Dika'ya Teknolojik Bina - Son Dakika
Yerel

Dika'ya Teknolojik Bina

Dika\'ya Teknolojik Bina

3 bölgesinde yer alan Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak’ın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Türkiye’nin ilk ekolojik çevre dostu hizmet binasının ihalesini yaptı.

25.06.2014 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRC-3 bölgesinde yer alan Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak'ın kalkınması için kurulan Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Türkiye'nin ilk ekolojik çevre dostu hizmet binasının ihalesini yaptı.

12 bin 314 metrekare alan üzerine 5 bin 628 metrekare kapalı alan üzerinde yapılacak olan bina 9 ayda bitirilecek. İklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtma ve soğutma havalandırılması sistemiyle yapılacağını belirten DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay, yeni hizmet binasının doğal havalandırmadan azami derecede faydalanma, ısı geri kazanımlı klima santrali gibi yapılacağını söyledi. 8 milyon 474 bin liraya mal olacak binanın çevre aydınlatmalarının tamamının güneş enerjisinden elde edileceğini belirten Gülbay, "Yani gündüz depolanan güneş enerjisi geceleyin aydınlatmada kullanılacaktır. Bina Murat Oruç Mühendislik Müteahhitlik Taahhüt ve Müşavirlik İşleri-Mehmet Ali Oruç İnşaat Mühendisi Müteahhit Ortak Girişimi'nin teklifi olmuştur. İhaleyi alan Ortak Girişim ile DİKA arasında 23Hazin 2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. İnşaat, Ajans merkezi olan Mardin'de Artuklu merkez ilçesi Yenişehir Mahallesi havalimanı yolu Orman Fidanlık Müdürlüğü altındaki alanda yapılacaktır. Sözleşme gereği 15 ayda bitirilmesi gereken inşaatın ihaleyi alan Ortak Girişim tarafından 9 ayda bitirilmesi planlanmaktadır. İklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması, soğutulması, havalandırılması suretiyle doğal havalandırmadan azami derecede faydalanma, ısı geri kazanımlı klima santralleri gibi çalışmalar yapılmıştır. Yağmur ve atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve sonrasında toplanan atık suyun bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülmüştür. Aydınlatma elemanları için gün ışığına duyarlı aydınlık azaldığında devreye giren enerji verimli bir otomasyon sistemi düşünülmüş olup, bunun yanı sıra çevre aydınlatmalarının tamamı güneş enerjilidir. Yani gündüz depolanan güneş enerjisi geceleyin aydınlatmada kullanılacaktır" dedi.

Bina için işletme maliyetlerini düşürecek tasarımlar yapılacağını da belirten Gülbay, ayrıca ofislerin dış cephelerinde "Double Fassade" diye adlandırılan sistem kullanılacağını, bu sistem sayesinde ofislerin havalandırmaların da taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacağını vurguladı. Böylece yapıdaki toplam enerji tasarrufunun yüzde 65'leri bulacağını kaydeden Gülbay, "Ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdiven evi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri sayesinde bina enerjisinin bir kısmını kendisi üretecektir. Ajans ana hizmet binasının tamamlanması ile binanın çevreci ve yeşil bir bina olduğu resmileştirmek için LEED Gold sertifikasının alımı hedeflenmektedir" diye konuştu.

DİKA Mardin merkez binasında ajans adına Genel Sekreter Dr. Tabip Gülbay, Oruç Mühendislik Ortak Girişimi adına Murat Oruç ve Mehmet Ali Oruç yapılacak hizmet binası için sözleşmeyi imzaladı - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dika'ya Teknolojik Bina - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement