Türkiye'de Pakistan İçin Bir Günlük Milli Yas - Son Dakika
Politika

Türkiye'de Pakistan İçin Bir Günlük Milli Yas

Başbakan Davutoğlu, "Yarından geçerli olmak üzere Pakistan ile dayanışmamız ifade etmek üzere bir günlük milli yas ilan etme kararı aldık." dedi.

16.12.2014 19:53  Güncelleme: 22:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldırısı nedeniyle yarın Pakistan ile dayanışmayı ifade etmek amacıyla 1 günlük milli yas ilan etme kararı aldıklarını bildirdi.

Davutoğlu, Ankara'da bulunan Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet ile Başbakanlık Merkez Bina'da, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, Çad ve Türkiye ilişkilerine ilişkin değerlendirme yapmadan önce, terör saldırısı nedeniyle Pakistan halkına başsağlığı dileklerini iletmek istediğini söyledi.

Türkiye ve Pakistan'ın, hangi felaket, saldırıyla karşı karşıya kalırsa kalsın her zaman omuz omza olduğunu, dayanışmanın en güzel örneklerini sergilediğine işaret eden Davutoğlu, "Ben bütün milletimiz adına, dost ve kardeş Pakistan halkına bir kez daha taziyelerimi sunuyorum. Bu saldırıyı gerçekleştiren, o barbarca saldırıyı gerçekleştirenleri, bir kez daha en şiddetli şekilde kınıyorum" diye konuştu.

Pakistan'daki saldırıyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de istişarede bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, şunları belirtti:

"Yarından geçerli olmak üzere Pakistan ile dayanışmamız ifade etmek üzere bir günlük milli yas ilan etme kararı aldık. Bu oradaki hayatlarını kaybeden o küçük öğrencilerimiz, değerli misyon ifade eden öğretmenlerimiz için en azından bu aşamada hissiyatımızı paylaşmak için yapabileceklerimizin en asgarisidir."

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile de görüşmeyi planladığını dile getiren Davutoğlu, "Ne gerekiyorsa, ne çalışma yapmak gerekiyorsa Türkiye, Pakistan ile dayanışmasını sürdürecektir. Bir daha böyle olayın yaşanmaması ve Pakistan'ın, diğer dost ülkelerin, insanlığın bir daha böyle terör saldırılarıyla karşı karşıya kalmamaları için herkesi dayanışma içinde olmaya bir kez daha çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

-Türkiye-Çad ilişkileri-

Türkiye-Çad ilişkileri değerlendiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye-Çad ilişkileri tarihi derinliği olan ilişkilerdir. Afrika ve Afrika içinde de belki de tarihin derinliklerine giden en köklü ilişkilerin başında geliyor. Aynı şekilde 19. yüzyılda da Türk askerleri, Çad'da Çadlı kardeşlerimizle sömürgeci faaliyetlere karşı direnmek için çaba sarf etmiştir ve 100 askerimiz orada şehit olmuştur. Hala onların soyundan gelen ve Türk olarak adlandırılan, Habeşa bölgesinde aileler vardır. Dolayısıyla tarihi dostluğumuzun, bugün stratejik işbirliğine, yakın işbirliğine dönüşmüş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz."

Çad'dan Başbakan düzeyinde Türkiye'ye ilk kez ziyaret gerçekleştiğine dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Son olarak en üst ziyaret 2000 yılında Çad Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilmişti. Sayın Deubet'nun ise ülkemize bu ikinci ziyaret. Cumhurbaşkanımızın devir teslim töreninde bulundular, o zaman davet etmiştim kendilerini. Şimdi de hemen vakit geçmeden böyle ziyareti gerçekleştirmiş olmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ayrıca bu benim için mutluluk kaynağıdır. Yarın Konya'da Şeb-i Arus törenlerinde de birlikte olacağız. Yarından sonra  da 18'inde İstanbul'da, Türkiye-Çad iş forumu tertip edilecek. Dolayısıyla siyasi kültürel ve ekonomik boyutları olan son derece kapsamlı bir ziyaretle ülkemizde bulunuyorlar."

-Türkiye-Çad ticaret hacmi 10 yılda 30 kat arttı-

Türkiye ile Çad arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığına vurgu yapan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biraz önce 3 anlaşma imzaladık. Bunun ötesinde sadece rakam olarak zikretmek gerekirse Türkiye, Afrika açılımı gerçekleştirdiğinde, bu açılıma ilk adımı attığında, 2005 yılında ilan ettiğimizde, Türkiye ile Çad arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 1 milyon dolardı. 2011'de Çad'a büyükelçi gönderme kararı aldığımızda, Çad ile ticaretimiz 5 milyon 880 bin dolardı. Geçen sene 24 milyon dolara yükseldi, bu sene 10 ayda 30 milyon doları aştı. Yani 10 yıl içinde 30 misli artış. Son 3 yıl içinde 4 misline yakın artış söz konusu. Bu tabii arzu ettiğimiz ve planladığımız bir gelişme ancak Türkiye Çad ilişkileri potansiyelinin bunun çok ötesinde olduğuna inanıyoruz."

Davutoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini, buna göre planlamalar yaptıklarını ifade etti.

-"Çad'da TİKA ofisi açma kararı verdik"-

Çad'ın, Afrika'nın en stratejik ülkelerinden birisi olduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

"Afrika'nın merkezinde yer alıyor. Komşuları itibarıyla bakıldığında Libya üzerinden Akdeniz'e, Sudan üzerinden Kızıldeniz'e, Kamerun ve Nijerya üzerinden Atlantik Okyanusu ve Batı Afrika'ya açılıyor. Çad'ın bulunduğu konum birçok bölgesel ilişkiler geliştirmek bakımından büyük önem taşıyor. Ancak bu stratejik, jeopolitik konumun getirdiği belki doğal sonuç olarak çevre bölgelerdeki istikrarsızlıklardan Çad büyük ölçüde etkileniyor. Son dönemde Mali'de, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşananlar, Çad'da bizim gibi mülteci soruna yol açtı. Çad, en fazla mülteci barındıran dünyada 7. ülke konumumda. Çad'daki insani duruma katkıda bulunmak için 13 milyon dolar civarında bir katkımız söz konusu oldu. Özellikle Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki yardımları koordine etmek üzere birçok faaliyeti Çad'dan yürüttük. Bu çerçevede insani yardımlarımızı ve kalkınma ihtiyaçlarını da gözeterek Çad'da bir TİKA ofisi açma kararı verdik. Bölgesel ofislerden biri Çad'da açılacak."

Çad'ın, Türkiye'de büyükelçilik açtığını, büyükelçinin de bugün Ankara'ya geldiğini anlatan Davutoğlu, "Bu ilişkilerimizin ulaştığı düzey bakımından büyük önem taşıyor. Özellikle Çad'ın altyapısında, Sudan ile karayolu bağlantısı ve diğer altyapı konularında Türkiye'den yardım talepleri oldu. Bu konularda biz elimizden gelen işbirliği ve özellikle Eximbank üzerinden yapılacak yatırımları katkıyı da ele aldık" dedi.

-"Bölgesel konulardaki işbirliğimiz devam edecek"-

Çad'ın çok geniş tarım alanındaki havzaları ile madencilik ve enerji alanında ortak yatırımlar konusunda da birlikte çalışma kararlılığına sahip olduklarını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bölgesel konulardaki işbirliğimiz devam edecek. Bugün kapsamlı bir şekilde Burkina Faso, Mali'deki Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri ele aldık. Bu konularda Türkiye'nin ortaya koyduğu diplomatik ilişkilere Çad destek verdi, Çad'ın ortaya koyacağı diplomatik ilişkilere de Türkiye her zaman destek verecektir. Bundan sonra bütün bu kritik alanda istikrar adası olan Çad'da siyasi istikrarın devamı, ekonomik kalkınmanın sağlanması için elimizden gelen katkıyı yapmaya çalışacağız. Çifte vergilendirmelerin önlenmesi, karşılıklı yatırımların desteklenmesi başta olmak üzere birçok anlaşmayı imzalayacağız. En önemli gelişmelerden biri de karma ekonomik komisyon, ocak ayında hayata geçiyor. Karma ekonomik komisyon toplantısı, ulaştırma bakanlarımızın eş başkanlığında ocak ayında gerçekleştirilecek. Böylece Çad ile ilişkilerimiz kurumsal bir çerçeve kazanmış olacak.  Karma ekonomik komisyon, iş forumu, THY seferlerinin başlatılması ki başladı, daha sayılarını artırabiliriz, kargo seferlerinin başlamasıyla bizim için Çad, kendisine ulaşıldığında Afrika'nın değişik bölgelerine faaliyette bulunabileceği, önemli bir dost ve müttefik ülke."

Başbakan Davutoğlu, iki gün önce, Çad Futbol Milli Takımı'nın Kongo Cumhuriyeti'ni 3-2 yenerek, galibiyet elde etmesinden dolayı da Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet'yu tebrik ettiğini ve mutluluklarını paylaştığını kaydetti.

Toplantıda heyetler arası görüşmede alınan karar doğrultusunda, Türkiye ve Çad arasında savunma sanayi, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliği anlaşması ve diplomatik pasaport sahiplerine vize muafiyeti anlaşması imzalandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türkiye'de Pakistan İçin Bir Günlük Milli Yas - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement