İhsanoğlu: Benim Adaylığım AK Parti'ye Karşı Bir Hedef Değildir - Son Dakika
Güncel

İhsanoğlu: Benim Adaylığım AK Parti'ye Karşı Bir Hedef Değildir

İhsanoğlu: Benim Adaylığım AK Parti\'ye Karşı Bir Hedef Değildir

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Benim bu adaylığım AK Parti'ye karşı bir hedef değildir. Bir meclis seçimi, iktidar seçimi değildir." dedi.

04.07.2014 01:51  Güncelleme: 10:23

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'na Genel Sekreter seçilmesi sürecinde kendisine Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın destek verdiğini anlatarak, "Benim hiçbir meselem yoktur. Benim bu adaylığım AK Parti'ye karşı bir hedef değildir. Bir meclis seçimi, iktidar seçimi değildir" diye konuştu.

CNN Turk'te yayınlanan bir televizyon programına katılan İhsanoğlu, gazeteci Taha Akyol'un sorularını yanıtladı.

-"CEMEVİ KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİNE BEN SEMPATİYLE BAKIYORUM"-

Cemevleri konusunda sorulan bir soruya cevap veren İhsanoğlu, Hacıbektaş-i Veli'yi ziyaret ettiğini belirterek oradaki dedelerin dertlerini dinlediğini kaydetti. Alevilerin Türkmen evladı olduğunu belirten İhsanoğlu, "Anadolu'yu fetheden çok imparatorluklar oldu. Kimler geldi kimler geçti. Bu Horasan evlatları gelmeseydi, bu coğrafya, bizim yaşadığımız vatan olmazdı. Onlar bu coğrafyayı vatan yaptılar. Ben bir Sünni bir ailenin çocuğu olarak doğmuşsam, siz başka türlü doğmuşsanız, bu ikimizin yaşama hakkı ve devletimizin bize eşit muamele yapma görevi vardır. Onun için Alevi kardeşlerimizin bu Cemevi konusundaki düşüncelerine ben sempatiyle bakıyorum. Devletimizin bu hakları bu hakları düzenlemesi lazım gelir. Bunu da tabi parlamentonun, hükümetin yapması lazım. Ben şahsi olarak böyle düşünüyorum. Milletimizin teveccühü olur da cumhurbaşkanı seçilirsem, bu konudaki telkinlerimi görevdeki hükümetlere muhakkak yapacağım" dedi.

İhsanoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu konuda farklı dini görüşler bakımından görev alması gerektiğini belirtti.

-"BİZE UYGUN OLAN PARLAMENTER SİSTEMDİR"-

Başkanlık sistemi hakkında da değerlendirmelerde bulunan İhsanoğlu, Türkiye'nin bu sistem tartışmasını yapıp bitirmesi gerektiğini kaydetti. Gelen partiler ve parti liderlerinin bu tartışmayı kendilerine göre yaptığını belirten İhsanoğlu, "Benim şahsi kanaatim, bize uygun olan parlamenter sistemdir" dedi. Dünya'da başkanlık sisteminin uygulandığı çok fazla ülke olmadığını belirten İhsanoğlu, Türkiye'nin geçmişten bu yana parlamenter sistemle yönetildiğini belirtti.

Amerika'da çok farklı bir devlet yapısı olduğunu ve sistemin kapsamının çok geniş olduğunu kaydeden İhsanoğlu, "Siz bunları yapmadan sırf baş kısmını alırsanız, vücut farklı şekilde çalışıyor, kafa farklı şekilde çalışırsa vücut çöker, o kafa çatlar. Bir Frankenstein yaratırsınız. O zaman bir sıkıntı olur. Bunu bir şahsa göre değil, bütün milletin kabul edeceği bir fikir olması lazım, bir fikir birliği olması lazım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanının siyasette yönlendirici bir noktada olması gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Siyasette çözüm merkezi olmalı. Siyasetin tıkandığı yerde hakem olmalı. Kendi gündeminin başka siyasilere kabul ettirme yeri olmamalı. Siyasette taraf olmamalı. Siyasetin yapıldığı yer Meclis'tir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanının hakem olması gerektiği kaydeden İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı orkestra şefi olmalı. Ahengi kuran, uyumu sağlayan, akil bir insan olmalı. Devletin başı olmalı, vatandaşların babası olmalı" dedi.

-"BENİM BU ADAYLIĞIM AK PARTİ'YE KARŞI BİR HEDEF DEĞİLDİR"-

Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen kanunu okudukça insanın hayretler içinde kaldığını kaydeden İhsanoğlu, "Devlet size yardım etmiyor. Partilerden destek alma imkanınız yok. Ancak gönüllü katkılar ve bağışlar var. Şundan eminim ki, sosyolojik bir talep var. İnsanlar değişim istiyor. Belirli bir istikamette bir değişim istiyor. Huzura ve sükunete doğru değişim istiyorlar. Bu değişimi isteyen millet bu desteğini esirgemeyecektir. Mağdur olana millet yardım eder" diye konuştu.

Kendi adaylığına başka partilerin destek vermesinin büyük bir dönüşümün emaresi olduğuna değinen İhsanoğlu, "Benim en samimi dostlarım AK Parti'nin içerisinde. Kurucuları olduğu gibi milletvekilleri, aydınları da var. Bunlar memleketimizin güzide insanlarıdır. Elbette bunlar da değişim istiyorlar. Bunlar da değişim istiyorlar. Bu hareket kimseye karşı değil. Bu iktidar değişikliğine yol açacak bir seçim değildir. Bu mevcut adaylar arasında o göreve en uygun o göreve en rahat, suhuletle yürütecek birine ihtiyaç olduğu için, milletimizin zıtlaşmadan ve çeteleşmeden uzak duracağı bir gelişmedir" diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı'na Genel Sekreter seçilmesi sürecinde kendisine Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın destek verdiğini anlatan İhsanoğlu, "Benim hiçbir meselem yoktur. Benim bu adaylığım AK Parti'ye karşı bir hedef değildir. Bir meclis seçimi, iktidar seçimi değildir" diye konuştu.

-"ATATÜRK'Ü İNKAR ETMEK, TÜRK TARİHİNİ İNKAR ETMEKTİR"-

İhsanoğlu, "Atatürk'ü inkar etmek, Türk tarihini inkar etmektir. Atatürk her şeyden İstiklal Savaşımızın kahramanıdır. Cumhuriyetimizin kurucusudur. İlk cumhurbaşkanımızdır. Anayasa'mızda belirtilen hükümlere sadık olduğumu kaç defa belirttim. Fakat bunu Amentu gibi tekrar etmem lazım" dedi.

Çözüm süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunana İhsanoğlu, "Efendim çözümden yana olmayan insan savaştan yanadır demektir. Barıştan yana olmayan insan, ölümden yana olmalıdır. Biz barış istiyoruz. Biz bu yaranın kapanmasını istiyoruz. Bizim burada hatalarımız var. Bizim burada avantajlarımız var, handikaplarımız var" diye konuştu.

Sopaların kullanılmasının yanlış olduğunu kaydeden İhsanoğlu, "Bunun alternatifi çözümdür. Ama ne pahasına olursa olsun çözüm değil. Fakat belirli bir faturalara göre çözüm değil" diye konuştu.

İhsanoğlu bu soruna ilişkin olarak, Meclis çatısı altında görüşülerek mutabakata varılması gerektiğini belirtti.

-"BU KAVGADA TARAF TUTARSANIZ ORTADA KALIRSINIZ"-

Türkiye'nin AB müzakereleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan İhsanoğlu, "Bence bu Türkiye'nin, Türk milletinin Batı'ya tarihteki hareketinin son durağıdır. Biz bunu yaptığımız zaman tarihi bir dönüşümü tamamlamış olacağız. Ben bunu destekliyorum" diye konuştu.

Ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda Türkiye'nin izlediği politikaya da değinen İhsanoğlu, "Bu çekişme içinde taraf tutmak sizin milli menfaatiniz değildir. Şimdi Arap itilafları, bu ülkelerin kendi aralarında kardeş olarak kavga ederler. Bu kavgada taraf tutarsanız iki kardeş barıştığında siz ortada kalırsınız. İki tarafta size düşman olur. Bizim yapmamız gereken şey, Türkiye taraf tutmaması lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin Ortadoğu coğrafyasında arabulucu rolü üstlenerek sorunları çözen konumda olması gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Arabistan'a olan ticaretimiz zarar gördü. Suriye ve Irak ile yollarımız kapandı. Bu yollar kapandığı için gidiş güzergahı değişmek zorunda. Çok dolambaçlı ve riskli bir durum ortaya çıktı. Biz bunu düzeltme imkanına sahip bir ülkeyiz" dedi.

Musul'da alıkonulan TIR şoförlerinin kurtarılmasından çok mutlu olduğunu kaydeden İhsanoğlu, Musul Başkonsolosluğu çalışanlarının da kurtarılacağından ümitli olduğunu söyledi.

-"DİĞER CUMHURBAŞKANI ADAYLARIYLA PROGRAMA ÇIKMAK İSTERİM"-

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan bir televizyon programında tartışmaya girmek isteyip istemediğinin sorulması üzerine İhsanoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Elbette bu çok güzel bir şey olur. Bu seçimler çok aceleye getirilmiş bir program içinde yapılıyor. Hakkının verilmiyor. Böyle bir şey olduğu zaman halkın oylarıyla yapılacak bir seçim gündeme geldiğinde halkın karşısında çok medeni bir tartışma ve mevcut 3 adayın tabiatıyla fikirlerini beyan etmesi lazım gelir. Ben şahsen buna memnuniyetle katılmak isterim."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İhsanoğlu: Benim Adaylığım AK Parti'ye Karşı Bir Hedef Değildir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement