Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in Müdahillik Talebi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in Müdahillik Talebi Kabul Edildi

* MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakim karşısına çıktı.

25.03.2016 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebini suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle kabul etti.

Kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı haller kapsamında tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar verildi.

Duruşma salonunun kapıları sanıkların eşleri ve tarafların avukatları dışında herkese kapatıldı.

Mahkeme heyeti, duruşmayı izleyecek olan sanık eşlerinin davanın içeriğini ifşa etmemeleri konusunda da uyarıda bulundu.

Haber: Serpil KIRKESER - Özden ATİK/ İstanbul DHA

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakim karşısına çıktı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.25'te başlayan duruşmaya tutuksuz sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül ile taraf avukatları hazır bulundu.

CHP VE HDP'Lİ VEKİLLER DURUŞMAYA KATILDI

Öte yandan duruşmaya çeşitli meslek örgütleri ve gazetecilerin yanı sıra CHP Milletvekillleri Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Bülent Tezcan, Mehmet Bekaroğlu, Mahmut Tanal ve Onursal Adıgüzel ile HDP'li milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve eski milletvekili Hasip Kaplan da izleyici olarak katıldı.

DURUŞMA BÜYÜK SALONDA YAPILDI

Davanın görüldüğü adliyenin en büyük duruşma salonu izleyicilerle tıklım tıklım doldu. Sanıklar ve izleyiciler için ayrılan bölümünün tamamını izleyiciler doldururken, bazı izleyiciler ise salon dışında kaldı.

HOLLANDA BAŞKONSOLOSU DA DURUŞMAYA KATILDI

Öte yandan İngiltere İstanbul Baskonsolosu Leigh Turner, Fransa İstanbul Baskonsolosu Muriel Domenach'ın yanı sıra geçtiğimiz günlerde patlamanın ardından İstiklal Caddesi'nde çekildiği fotoğrafı twitterdan paylaşan Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom da duruşmaya izleyici olarak katıldı. Başkonsolos Schuddeboom, duruşma salonunda çektiği fotoğrafı da twitter'da paylaştı.

"ONURUMUZSUNUZ"

Can Dündar ve Erdem Gül duruşma salonuna girdiğinde izleyiciler ayakta alkış tutarak "Onurumuzsunuz, bravo" şeklide slogan attı. Duruşmanın başladığını belirten Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, salonda görüntü ve ses kaydı alınmaması konusunda uyarıda bulundu. Mahkeme Başkanı Rüzgar, görüntü ve ses kaydı alan izleyiciler hakkında işlem yapılması talimatı da verdi.

DURUŞMA SAVCISI: DURUŞMALAR KAPALI YAPILSIN

Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşma yoklama ve kimlik sorgusu yapıldı. Duruşma Savcısı Evliya Çalışkan, iddianamedeki taleplerini aynen tekrar ettiklerini belirterek, tüm duruşmaların kapalı yapılmasını istedi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları ise tek tek söz alarak duruşmaların kapalı yapılmasına itiraz etti. Öte yandan Dündar ve Gül'ün avukatları MİT ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın suçtan doğrudan zarar görmediğini belirterek müdahillik taleplerinin reddedilmesini istedi.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN BU SÖZLERİ ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS"

Dündar ve Gül'ün avukatı Tora Pekin, Anayasa Mahkemesi'nin müvekkilleri hakkında verdiği 'hak ihlali' kararını ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ' Verdiği karara uymuyorum saygı da duymuyorum' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğunu, benzer açıklamaları Adalet Bakanı'nı Bekir Bozdağ'ın da yaptığını söyleyen Avukat Pekin, "Kapalı oturum karar verilirse Sayın Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı'nın açıklamalarından korunabilecek miyiz? Onlar adil yargılamayı etkilemeye teşebbüse devam edecekler. Bu koşullar kapalı oturum yapılırsa adil yargılama olmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE MİT'İN MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLSİN"

Görüşünü açıklayan duruşma savcısı Evliya Çalışkan, "FETÖ/ PDY silahlı terör örgütü"nün eylemlerinden MİT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğrudan zarar gördüğünü belirtti. Savcı Çalışkan, sanık avukatların taleplerinin tersi yönde karar verilmesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in "müdahillik taleplerinin" kabulünü istedi. Mahkeme karar için ara verdi.

MÜDAHİLLİK TALEBİ VE DURUŞMANIN KAPALI YAPILMASINA KARAR VERİLDİ

Kısa aranın adından kararını açıklayan mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebini kabul etti. Mahkeme heyeti, kararında dava konusu olaya ilişkin bilgi ve belgelerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken devlet sırrı kapsamında olduğunu vurguladı. Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgilerin davanın tarafı olmayan üçüncü kişiler tarafından içeriğine vakıf olunma riski arzetttiğini belirten mahkeme heyeti, Erdem Gül ve Can Dündar hakkında açılan davanın, Selam Tevhid'de Kumpas Davası ile birleştirme talepli açıldığını, "Selam Tevhid'de kumpas Davası'nın" da kapalı görüldüğünü anımsattı.

SANIK EŞLERİ DURUŞMAYI İZLEYEBİLECEK

Kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı haller kapsamında duruşmaların tamamının kapalı yapılmasına karar veren heyet, duruşmayı taraf avukatları ve sanıkların yanı sıra sanık eşlerinin de izlemesine izin verdi. Mahkeme heyeti, duruşmayı izleyecek olan sanık eşlerinin davanın içeriğini ifşa etmemeleri konusunda da uyarı da bulundu.

İZLEYİCİLERDEN KARARA TEPKİ

Duruşmanın kapalı yapılmasına karar verilmesine izleyiciler tepki gösterdi. Polis ve güvenlik görevlileri salonu boşaltılması konusunda izleyicileri uyardı. İzleyiciler de salondan çıktıktan sonra kararı alkışlarla protesto etti. Kapalı olarak görülen duruşmada sanık avukatlarının söz alarak, milletvekilllerinin de duruşmayı izlemeleri talepte bulunduğu öğrenildi. Talebe ilişkin mahkeme heyeti kararını vermek için ara verdi.

92 GÜN TUTUKLU KALMIŞLARDI

İddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül için bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 26 Kasım'da tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün bireysel başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararı vermişti. Bu kararın ardından Dündar ve Gül, 26 Şubat'ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmişlerdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MİT'in Müdahillik Talebi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement