Economist: PKK'nın Rolü Değişti, Kürtler Bağımsızlık Yolunda - Son Dakika
Güncel

Economist: PKK'nın Rolü Değişti, Kürtler Bağımsızlık Yolunda

Economist, son sayısında Kürt dosyası hazırladı. Dosyada "PKK'nın değiştiği" ve "Kürtlerin bağımsızlığa hiç olmadığı kadar yakın olduğu" yorumları yapılıyor.

20.02.2015 12:16  Güncelleme: 13:09

İngiliz Economist dergisi, bu haftaki sayısında Kürtleri konu ettiği geniş bir dosyaya yer verdi. Iraklı Kürtlerin bağımsızlık yolunda olduğunu belirten dergide, " PKK'nın da rolünün değiştiği" değerlendirmesi yapılıyor.

"KÜRDİSTAN, BAĞIMSIZLIĞA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKIN"

Dergi, PKK, Iraklı Kürtler ve Iraklı Kürtlere dair yorum makalesi olmak üzere üç ayrı yazıya yer veriyor. BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, derginin, "Kürdistan: Bağımsızlığa her zamankinden daha yakın" başlıklı makalesinde, Iraklı Kürtlerin tarihini ve güncel politikaları ele alınıyor.

BARZANİ: YETERİNCE BEKLEDİK

Dergiye konuşan Mustafa Barzani'nin torunu Şirvan Barzani, "Yeterince bekledik. Dört şeytan arasında bölünmemizin üzerinden yüz yıl geçti. İki yıl içinde bağımsız olacağız" diyor. Dergi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin de şu sözlerini de "Kendi kaderimize karar vermemizin zamanı geldi. Bizim için başkalarının karar vermesini beklememeliyiz" şeklinde aktardı.

"IRAK ARTIK EGEMENLİK VASFINI KAYBETMİŞ BİR DEVLET"

Başbakan Neçirvan Barzani'nin sözlerine yer veren ingiliz dergi, Musul'daki durumun tamamen değiştiğini belirterek "Aynı yapıya, aynı sisteme geri dönemezsiniz çünkü Irak artık egemenlik vasfını kaybetmiş bir devlet. Irak ulusu yok. Ama bağımsızlık bize sunulmayacak, bizim almamız gerekecek" dedi.

"İLK KONUŞULACAK ÜLKE BAĞDAT"

Neçirvan Barzani, Kürtlerin diplomasi becerilerini kullanabilmesi durumunda bağımsızlığın 'beş ya da altı yıl içinde geleceği' görüşünde olduğunu belirtilen makalede "Neçirvan Barzani, istikrarlı, bağımsız bir Kürdistan'ın ancak komşularıyla, özellikle de Türkiye ve Irak hükümeti ile işbirliği sağlarsa mümkün olacağının bilincinde. Barzani, 'İlk konuşulacak ülke Bağdat. Onları ikna etmemiz lazım' diyor."

Dergi, Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ticaretin 8 milyarı bulduğuna ve yaklaşık 100 bin Türk'ün Irak Kürdistan'ında çalıştığına dikkat çekiyor.

"KÜRTLER BAĞIMSIZLIĞI HAK ETTİ"

Economist dergisi, başyazı niteliğinde olan ve derginin tavrını yansıttığı 'Leaders' bölümünde de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 'bağımsız olduğunu fakat isminin konmadığını' yazıyor.

'Kürtleri özgür bırakın' başlıklı yorum makalesinde yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

"Bir ülke, eğer kendi ayakları üstünde durabiliyorsa, demokratik niteliklere sahipse ve azınlıklarına saygı gösteriyorsa bağımsızlığını elde edebilmelidir. Bunun için Iraklı Kürtlerin kendi anavatan isteklerini bir kez daha oy vererek teyit etmeleri gerekir. Ekonomik ve demokratik yeterliliğin yanı sıra, yeni devlet, askeri olarak kendini savunabilmeli ve Türkiye, İran, Suriye topraklarından parçalar ısırma eğilimini onaylamamalıdır. Komşularının desteğini almalıdır. Ve sınırların nereye çizileceği dahil, Irak hükümetiyle tüm şartları belirlemelidir."

GÜNDE 800.000 VARİL PETROL, YILDA 17 MİLYAR DOLAR DEMEK

"İstikrarlı bir ekonomi Kürtlerin elinde. Petrol ihracatları giderek artıyor ve Bağdat'taki Irak'ın merkez hükümeti, elde edilecek karın aslan payının Kürtlerde kalmasını öngören bir formül üzerinde anlaştı. Yakında, günde 800.000 varil petrol üretmeyi umuyorlar, bu da bugünün fiyatlarıyla yılda 17 milyar dolar değerinde demek."

"(…) Ayrılmak, Kürtlere, Iraklı Arapların vahşice kontrol sağlamaları girişimine karşı da uluslararası bir koruma sağlar. Kürtler kendilerine ait bir ülke istiyorlar. Bunu hak ettiler."

BAYIK: YENİ PKK, ESKİ PKK'DAN FARKLI

İngiliz derginin PKK'ya ayırdığı Kandil Dağları menşeli makalede ise "PKK kurucularından Cemil Bayık, 'Yeni PKK, eski PKK'dan farklı' diyor. Marksist-Leninist doktrinci geçmişinden uzaklaşan Bayık şimdi, 'Proletarya diktatörlüğü, parti diktatörlüğünü reddediyoruz' diyor. Bayık'a göre PKK artık, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Türkiye'nin güneydoğusunda ayrı bir devlet istemiyor" dedi.

"KÜRTLER 'BÜYÜK KÜRDİSTAN' ARAYIŞINDA DEĞİL"

PKK'nın kurucularından Bayık'ın sözleriyle devam eden makalede kürtlerin özgür yaşamayı istediği vurgulanırken "Kendi kaderini tayin hakkı, bağımsız bir devlet olarak yorumlanmamalı. Bayık da dört farklı ülkede yaşayan Kürtleri birleştirecek 'Büyük Kürdistan' arayışında değil. Irak'taki Kürtler kendilerine ait bir devlet istiyorlarsa, bu onların işi' diyor" ifadeleri yer aldı.

BAYIK, TÜRKİYE İÇİNDE 'KANTON SİSTEMİ'Nİ SAVUNUYOR

Bayık'ın Türkiye içinde 'kanton sistemi' ve 'demokratik konfederalizm'i savunduğunu yazan makalede "Bunun da, 1999'dan bu yana cezaevinde olan ve hala son sözü söyleyen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın görüşü olduğunu öne sürüyor. Bayık, muhtemel modeller olarak da konfederal bir devlet olan İsviçre'yi ve hatta AB'yi sayıyor. Doğrusu, PKK'nın kulağa tuhaf gelebilecek son fikirleri aslında devamı olan fikirler. Öcalan'ın en beğendiği düşünür, bir anarşist, özgürlükçü sosyalist ve diyalektik natüralist (ekolojik düşünsel) olarak tanımlanan Amerikalı Murray Bookchin (1921-2006)" ifadeleri yer aldı.

IRAKLI KÜRTLER VE TÜRKİYE İLE UZLAŞI

"(…) Bayık, Türkiye ile ateşkesin yaklaşık iki yıl sürdüğüne işaret ediyor. Fakat Erdoğan hükümetinin, görüşmelerin devamı için PKK'nın şartlarını yerine getirmemesi durumunda çatışmaların devam edebileceğinden kaygılanıyor. Bu şartlara, iki taraf arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapacak 'teftiş heyeti' de dahil. Bayık, Amerikalı veya Avrupalıların aracılık yapabileceğini 'Kim olacağının fark etmediğini' söylüyor."

"Cihatçıların Irak'a yönelik saldırıları da PKK'yı değiştirdi. Daha önce, Iraklı Kürtlerle, özellikle de muhafazakâr Barzanilerle kötü ilişkileri vardı. Fakat Bayık, IŞİD'in Kürtleri birleştirdiğini söylüyor. İlk defa Iraklı Kürt yetkililer, PKK'nın Peşmerge ile beraber savaşmasını memnuniyetle karşıladı. Aynı şekilde Suriye'nin kuzey doğusunda Kobani'de de birlikte savaştılar. PKK'nın daha etkin savaştığı görüşü yaygındı."

"Bunlar etkileyici gelişmeler. Eğer PKK, hem Türkiye, hem de Iraklı Kürtlerle uzlaşıya varırsa, uzun ve kanlı mücadelesi sona erebilir."

Economist: PKK\'nın Rolü Değişti, Kürtler Bağımsızlık Yolunda
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Economist: PKK'nın Rolü Değişti, Kürtler Bağımsızlık Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (76)

  • Bülent Ecevit : o zaman kuzey Irak'a gidin bizleri rahatsız etmeyin ABD nin eline düşün ABD sizi güzel şişler ABD nin girdiği yerlerden hangisi olumlu göster geri zekalı faşistler diyorsun PKK kim PKK daha ırkçı faşist bir örgüt kürtleri temsil edemez ben bir devrimci olarak söylüyorum PKK faşist bir örgüttür denize Mahir'e Hüseyin'e iboya ihanet etmiş faşist PKK dır 2 391 Yanıtla
  • serdar zaza: YALNIZ BU ÇİRKİN OYUNDA ZAZALAR YOK......DEVLETIMIZ ARTIK ZAZALARA SAHIP ÇIKSIN...BİZ DEVLETİMİZİ ÇOK SEVİYORUZ......DİLİMİZ KÜLTÜRÜMÜZ FARKLI..BIZ KURT DEGILIZ.......1000 YILDIR KURTLERLE BERABERIZ.....KADINLARIMIZIN...GIYIM TARZI FARKLI...TENİMİZ FARKLI.....BU ÜLKE ICIN CANIMKZ FEDA OLSUN... 7 339 Yanıtla
  • OSMAN OSMANOGLU: ARTIK KÜRTLERDE SÖZ HAKI VAR BAYAGI NUFUSU KALABALIK KISKANMAYIN KÖLELIGE SON 61 34 Yanıtla
  • büsra: bir turk olarak helal olsun pkk ye 40 yıldır devletımız sızı bıtırmedı onlrca orgute kafa tutunuz ısıdı darmadagan ettınız bızım turkmenler katledılırken türk genclerımız ne yapıytordu anca klawye kahramanı olur bizimkiler yasasın pkk devrimciligi 52 32 Yanıtla
  • büsra: bir turk olarak helal olsun pkk ye 40 yıldır devletımız sızı bıtırmedı onlrca orgute kafa tutunuz ısıdı darmadagan ettınız bızım turkmenler katledılırken türk genclerımız ne yapıytordu anca klawye kahramanı olur bizimkiler yasasın pkk devrimciligi 41 19 Yanıtla
  • cihan: daha öncede söylemiştim şimdide diyorum bana kürtlerden oluşan on bin asker verin size dünyayı kuşatayım . . . . george bush 37 19 Yanıtla
  • nusaybinli: valla ben tükiye cumhuriyetinden memnunum ay yıldızlı bayrağıma canım feda olsun gücü yeten gelsin bölsun bakalım çakal soyları abd ve diyğerler. . i herbejiii TÜRKİYE. . hainler türkiye sınırlarından çıksın ama uzak gidin çakal hainler. . 33 22 Yanıtla
  • demokrat türk: neden zorunuza gidiyor kürtler bizim kardeşimiz değil mi? Bizim devletimiz varsa katrdeşimiz kürtlerin de devleti olsun fenamı komşu oluruz kardeşimizle kıyamet mi kopar. yunanla bulgarla rusla vs komşu oluyoruzda bizimle beraber bu ülkeyi canı pahasına kurmuş kürt halkıyla neden komşu olmayalım ki 39 5 Yanıtla
  • kürt vatandaş: ortadoğuda kürt devletine ihtiyaç var bütün dünya bunu biliyor 28 16 Yanıtla
  • Aşıti: "Kürtler şeytanla savaşsa, şeytana tapacak türkler var" kininizde,nefretinizde boğulun. Zafer, gelecek artık kürtlerindir.. 19 21 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement