Denizli'nin Kahramanları, Örümcek Adam'a Karşı - Son Dakika
Güncel

Denizli'nin Kahramanları, Örümcek Adam'a Karşı

Denizli\'nin Kahramanları, Örümcek Adam\'a Karşı

Denizli Belediyesi, tarihi kahramanları gelecek nesillere tanıtmak için Türkiye'nin ilk interaktif müzikal tiyatro oyununu hayata geçirdi.

25.05.2013 12:10  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli Belediyesi, bir sosyal sorumluluk projesiyle kentin tarihi kahramanlarını gelecek nesillere tanıtmak için Türkiye'nin ilk interaktif müzikal tiyatro oyununu hayata geçirdi. Çocukların Örümcek Adam, Ben Ten, Superman, Batman gibi yabancı kahramanlar yerine Türk kahramanlarını örnek alıp tanımaları amacıyla hazırlanan 'Denizli'nin Kahramanları' adlı interaktif müzikal tiyatro oyununun galası 1 Haziran'da yapılacak.

Denizli Belediyesi; Server Gazi, Merkez Efendi, Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Fatma Yıldız gibi tarihi kahramanlarını çocuklara tanıtmak, gelecek nesillere taşımak ve çocukların Spider Man, Batman, Süperman ve Ben Ten gibi yabancı kahramanlar yerine kendi kahramanlarını örnek almalarını sağlamak amacıyla projeler geliştirdi. Okullarda öğrencilere Denizli'nin kahramanlarını anlatan çizgi romanlar, romanlar dağıtan, çeşitli parklara kahramanların büstlerini yaptıran Denizli Belediyesi, son olarak farklı bir proje hazırladı. 'Denizli'nin Kahramanları' adıyla Türkiye'nin ilk interaktif müzikal tiyatro oyunu projesi hayata geçirildi.

Yönetmenliğini Uğur Yıldıran, senaryosunu Mehmet Çağrı Sebzeci, sanat yönetmenliğini Selin Red, görüntü yönetmenliğini Oğuz Altıntaş'ın üstlendiği projede Selçuklu komutanlarından Server Gazi'yi Emre Kızılırmak, Fatma Yıldız'ı ise Müge Boz canlandırdı. Oyunda Mehmet, Server, Musa Hoca, Fatma, Ahmet Hulusi, Şahkara, Nazar, Marduk, İskeletor, Hortum, Karalar, Çamur, Pisler, Leş gibi karakterler yer aldı.

ÖZEL PLATO

Tamamen Denizlililerden oluşan 50 kişilik ekibin çalışmasıyla hayata geçirilen proje için özel plato kuruldu. 7x6 metre ebatlarında dev bir televizyon dekoru inşa edildi. 800 metrelik platoda uçuş sistemleri, kaybolma sistemleri, dönen bir mekanizma ve makara sistemi kullanıldı. Dekorda perdeleme sistemi kullanılarak oyunun tül perde arkasından seyredilmesi sağlandı. Tül perdeye yansıtılan görüntülerle kentin farklı bölgelerinde yapılan çekimler sahneye yansıtıldı. Oyunun sergileneceği alanda 60 metrelik özel bir uçuş sistemi yapıldı.

OSMAN SINAV DA DESTEK VERDİ

İzleyicilerin kendilerini oyunun içinde bulacakları projede oyuncu kadrosundan, teknik ekibe, çekim ekibine kadar tüm görev alanlar Denizlili isimlerden oluştu. Proje için ünlü yönetmen Osman Sınav, Mercan ve Bedük, tüm müzik arşivlerinin kullanılmasına izin verdi. Görev alan oyuncular bir aylık eğitimden geçirildi. Oyunun kostümleri özel olarak hazırlanırken, ışık ve ses efektleri için son teknikler kullanıldı.

Proje Sorumlusu Mehmet Çağrı Sebzeci, oyunun Türkiye'nin ilk interaktif müzikal tiyatro oyunu olduğunu belirterek, izleyicilerin kendilerini oyunun içinde bulacağını, ekrana yansıtılan görüntülerle Denizli'nin değişik yerlerini göreceklerini belirtti. Sebzeci, ışık ve ses efektlerinin yanı sıra çok sayıda döğüş kareografisi yer alacağını belirterek, oyunun hikayesinin kısaca kötülerin saldırısına uğrayan çocukların kendi kahramanlarını düşünerek süper kahramana dönüşmesini ve düşmanları yenmesini içerdiğini söyledi.

Denizli Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan ise Denizli'nin Kahramanları'nın bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi. Zolan, "Kentimizin kahramanlarını çocuklarımıza, gençlerimize anlatmak, tarihi kahramanlarımızı gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu konuda bugüne kadar birçok çalışma yaptık. Bu proje de bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ve çok iddialı olduğumuz bir proje. 1 Haziran'da galasını yapacağız. Çok önemli bir işe imza attığımızı düşünüyorum" dedi.

Oyunun galası hazırlanan özel platoda yapılacak.

ONB(İÖ/BT)

KUTU

DENİZLİ'NİN KAHRAMANLARI

Server Gazi: Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yol arkadaşı Mehmet Gazi ile birlikte Denizli ve çevresinin fethi için görevlendirilen Servergazi, emrindeki tümenle birlikte Bizans orduları üzerine yürümüş, yaptığı büyük mücadenin ardından Denizli'nin bir Türk yurdu haline gelmesini sağlamıştır

Fatma Yıldız: Selçuklu Komutanı Yıldız Bey'in kızı olan Fatma Yıldız, Anadolu'nun bir Türk yurdu olarak kalmasını sağlayan komutanların öncüsüdür. 2. Haçlı seferi sırasında Denizli'ye yaklaşan düşman kuvvetlerini durdurmak isteyen Fatma Yıldız, babasından izin alarak kurduğu Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınları) Teşkilatı ile harekete geçmiştir. Düşman ordusunu durdurmak için Ladik'teki herkesin dağlara çekilmesini isteyen Fatma Yıldız, su kuyularını zehirleyerek Haçlı kuvvetlerini beklenmedik bir anda bozguna uğratmıştır. Çok az kısmı ise Cankurtaran Kazıkbeli'ndeki Türk akıncı grubu tarafından ortadan kaldırılmıştır.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi: Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Milli Mücadele'ye yaptığı büyük katkılarla ismini tarihe altın harflerle yazdırmış bir şahsiyettir. Milli Mücadele Dönemi'nde kendisinin önderliğinde kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, binlerce Denizlilinin katılımı ile gönüllü bir ordu haline gelmiştir. Düşman kuvvetlerinin İzmir'i işgal etmesi üzerine Kayalık Camii'ndeki sancağı alarak Bayramyeri Meydanı'na yürüyen ve burada bir fetva veren Müftü Ahmet Hulusi Efendi, gencinden yaşlısına herkesin Milli Mücadele'ye destek olmasının farz olduğunu söylemiştir.

Merkez Efendi: 1460 yılında Sarımahmutlu köyünde doğan Musa (Merkezefendi), önemli bir din alimidir. Hayatının son döneminde Manisa'ya yerleşen Merkez Efendi, Hafsa Sultan'ın rahatsızlanması üzerine baharattan yaptığı mesir macunu ile tüm dünyaya nam salmıştır. - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denizli'nin Kahramanları, Örümcek Adam'a Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement