Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanımızın halkla temasının, her buluşmasının 'Bakın, bir seçim kampanyası yürütüyor, siyasi bir faaliyetin içerisinde' gibi yansıtılmasını biz bir kere çok kasıtlı, yanlı bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz" dedi.

15.09.2015 16:11

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanımızın halkla temasının, her buluşmasının 'Bakın, bir seçim kampanyası yürütüyor, siyasi bir faaliyetin içerisinde' gibi yansıtılmasını biz bir kere çok kasıtlı, yanlı bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin "Suriye sınırında birden fazla terörden arındırılmış bölgenin inşa edilip edilmeyeceğini" sorması üzerine Kalın, "Orada bir ya da birden fazla güvenli bölge, terörden arındırılmış bölge oluşturulması meselesi aslında bizim baştan beri savunduğumuz bir görüş. Maalesef son 1-1,5 yılda özellikle bu mülteci krizinin bu noktaya gelmesiyle yaşanan hadiseler bu görüşlerimizin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha teyit etti" dedi.

Herkesin orada hem DAEŞ teröründen hem Esed rejiminin varil bombalarından ve kimyasal silahlarından hem de diğer milis güçlerin operasyonlarından arındırılmış güvenlikli bölgenin oluşturulması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu vurgulayan Kalın, bunun operasyonel detaylarının konuşulmaya devam ettiğini bildirdi.

Kalın, aynı gazetecinin eğit-donat programına ilişkin sorusuna, "Eğit-donat programı bizim ABD ile başlattığımız ama birkaç ayağı daha olan Ürdün, Katar ve Suudi Arabistan da olmak üzere özellikle Suriye muhalefetine destek vermek ve hem Esed rejimine hem DAİŞ terörüne karşı etkin mücadele etmelerini sağlamak amacıyla başlatılmış bir program. Bununla ilgili hazırlıklar devam ediyor" yanıtını verdi.

Kalın, bununla ilgili birçok askeri ve teknik konunun olduğunu hatırlatarak, "Eğit-donat programının başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"İddialar hakkında spekülatif şeyler söylemem doğru olmaz"

Bir gazetecinin "AK Parti kongresi öncesi basına bazı iddialar yansıdı. Biri: 'Cumhurbaşkanı danışmanı Binali Yıldırım'ın AK Parti genel başkan adaylığıyla ilgili imza topladığı ve Sayın Erdoğan'ın da buna destek verdiği' yönündeydi. Bir diğer iddia ise 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın MKYK listesine müdahil olduğuyla' ilgiliydi. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz" demesi üzerine Kalın, "AK Parti'nin kongre süreci ve diğer konular birer iddia. Benim iddialar hakkında spekülatif şeyler söylemem doğru olmaz" karşılığını verdi.

Kalın, kongrenin ve MKYK'nın AK Parti'ye hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Ülkemizin en büyük siyasi partisi olarak şu anda, bundan sonra da ülkemizin huzuru, barışı, güvenliği için hizmet etmeye devam ederler. Önümüzde tabii bir seçim süreci var. Ondan sonra belki tablo biraz daha netleşecek. Bunlar iddialar, onlarla ilgili benim spekülatif şeyler söylemem doğru olmaz" ifadesini kullandı.

Aynı gazetecinin, Suriye'den kaçan sığınmacıları Körfez ülkelerinin almadığına yönelik iddialara ilişkin tepkileri sorması üzerine Kalın, şunları söyledi:

"Orada tablonun bu şekilde yansıtıldığından biraz daha karmaşık olduğu kanaatindeyim. Her şeyden önce Körfez ülkelerinin mültecilere yaptığı insani ve mali yardımları biliyoruz. Bizim ülkemizdeki mültecilere de Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Körfez ülkeleri ciddi yardım yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar. Aynı şekilde Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır'da çok zor şartlarda bulunan Suriyeli mültecilere yardım ettiklerini de biliyoruz. Bunlar sabittir rakamlarıyla, her şeyleriyle bellidir. 'Neden yeteri kadar almadıkları' meselesine gelince, orada Körfez ülkelerinin, Suudi Arabistan başta olmak üzere yaptığı açıklamada, aslında önemli sayılarda mülteci aldıkları ama bunları belli kamplarda biriktirmedikleri ve toplamadıkları için bunların böyle çok görünür olmadığına dair açıklamaları var. Bir eleştiri konusu olarak tabii ki bu tartışılmalı. Çünkü mülteci krizi şu anda küresel bir kriz haline gelmiş durumda. Herkesin üzerine düşen sorumluluklar var. Tabii ki herkes gücü ölçüsünde bu sorumluluğu yüklenmek durumundadır."

"Cumhurbaşkanımız halkın içindedir, milletin içinden gelmiştir"

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın meydanlara ineceği, yurt içinde il ziyaretlerinin olacağı, yurt dışındaki bazı ziyaretlerinde de gurbetçilerle buluşacağı belirtiliyor. Bu doğru mudur" denilmesi üzerine Kalın, "meydanlara inme" ifadesinin çok kodlu, çok anlam yüklenen bir şey haline geldiğini söyledi.

Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Halkın oylarıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanımız var şu anda. Anayasanın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde görevini de ifa etmektedir. Bunun en önemli ayaklarından birisi tabii ki milletimizin her kesimiyle kucaklaşmaya devam etmesi, onlarla beraber olmasıdır. Bu bazen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla buluşma şeklinde olur, bazen il ziyaretleri, bazen açılışlar, bazen vatandaşlarımıza hitap şeklinde olur. Yurt içinde, dışında vatandaş buluşmaları şeklinde olur. Burada bir defa Cumhurbaşkanımızın halkla temasının, her buluşmasının 'Bakın, bir seçim kampanyası yürütüyor, siyasi bir faaliyetin içerisinde' gibi yansıtılmasını biz bir kere çok kasıtlı, yanlı bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımız halkın içindedir, milletin içinden gelmiştir, milletin içinde olmaya da devam etmektedir. Siz onu bazen on binlere hitap ederken bazen bir taksi durağında taksicilerle çay içerken görürsünüz. Bazen bir simitçiyle simit yerken bazen bir çat kapı eve yapılan ziyaretlerde görürsünüz. Bunları siyasi hayatının her döneminde bu şekilde hayata geçirmiş bir liderin kalkıp şimdi bu tür eleştiriler ya da değerlendirmeler var diye milletle olan temasını her halde ortadan kaldırmasını, kesmesini bekleyemeyiz."

Öyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan Kalın, şöyle devam etti:

"Kaldı ki halkın oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olması hasebiyle zaten milletimizin her kesimiyle sürekli sıcak temas içerisinde olan bir Cumhurbaşkanımız var. Dolayısıyla bu süreçte de elbette vatandaşlarımızla, toplumumuzun farklı kesimleriyle Cumhurbaşkanımız buluşmaya, görüşmeye devam edecektir. Bunlar yurt içinde, yurt dışında olabilir. Cumhurbaşkanımızın önümüzdeki haftalarda, aylarda yapacağı yurt dışı ziyaretlerinde bu tür buluşmalar olabilir. Bunları biz onun milletle, halkla, milletin gönlünde edindiği çok hususi yerle son derece uygun, mütenasip bir program olarak görüyoruz."

- "ABD bizim için önemli müttefik ülkedir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 Zirvesi öncesi ABD'ye ziyaretinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın şöyle bir hedefi vardı: G-20 zirvesi öncesi bütün G-20 ülkelerini ziyaret ederek ya da liderleriyle görüşerek G-20 gündemini beraber, ortak inşa etmek. Tabii ülkemizde yaşanan bu hadiseler üzerinde bu ziyaretlerin bir kısmını iptal etmek ya da ertelemek durumunda kaldık" diye konuştu.

"ABD ziyareti her an gündemde olabilir. Kesin bir şey diyemiyorum, tarihler üzerinde çalışılıyor" diyen Kalın, bunun G-20 öncesi ya da sonrası olabileceğini belirtti. Kalın, "Zaten Sayın Obama ile G-20'de her halükarda bir araya gelecekler. ABD bizim için önemli müttefik ülkedir. Kendileriyle yürüttüğümüz birçok konu var" dedi.

Kalın, aynı gazetecinin "Doğan Grubu'na bağlı bazı medya organlarında yapılan haberler nedeniyle bu gruplardaki bazı yetkililere yönelik soruşturmalar söz konusu. Geçen hafta aynı grubun bazı gazeteleri önünde protestolar söz konusu olmuştu. Basın ve ifade özgürlüğü anlamında bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şu, yanıtı verdi:

"Doğan Medya'ya yapılan ya da başlatılan hukuki süreçle ilgili benim bir yorum yapmam doğru olmaz. Bu bir hukuki süreçtir. Gerekçelerini bir görelim, yani adli makamlar ne diyorlar, ne tür iddialarla bu soruşturmaya başladılar bütün bu tabloyu net gördükten sonra bir değerlendirme yapmak daha isabetli olur diye düşünüyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement