Ege'nin 100 Büyük Şirketi Belli Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Ege'nin 100 Büyük Şirketi Belli Oldu

Ege\'nin 100 Büyük Şirketi Belli Oldu

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2011 yılı üretimden satışlarına göre 25 milyon TL barajını aşan sanayi kuruluşlarının listesini açıkladı.

20.06.2012 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2011 yılı üretimden satışlarına göre 25 milyon TL barajını aşan sanayi kuruluşlarının listesini açıkladı. İlk 3 sırayı Tüpraş, Petkim ve Philsa Philip Morris aldı.

Listede bu şartları sağlayan 156 şirket yer aldı. Buna göre ilk sırada 12 milyar 601 milyon 74 bin TL ile Tüpraş İzmir Rafineri Müdürlüğü alırken, onu 3 milyar 461 milyon 561 bin TL üretimden satış ile Petkim Petrokimya, 1 milyar 489 milyon 445 bin TL ile Philsa Philip Morris oldu. Üretimden satış rakamlarını içeren liste, rakamlarını açıklamak istemeyen İzmir Demir Çelik, 838 milyon 18 bin TL ile BMC Sanayi ve Ticaret, 779 milyon 471 bin TL ile Tüprag, 666 milyon 779 bin TL ile Özkan Demir Çelik, 663 milyon 84 bin TL ile Abalıoğlu Yem-Soya Entegre, 643 milyon 946 bin TL ile Pınar Süt ve 616 milyon 314 bin TL ile Kocaer Haddecilik sıralamasıyla devam etti.

GEÇEN YILKİ LİSTENİN İKİ NUMARASI BU YIL YOK

2010 yılında listede yer almayan Polinas Plastik 19'uncu, AKG Yalıtım 94'ncü ve Viking Temizlik de 100'üncü sıradan listeye girdi.

Öte yandan geçen yıl 2 milyar 827 milyon 822 bin TL üretimden satış rakamı ile listenin ikinci sırasında yer alan Habaş'ın bu yılki listede yer almaması da dikkat çekti.

"GENEL ANLAMDA BAŞARILI"

En büyük 100 şirket ile ilgili değerlendirmelerde bulunan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sadece üyelerini kapsayan bu çalışma sonucunda üretimden satışı 25 milyon TL'yi geçen 153 üyelerinin bulunduğunu kaydetti. Değerlendirmesini ilk 100 üye üzerinden yapan Yorgancılar, 2010 yılında küresel ekonomik krizin yaralarını saran Türkiye'nin 2011 yılını da genel anlamda başarılı kapattığını kaydetti.

ÜCRETLER GERİLEDİ, ZARAR VE BORÇLAR ARTTI

"Ekonomideki bu olumlu durum firmaların karnesine de yansıdı" diyen Yorgancılar, "2010 yılına göre 2011 yılında özsermaye, net aktifler ve ücretlerle gerileme yaşanırken, diğer göstergelerde reel artış görülmektedir. Son 2 yıla göre artan satış ve kara rağmen, özsermayenin giderek erimesi, zarardaki artış ve borçların artması yapısal sorunlar olarak dikkati çekmektedir. Firmalarımızın borçluluk oranları 2011 yılında artmıştır" dedi.

ÜLKE BÜYÜMESİ ŞİRKET KARLARINA YANSIMIYOR

Kriz sürecinden en fazla etkilenen demir-çelik sektöründe firmaların toparlandığını kaydeden Yorgancılar, ihracatta da dokuma, giyim, gıda, içki, tütün ve taşıt sektörlerinin öne çıktığını dile getirdi. Yorgancılar ayrıca özsermayede daralmalar yaşandığını, bunun da daha fazla borç ve daha az yatırım anlamına geldiğini belirterek "Ekonominin yüzde 8.5 oranında büyüdüğü bir yılda, 100 büyük firmada reel anlamda net katma değer ve net kardaki artışların yüzde 2'ler gibi düşük bir düzeyde kalması oldukça düşündürücüdür" değerlendirmesini yaptı.

--- KUTU 1 ---

LİSTEDEN DETAYLAR

Listedeki 58 firmanın sırası yükseldi, 31 firmanın sırası düştü, 7 firma yerini korudu, 4 firma da listeye yeni girdi. 100 büyük firmanın içinde 44 tanesinde Ar-Ge çalışması olduğu görüldü. Yabancı sermayeli 23 firma yer aldı. İlk 100 firmadan 26'sı zarar, 74'ü kar bildirdi. Üretimden satışlar yüzde 22, cirolar yüzde 24, kar yüzde 17, Ar-Ge gideri yüzde 17, istihdam yüzde 7, borçlar yüzde 14, katma değer yüzde 14, zarar yüzde 62, ihracat yüzde 31, ithalat yüzde 34 arttı. Özsermaye ise yüzde 4 azaldı.

--- KUTU 2 ---

LİSTEDE YER ALAN FİRMALAR

Tüpraş

Petkim

Philsa Philip Morris

İzmir Demir Çelik

BMC

Tüprag

Özkan Demir Çelik

Abalıoğlu Yem

Pınar Süt

Kocaer Haddecilik

Küçükbay Yağ

JTI Tütün Ürünleri

CMS Jant ve Makine Sanayi

Çebitaş Demir Çelik

Pınar Entegre Et

Schneider Elektrik

Kardemir Aliağa Şb.

Polinas Plastik

Koza Altın İşletmeleri

Akdeniz Kimya

Hugo Boss

Karakaş Atlantis

Batıçim

Anadolu Efes İzmir Şb.

İmbat Madencilik

Kansai Altan A.Ş.

Norm Cıvata

Hidromek A.Ş. Esbaş Şb.

Ege Profil

Üniteks Gıda Tekstil

Çamlı Yem

Ege Seramik

Çimentaş

Cevher Döküm

Klimasan

Socotab

Sun Tekstil

Tariş Pamuk

BAK Ambalaj

Ege Endüstri

Alliance One Tütün

Opet Petrolcülük

DYO Boya Fabrikaları

Ve-Ge Hassas Kağıt

T.T.L. Tütün

Ege Gübre

Aliağa Çakmaktepe

Türk Tuborg

Özgörkey Gıda

Osman Akça A.Ş.

Cevher Jant

Ekoten Tekstil

Örgen Gıda

Alkim Kağıt

Çimbeton

Esen Plastik

Dalan Kimya

TYH Tekstil

Tariş Üzüm

Sarıgözoğlu A.Ş.

Verde Yağ Besin

Viking Kağıt

İzmir Senkromeç

Ataer Enerji

Uçak Kardeşler

Ticaret ve Sanayi Kont. T.A.Ş.

Mayteks Örme

Micha Galvanizli Çelik

Bağ Yağları

BTM Bitümlü Tecrit A.Ş.

Tezol Tütün

Spot Tekstil

Sunel Ticaret

Kimtaş Kireç San.

Bornova Matbaa

Kaplamin Ambalaj

Agrobest Tarım

Ege Plast

Roteks Tekstil

Ege Fren

Katmerciler

AÇIKLAMAK İSTEMİYOR

Pınar Su

İzeltaş

Baylan Ölçü Aletleri

Tukaş Gıda

Euro Gıda

Yatpa Dayanıklı Tüketim Malları

K.F.C. Gıda

Anatolia Tarım

Teknopet Plastik

AKG Yalıtım ve İnşaat

Ak Döküm

Konfor Dayanıklı Tüketim Malları

Yüksel Tezcan Ltd. Şti.

Pütaş Pamuk Sanayi

Sepiciler Çaybaşı A.Ş.

Viking Temizlik

--- KUTU 3 ---

LİSTENİN 'EN'LERİ - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ege'nin 100 Büyük Şirketi Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı
    12:11 CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı

    CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, bireysel kredi kartlarında bankaların takibine düşen borç tutarının son bir yılda yüzde 155 artarak 20,5 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Ateş, vatandaşların yükselen faiz oranlarına rağmen kredi kartlarına mecbur kaldığını ve bu durumun yoksullukta artış ve borç sarmalı riski yarattığını ifade etti. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan harcamalarda market ve AVM'lerdeki harcamaların yüzde 87 arttığı, nakit çekimlerin ise yüzde 103 arttığı bilgisi paylaşıldı.

  • Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor
    12:04 Muğla'da Güneş Enerji Santrali Projesi Devam Ediyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe Denizova Mahallesi'nde kurulan Güneş Enerji Santrali projesi hızla ilerliyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Muğla'ya yıllık 9.3 Milyon Kwh elektrik üretilecek ve karbon emisyonu azaltılacak.

  • Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe
    12:04 Sapanca'da Beton Yığınına Dönen İlçe

    Para kazanma hırsı, belediyenin denetim yapmaması, eskiden tarımla anılan Sapanca'yı adeta mahvetti. Meyvesi ile ünlü ilçede artık tarlalardan bungalov yetişiyor. Ağaçların yok edildiği Sapanca beton yığınına dönmüş durumda.

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor
    11:57 CHP Milletvekili Bingöl: Türkiye'nin tekstil sektörü kan ağlıyor

    CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Türkiye ekonomisindeki yanlış ekonomi politikalarının tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, sektörün yarısının iflas noktasına geldiğini söyledi. Bingöl, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları dinledi ve sektörün geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Maliyetlerin artması, kredi imkanlarının azalması ve dış rekabetin artması gibi faktörlerin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Bingöl, gereken önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'nin üretim potansiyelinin kaybedileceğini vurguladı.

  • Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur
    11:55 Fatih Erbakan: Türkiye'nin beka sorunu emeklilerin sorunudur

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Yozgat Yerköy’de; "Bugün Türkiye'nin bir beka sorunu varsa o da emeklinin beka sorunudur. Asgari ücretlinin beka sorunudur. Çiftçinin, köylünün beka sorunudur. Şu mübarek Ramazan gününde insanları yüz gram peynire, yüz gram hurmaya muhtaç bir halde yaşatmak mecburiyetinde bırakıyorlar. Millete reva mı bu" dedi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti
    11:53 ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile ilişkilerin ilerlediğini belirtti

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda ilerlediğini, iki ülke arasında yatırım ve iş birliği zeminini oluşturmak üzere çok sayıda anlaşma imzalandığını belirterek, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki siyasi,...

  • Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde
    11:51 Çiftçiler 'patates diyarı'nda ekim mesaisinde

    Bolu'da patates ekimi başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates ekmeyi bırakarak dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye başladı. Üreticiler yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetleri ve satış fiyatları konusunda belirsizlik yaşıyor.


Advertisement