Çiçek Üreticileri "İthal İşçi" İstiyor - Son Dakika
Yerel

Çiçek Üreticileri "İthal İşçi" İstiyor

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kalifiye işçi bulunamadığı için tüm tarım sektöründe üretim alanlarının daraltılmaya başlandığını belirterek, "İşçi ithal etmek istiyoruz" dedi.

20.05.2015 12:36

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, kalifiye işçi bulunamadığı için tüm tarım sektöründe üretim alanlarının daraltılmaya başlandığını belirterek, "İşçi ithal etmek istiyoruz" dedi.

Ekonomi muhabirleriyle bir araya gelen Bağdatlıoğlu, sektörün gelişimi ve sorunlarını paylaştı.

Türkiye'de kesme çiçek, ağaç ve peyzaj çalışmaları dahil süs bitkileri sektörünün 10 milyar liralık ticaret hacmi bulunduğunu bildiren Bağdatlıoğlu, sektörden aileleriyle yaklaşık 300 bin kişinin ekmek yediğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 45 bin dekar alanda süs bitkileri üretimi yapıldığını anlatan Bağdatlıoğlu, üretimde ilk üç şehrin sırasıyla Sakarya, İzmir ve Antalya olduğunu kaydetti.

Bağdatlıoğlu, geçen yıl 50 ülkeye yaklaşık 85 milyon dolarlık süs bitkileri ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Organize üretim alanları olmadığı için büyük ölçekte üretim yapılamadığına işaret eden Bağdatlıoğlu, daha büyük ihracat rakamlarına ulaşabilmek için büyük organize alanları gerektiğini vurguladı.

İşçi sıkıntısı

Bağdatlıoğlu, üretimde bir sıkıntılarının da çalışacak işçi bulamamak olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de herkes masa başında çalışmak istiyor. Tarlada çalışacak işçi arıyoruz, bulamıyoruz. Bu sadece bizim sektörde değil, tüm tarım alanlarında ve tekstilde de var. Bugüne kadar bu sorunu Suriyelilerle çözmeye çalışıyorduk, onlar da Antalya bölgesinden çıkarıldı. Tarım sektöründe kalifiye işçi bulunamadığı için tüm sektörlerde üretim alanları daraltılmaya başlandı. Bu nedenle işçi ithal etmek istiyoruz."

İşçi bulunamadığı için Suriyelilerin bir anda tarıma yöneldiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

"Bir yıl sonra gördük ki girenlerin bir kısmı zarar vermeye başladı. Toprağı tanımadıkları için zarar veren de oldu. Tarım bir birikim işidir, aileden gelen bir birikim vardır. Kendi firmam için konuşuyorum, işçilik probleminden dolayı üretim alanlarımızı yüzde 20 azaltmaya karar verdik. Çünkü bakıyoruz, eğitilmiş işçi olan noktalarda yüzde 100 verim alınırken, işçi tecrübesi olmayan, sürekliliği bulunmayan yerlerde yüzde 70 verim kaybı yaşanıyor. Toprağı benimsememiş, bilmeyen işçi yüzde 50-70 verim kaybına neden oluyor. Dolayısıyla üretmemek daha mantıklı."

Toprakta çalışan insanların belli bir birikime sahip olması gerektiğine dikkati çeken Bağdatlıoğlu, "Bugün İsrail'in işçisi yetmiyor, Tayland'dan işçi alıyor ama belirli şartlarla alıyor, standart koyuyor. Birçok ülke bunu yapıyor. Türkiye'de maalesef böyle bir olay yok" diye konuştu.

Kenya örneği

Bağdatlıoğlu, 5 yıl önce Kenya ile Türkiye'nin süs bitkisi üretiminin aynı seviyede olduğunu, bugün ise Türkiye'nin ihracatta 100 milyon dolara yaklaşırken, Kenya'nın 1 milyar doları aştığını anlattı.

Türkiye'nin süs bitkilerinde önemli iklim avantajına sahip olduğunu, 12 ay çiçek üretilebildiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, sektöre uluslararası büyük şirketler çekilirse Türkiye'nin de rahatlıkla ihracatta 1 milyar dolarları yakalayabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin etrafında çiçek ithal eden önemli pazarlar bulunduğunu dile getiren Bağdatlıoğlu, örneğin dışarıdan yılda 2 milyar dolarlık kesme çiçek alan Almanya'ya sadece 10 milyon dolarlık ihracat yapılabildiğini kaydetti.

"Dünya, gelişmişliği çiçekle ölçüyor"

Dünyada artık gelişmişliğin çiçekle ölçüldüğünü belirten Osman Bağdatlıoğlu, "Artık mesela Almanya'nın ne kadar makine ürettiğine bakılmıyor. Ne kadar yenilenebilir enerji kullandığına, ne kadar park alanı olduğuna, halkın ne kadar çiçek tükettiğine bakılıyor. Gelişmiş ve refah bununla ölçülüyor" diye konuştu.

Düğün, cenaze gibi durumlarda "çiçek göndereceğinize bağış yapın" sözlerini eleştiren Bağdatlıoğlu, çiçek üretiminden yüzlerce ailenin geçindiğini ve çocuk okuttuğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, "(Al sana kardeşim şu kadar bağış, bunu ne yaparsan yap) dediğin zaman mı iyi, yoksa bir üretici bu sektörden para kazanıp çocuğunun eğitimi için harcasa mı iyi?" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de son 10-15 yılda çiçek tüketiminin ciddi düzeyde arttığının altını çizen Bağdatlıoğlu, kişi başı çiçek tüketiminin 1 dolardan 5 dolara yükseldiğini, İstanbul'da ise bu rakamın 20 dolara yaklaştığını bildirdi.

Yurt dışında iş yapan müteahhitlik sektörüne çağrı

Bağdatlıoğlu, Türk müteahhitlerinin bugün dünyanın bir çok bölgesinde faaliyet gösterdiğini dile getirerek, bunların peyzaj işlerini Türkiye'deki firmalara yaptırmadığını, İtalya ve İsrail'i tercih ettiklerini söyledi.

Türkmenistan hariç hiçbir ülkede müteahhitlik sektörünün Türk süs bitkileri sektörüyle çalışmadığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Yurt dışında müteahhitlik yapan firmalarla diyalogda bulunarak Türk peyzajcılar ile çalışılmalarının sağlanması gerekiyor. Bu da ihracatımıza büyük katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çiçek Üreticileri 'İthal İşçi' İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement