Eğitim-Bir Sen'den "Eğitime Bakış 2016" Raporu - Son Dakika
Güncel

Eğitim-Bir Sen'den "Eğitime Bakış 2016" Raporu

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen hedef dogˆrultusunda, o¨gˆretmenlerin dezavantajlı bo¨lgelerde ve okullarda uzun su¨reli c¸alıs¸masını o¨zendirecek birtakım du¨zenlemelerin yapılması gerekmektedir.

21.09.2016 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen hedef dogˆrultusunda, o¨gˆretmenlerin dezavantajlı bo¨lgelerde ve okullarda uzun su¨reli c¸alıs¸masını o¨zendirecek birtakım du¨zenlemelerin yapılması gerekmektedir." dedi.

Yalçın, düzenlediği basın toplantısında sendika tarafından hazırlanan "Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu"nu açıkladı.

Raporun Tu¨rkiye'de egˆitimle ilgili hemen hemen bu¨tu¨n go¨stergeleri ic¸erdiğini ifade eden Yalçın, sendikanın bundan sonra da "Egˆitime Bakıs¸" ana temasıyla her yıl izleme ve degˆerlendirme raporu yayımlamayı kararlaştırdığını belirtti.

Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan rapora ilişkin değerlendirmeler yapan Yalçın, Türkiye'de son yıllarda bu¨tu¨n egˆitim kademelerinde okullas¸ma oranlarında kayda degˆer bir bu¨yu¨me kaydedildiğini, 2015-2016 egˆitim o¨gˆretim yılında, ilkokul c¸agˆını kapsayan 6-9 yas¸ grubunda yu¨zde 98,81 ortaokul c¸agˆını kapsayan 10-13 yas¸ grubunda da yu¨zde 99,05 net okullas¸ma oranlarına ulas¸ıldıgˆını aktardı.

Lise c¸agˆındaki her 100 genc¸ten 15'i egˆitimin dıs¸ında

????Ortao¨gˆretimin 2012'den itibaren zorunlu egˆitim kapsamına alınmasıyla bu kademede okullas¸ma oranlarının son yıllarda ciddi artıs¸ go¨sterdiğine işaret eden Yalçın, "Ancak, ortao¨gˆretimi kapsayan 14-17 yas¸ grubundaki her 100 o¨gˆrenciden yaklas¸ık 15'i egˆitimine devam etmemektedir. Bu durum, yeni politikaların gelis¸tirilmesinin gerekliligˆini ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.

Mesleki egˆitime devam eden o¨gˆrenci oranının OECD ortalamasının u¨stu¨ne c¸ıktığını bildiren Yalçın, "Tu¨rkiye'de 15-19 yas¸ grubu ortao¨gˆretim o¨gˆrencilerinin genel ve meslek lisesi program tu¨ru¨ne go¨re oransal dagˆılımı bazı u¨lkelerle kars¸ılas¸tırıldıgˆında, Tu¨rkiye'de meslek lisesi o¨gˆrenci oranının (yu¨zde 47), OECD geneli meslek lisesi o¨gˆrenci oranının (yu¨zde 41) biraz u¨zerinde oldugˆu go¨ru¨lmektedir." değerlendirmesini yaptı.

Yalçın, okul o¨ncesinden ortao¨gˆretime tu¨m kademeler ele alındığında, 1990'da 157 bin olan o¨zel o¨gˆretim kurumu o¨gˆrenci sayısının 2015'te 1 milyon 174 bine c¸ıktığını belirtti. Yalçın, geçen egˆitim-o¨gˆretim yılında dershanelerden do¨nu¨s¸en bin 205 temel lise bulunduğunu, bu kurumlarda 22 bin 67 o¨gˆretmenin c¸alıs¸tığını ve 182 bin 876 o¨gˆrencinin egˆitim go¨rdüğünü anlattı. Yalçın, temel liseye kayıtlı o¨gˆrencilerin bes¸te u¨c¸u¨nün 12. sınıf o¨gˆrencisi olduğunu belirtti.

Ac¸ık o¨gˆretimdeki o¨gˆrenci artıs¸ı sinyal veriyor

Yalçın, ortaokul ve lise düzeyindeki ac¸ık o¨gˆretim okullarında o¨gˆrenim go¨ren o¨gˆrenci sayısının 2007'den itibaren su¨rekli artıs¸ go¨sterdiğinin altını çizdi.

Geçen yıl 1 milyon 874 bin 210 ac¸ık o¨gˆretim o¨gˆrencisi bulunduğunu ifade eden Yalçın, "Ortao¨gˆretimde, 2015 yılı bas¸ında ac¸ık o¨gˆretim o¨gˆrenci sayısının toplam o¨gˆrenci sayısına oranı yu¨zde 26,45'i bulmus¸tur. Bas¸ka bir ifadeyle, her do¨rt o¨gˆrenciden biri ac¸ık ortao¨gˆretim lisesine gitmis¸tir." dedi.

Yalçın, gec¸en sene yapılan degˆis¸iklikle, TEOG yerles¸tirmelerinde herhangi bir o¨rgu¨n o¨gˆretim kurumuna yerles¸emeyen o¨gˆrencilerin zorunlu olarak ac¸ık o¨gˆretim lisesine yerles¸tirildiğini, ayrıca iki yıl u¨st u¨ste sınıf tekrarı yapan liselilerin de ac¸ık ortao¨gˆretime kaydırıldığını söyleyerek, "Buna bagˆlı olarak, ac¸ık o¨gˆretim lisesi, o¨gˆrencileri ic¸in nitelikli bir alternatif olmaktan ziyade sistemde bas¸arısız o¨gˆrencilerin yo¨nlendirildigˆi depo kurum haline gelmis¸tir." diye konuştu.

İşgücü katılım oranları

Ali Yalçın, 2015 yılı ic¸in is¸ gu¨cu¨ne katılım oranları yu¨ksekokul ya da faku¨lte mezunlarında yu¨zde 80, lise dengi meslek okulu mezunlarında yu¨zde 65, genel lise mezunlarında yu¨zde 54, lise altı egˆitim du¨zeyinden mezunlarda da yu¨zde 43 olarak gerc¸ekles¸tiğini de aktardı.

Ortalama sınıf mevcutlarında OECD ortalaması yakalandı

Sendika Başkanı Yalçın, 2013 yılı OECD verileri esas alındıgˆında, ilkokul ve ortaokul du¨zeylerinde Tu¨rkiye'de ortalama sınıf mevcutları (sırasıyla 23 ve 28) OECD ortalamasının (sırasıyla 21 ve 24) u¨zerinde olduğunu belirterek, "Son yıllarda yas¸anan gelis¸melere bagˆlı olarak, Tu¨rkiye 2015 yılında OECD'nin 2013 yılı ortalamasını yakalamıs¸tır." bilgisini paylaştı.

Ortalama sınıf mevcutlarında bo¨lgeler ve iller arası farklılıkların son 10-15 yıllık do¨nemde ciddi boyutlarda azalmasına ragˆmen so¨z konusu go¨sterge ic¸in bo¨lgeler ve iller arası es¸itsizliklerin halen devam ettiğini vurgulayan Yalçın, ilk ve ortaokullarda ikili egˆitim uygulamasına son verebilmek ic¸in 60 bin derslik ihtiyacının bulunduğuna dikkati çekti.

O¨gˆretmen dagˆılımındaki dengesizlik fırsat es¸itsizligˆinin en bu¨yu¨k gerekc¸esi

???

Yalçın, Tu¨rkiye'de o¨gˆretmenlerin tecru¨be ac¸ısından bo¨lgelere ve illere go¨re dengesiz dagˆılımının, egˆitimde fırsat es¸itligˆi bagˆlamında endis¸e verici boyutta olduğu ifadesine yer verdi. Yalçın, Tu¨rkiye genelinde kamu c¸alıs¸anı o¨gˆretmenlerin hizmet su¨resi ortalamasını 11,7 yıl, Kuzeydogˆu Anadolu, Ortadogˆu Anadolu ve Gu¨neydogˆu Anadolu bo¨lgelerindeki ortalamaların sırasıyla 6,0-6,7 ve 7,2 olduğunu açıkladı.

Yalçın, konuya ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

"Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen hedef dogˆrultusunda, o¨gˆretmenlerin dezavantajlı bo¨lgelerde ve okullarda uzun su¨reli c¸alıs¸masını o¨zendirecek birtakım du¨zenlemelerin yapılması gerekmektedir. O¨zellikle o¨gˆretmenlerin o¨zlu¨k hakları ile ilgili bir du¨zenlemenin bu dogˆrultuda etkili bir politika aracı olacagˆı du¨s¸u¨nu¨lmektedir.

Yer degˆis¸tirme ile bulundugˆu ilden ayrılanların bu¨yu¨k c¸ogˆunlugˆunu Gu¨neydogˆu, Ortadogˆu ve Kuzeydogˆu Anadolu bo¨lgelerindeki o¨gˆretmenler olus¸turmaktadır. I·ller arası yer degˆis¸tiren o¨gˆretmenlerin yaklas¸ık yu¨zde 52'si bu bo¨lgelerdeki illerden ayrılmıs¸tır. I·ller arası yer degˆis¸tiren o¨gˆretmenlerin o¨nemli bir kısmı (yu¨zde 43) Akdeniz, Ege ve I·stanbul bo¨lgelerinde bulunan illere tayin olmus¸tur. Genel olarak bakıldıgˆında iller arası yer degˆis¸tirmelerde o¨gˆretmenlerin go¨rece az gelis¸mis¸ illerin bulundugˆu bo¨lgelerden ayrılarak, go¨rece daha gelis¸mis¸ illerin bulundugˆu batıdaki bo¨lgelere dogˆru hareket ettigˆi go¨ru¨lmektedir.

I·ller arası yer degˆis¸tirmeye bagˆlı atamalar ve ilk atamalar birlikte degˆerlendirildigˆinde, dogˆu bo¨lgelerindeki o¨gˆretmen ihtiyacı yu¨zde 90 ve u¨zeri oranlarda ilk atamalarla atanan yeni o¨gˆretmenlerle kars¸ılanırken, digˆer bo¨lgelerde yu¨zde 49 ila yu¨zde 75 arasında degˆis¸en oranlarda iller arası yer degˆis¸tirme ile atanan deneyimli o¨gˆretmenlerle kars¸ılanmaktadır."

Her 5 lise o¨gˆrencisinden 1'i devamsız

Yalçın, 2014-2015 yılı verilerine go¨re her 100 lise o¨gˆrencisinin 19'unun 21 gu¨n ve u¨zeri devamsızlık yaptığını, sınıf tekrarının ise o¨zellikle 9. sınıf o¨gˆrencileri arasında yaygın oldugˆunu belirtti.

Ortao¨gˆretim mezuniyet oranları hala du¨s¸u¨k

Tu¨rkiye'de ortao¨gˆretim mezuniyet oranının giderek arttığına işaret eden Yalçın, 2008'de yu¨zde 53,4 olan toplam mezuniyet oranının 2014'de yu¨zde 79,5'e yu¨kseldiğini, ancak gelis¸mis¸ u¨lkelerle kıyaslandıgˆında Tu¨rkiye'de ortao¨gˆretim mezuniyet oranının hala du¨s¸u¨k du¨zeyde olduğunu söyledi.

Yalçın, temel egˆitim ve ortao¨gˆretim genelinde o¨gˆrenci bas¸ına harcamanın du¨zenli olarak artıs¸ egˆiliminde olduğunu ancak mevcut son verilere go¨re o¨gˆrenci bas¸ına yapılan harcama ac¸ısından Tu¨rkiye'nin OECD u¨lkeleri arasında son sıralarda yer aldığını kaydetti.

FETÖ ve PKK soruşturmaları

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yalçın, bölücü terör örgütü ve uzantıları ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle öğretmenlerin açığa alınmasının ardından yapılan gösterilere ilişkin şöyle dedi:

"Biz bu konuda hep net cümle kurduk. 'Ne terörist öğretmen olmalı, ne de öğretmen terörist olmalı' dedik. Öğretmenlik mesleği milletin çoluğunu, çocuğunu teslim ettiği ve geleceğe hazırlaması noktasında misyon yüklediği bir meslek. Öğretmenin görevi eline kalem tutuşturmaktır, öğretmenin görevi asla çocuğun eline silah tutuşturmak ya da terör örgütüne sempatizan ya da militan yetiştirmek olamaz."

Bu tartışmaların sendikalar üzerinden yürütülmesinin son derece yanlış olduğuna değinen Yalçın, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla sendikaların görevi de terörden talimat almak asla değil, sendikaların görevi, üyelerinin özlük haklarını korumak geliştirmek. Burada ikisini birbirinden ayırmak gerekiyor. Bizim de üyelerimizden hem FETÖ hem PKK soruşturmaları kapsamında alınmış öğretmenler var. Biz bir konuda net konuşuyoruz. Eğitim-Bir-Sen olarak üyemizin bir terör örgütü ile bağlantısı, irtibatı, iltisakı veya oraya ilişkin bir çalışması söz konusuysa bu konuda sendikal kapsamın dışına çıkmış demektir. Ama kişi böyle bir iddia ile sübut bulmamış bir iddia ile herhangi bir mağduriyet yaşayacaksa sendikal korumamız ve sendikal savunmamız altındadır. Dolayısıyla bir kişinin bile mağdur olmaması için elimizden gelen bütün gayreti gösteririz."

Soruşturmaların çok sağlıklı yürütülmesi ve "kılı kırk yarıp, ince elenip sık dokunması" gerektiğini ifade ettiklerini hatırlatan Yalçın, "Sürece ilişkin yapılabilecek bazı hataların bu süreci zehirleyebileceğine ilişkin de ilk baştan dikkati çektik." dedi.

Soruşturmalara ilişkin kendilerine bazı itirazların geldiğini, bu konuda yoğun bir çaba gösterdiklerini anlatan Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda bir üyemizin mağduriyeti söz konusuysa onun mağduriyetinin giderilmesi, masum bir adamın mağdur durumuna düşürülmemesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. Terörle irtibatı kesin olan, bu konuda delillendirilmiş, irtibatları dayanak haline getirilmiş kişiler varsa bu üyemiz değil, babamız olsa, babamızın oğlu olsa sendika olarak bu konuda asla sahip çıkmayız ama masum bir adam terörle irtibatlandırılarak mağdur duruma düşürülüyorsa bu konuda da üzerimize düşen diplomasiyi hak aramayı, üyemizin yanında olmayı da bir kez daha ifade ediyorum."

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına ilişkin bir soru üzerine Yalçın, buna kökten karşı olduklarını söyledi. Bu sürecin daha önce yaşanıldığını ve test edildiğini belirten Yalçın, "Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına dönülmüş olması geçmişte yaşanılan tecrübeleri dikkate almamak olarak görüyoruz. Bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiği konusundaki kanaatimizi yenilemiş olalım." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitim-Bir Sen'den 'Eğitime Bakış 2016' Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement