyledi.

Türkiye'nin Beluras'daki Büyükelçiliğinin park sıkıntısı Çiçek ve Rubinov arasında esprili diyaloglara da neden oldu. Çiçek, ülkesindeki Türk firmalarının çalışmaları hakkında bilgi de veren Rubinov'a duyarlılıkları ve Türkiye'ye destekleri için teşekkür etti.

Daha sonra tekrar söz alan Çiçek, Türkiye'nin güney ve kuzeyinde yaşanan çeşitli sıkıntılara dikkati çekti. Bu gelişmelerin dünya barışına olumsuz tesir ettiğine işaret eden Çiçek, Ukrayna'da yaşananlara değindi.

-" Kırım'ın ilhakını biz hukuka aykırı buluyoruz. Tanımıyoruz" -

Çiçek,  "Ukrayna'daki gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz. Bunun diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü, uluslararası hukuk çerçevesinde bir çözüme kavuşturulması bizim arzumuzdur. Minsk'de yapılan ateşkes kalıcı olmalı ve bu sorun bir şekilde diyalog yoluyla çözülmelidir. Aksi takdirde bundan herkes olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu konudaki ilkesel tavrımızı size de iletmek isterim" diye konuştu.

Ukrayna meselesinin Türkiye açısından Kırım dolayısıyla da önemli olduğunu belirten Çiçek, "Kırım'ın ilhakını biz hukuka aykırı buluyoruz. Tanımıyoruz. Kırım Tatar Türklerinin haklarının korunması bizim bakımımızdan fevkalade önemlidir. Halen bir çok haklarını kullanma hakları yok. O bakımdan bu ilhakı tanımadığımızı ve Ukrayna meselesi çözülürken bu hususun mutlak suretle dikkate alınması gerektiğini de bir ilke olarak belirtmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

Meclis Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1915 olaylarıyla ilgili olarak Ermeni Diasporasının tüm dünyada Türkiye aleyhine bir karalama, suçlama kampanyası var, 'soykırım yapıldığı' iddiasıyla ilgili. Bu hem doğru değil, hem de tarihçilerin işi. Parlamentoların bu işe girmemesi lazım. Zannediyorum parlamentonuzdan bir kısım heyetler Ermenistan'a ziyaret sırasında sözde soykırım anıtını ziyaret etmesi belki sizin bakımınızdan bir resmi protokol icabı gibi gözükse de Ermeniler'in bunu nasıl istismar ettiğini basın, yayında çıkan haberlerden biliyoruz. Ümit ederiz bundan sonra bu yöndeki istismarlara dost bir ülke olarak fırsat verilmemesi, parlamentoların ve kamuoylarının bu işlere alet edilmemesi bizim dostlarımızdan beklentilerimizdir."

Konuşmaların ardından Çiçek ve Rubinov birbirlerine ziyaretin anısına el sanatı ürünü armağanlar sundular. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Çiçek, Belarus Ulusal Meclisi Cumhuriyet Konseyi Başkanı Rubinov ile Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement