Dünya Madenciler Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Madenciler Günü

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Yüksel: "Soma'da yaşanan faciada 5`i meslektaşımız 301 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir.

04.12.2014 16:38

TMMOB'a bağlı Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Soma'da ve Ermenek'te yaşanan maden facialarından bazı meslektaşlarının sorumlu görülüp sanık olarak mahkemeye sevk edilmesine tepki gösterdi.

Yüksel, Soma Cengiz Topel Meydanında Dünya Madenciler Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Madencilerin "4 Aralık Dünya Madencilik Günü"nün dünyanın her yerinde coşkuyla karşılanırken Türkiye'de ise yaşanan acılar nedeniyle matem havasında geçtiğini belirten Yüksel, "Soma'da yaşanan faciada 5'i meslektaşımız 301 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir. Facialar sonrası 40'ı Soma'da, 4'ü Ermenek'te olmak üzere 44 meslektaşımıza dava açılarak günah keçisi seçilmiş ve sanık olarak mahkemeye sevk edilmiştir" diye konuştu.

Soma ve Ermenek'teki maden facialarında sorumluluğun maden mühendislerine yüklenmeye çalışıldığını savunan Yüksel, şunları kaydetti:

"İş cinayetlerinin asıl sorumluları meslek odalarının, sendikaların ve üniversitelerin görüşünü dikkate almayan bürokratlar, ilgili bakanlar, hükümet ve böylesi düzenlemelere geçmişte olduğu gibi bugün de kabul oyu veren milletvekilleridir. Defalarca uyardık, uyarmaya da devam edeceğiz."

- Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, açıklaması

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla basın açıklama yaptı.

Şubenin Bornova ilçesindeki merkezinde şube üyeleriyle ve gazetecilerle bir araya gelen Yıldız, Roma döneminde İzmit'te, Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçıp madencilere sığınan Santa Barbara'nın, 4 Aralık'ı dünya madencilerine armağan ettiğini hatırlattı.

Türkiye'de Santa Barbara dönemindeki madenciliğin yapılmaya devam edildiğini ileri süren Yıldız, "Bugün Soma ve Ermenek'te toplamda 44 meslektaşımız bu faciaların sorumlusu gibi sanık olarak mahkemeye çıkarıldı. Maden mühendisleri bu faciaların sorumlusu gibi gösterilmeye çalışılıyor. Asıl sorumlular, bugün dayıbaşılık gibi çağ dışı bir uygulamanın devamı için gerekli koşulları sağlayanlardır" dedi.

Oda olarak, facialarla ilgili uyarılarda bulunduklarını kaydeden Yıldız, "2006 yılında Zonguldak'ta uyardık, Karadon yaşandı. 2010 yılında Ankara'da Soma için uyardık, Soma yaşandı. 2014 yılında Soma ve Ankara'da uyardık, Ermenek yaşandı. Yine uyarıyoruz, riskli olan kömür ocaklarının devlet eliyle çalıştırılmasını öneriyoruz"

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki kömür ocağının da riskleri bulunduğunu aktaran Yıldız, "Gerekli önlemler alınmazsa Soma ve Ermenek'te yaşanan kazaların kat kat fazlasını Yatağan'da yaşayabileceğimizi söyleyebiliriz. Çünkü Yatağan'da bundan sonra yeraltı kömür madenciliği çalışmaları da başlayacak. Bunun sonucunda deneyim sahibi olmayan şirketler aracılığıyla yapılan üretimlerde, kar amacı güden anlayışlarla bu kazaların fazlasını önümüzdeki günlerde yaşayacağız" ifadesini kullandı. - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Madenciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement