Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Zaimler: Elektrik Kesinti Süresi Almanya'da 21, Türkiye'de... - Son Dakika
Güncel

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Zaimler: Elektrik Kesinti Süresi Almanya'da 21, Türkiye'de...

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Zaimler: Elektrik Kesinti Süresi Almanya\'da 21, Türkiye\'de...

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Almanya'da yıllık kişi başına elektrik kesinti süresinin 21 dakika, Avrupa'da 101 dakika olduğunu bu rakamın Türkiye'de ise 500 dakika olduğunu söyledi.

03.03.2015 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Almanya'da yıllık kişi başına elektrik kesinti süresinin 21 dakika, Avrupa'da 101 dakika olduğunu bu rakamın Türkiye'de ise 500 dakika olduğunu söyledi.

Adana, Gaziantep, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kilis illerini kapsayan Toroslar bölgesinde elektrik dağıtım işini Ekim 2013 tarihinde devralan Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler, Toroslar EDAŞ Dağıtım Operasyonları Direktörü Akın Şahin ve Toroslar EDAŞ Adana Bölge Müdürü Ali Akbağ ile HiltonSa Otel'de düzenlediği basın toplantısında bölgedeki yatırım planlarını anlattı. Kıvanç Zaimler, elektrik dağıtımda öncelik ve beklentileri bildiklerini ve bu yönde planlama yaptıklarını, özelleştirme sonrasında öncelikle kurumsallaşma yönünde adımların atıldığı vurguladı. Bölgenin şebeke iyileştirme çalışmalarını yaparak arızaların en düşük seviyeye ulaşmasını hedeflediklerini anlatan Zaimler, mevcut dağıtım merkezlerine şebekeyi uzaktan izleme ve müdahale imkanı sunan SCADA sisteminin tesis çalışmasına başlandığını ve bu sistemin 2015 yılında tamamlanarak hizmete sunulacağını kaydetti.

383 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Hedeflerinin Avrupa standartlarında bir elektrik dağıtım hizmeti sunmak olduğunu belirten Zaimler, bunun için yeni enerji taleplerinin karşılanması ve şebekenin iyileştirilmesi için yatırım ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Zaimler, "2011- 2014 yılları arasında yapılan toplam tutara yakın bir yatırım 2015 yılında bu bölgeye yapılacak. Bu sene Toroslar bölgesine şebeke ve teknolojik yatırımlar dahil 383 milyon TL yatırım yapacağız. Bu rakamın 82 milyon lirası sadece Adana'ya ayrıldı" dedi.

TÜKETİM ALMANYA'NIN 3'TE 1'İ

Toroslar bölgesinin yanında başkent ve İstanbul Anadolu yakası bölgelerini de kapsayan 14 ilde, 110 bin kilometre alanda, 20 milyonluk bir nüfusa elektrik dağıtımını üstlendiklerini ifade eden Zaimler şöyle konuştu:

"Elektrik dağıtım alanında edindiğimiz tecrübelerle, şu anda Türkiye'de lider, Avrupa'da ise örnek gösterilen bir hizmet kalitesine ulaşmış durumdayız. 172 ülkeden daha büyük coğrafyada 81 ülke nüfusundan daha fazla nüfusa hizmet sunuyoruz. Yılda ortalama 100 milyon sayaç okuyoruz. Türkiye'de kişi başına düşen elektrik tüketimi Almanya'da kişi başına düşen elektrik tüketiminin üçte biri oranında Avrupa ülkelerine göre ise yarı yarıya daha az."

'ALMANYA'NIN İLETİM HATLARININ YÜZDE 96'SI YER ALTINDA'

Elektrik kesintileri ile kayıp-kaçak konusuna da değinen Zaimler, özellikle Toroslar bölgesinde çok büyük yatırım eksikliği olduğunu, yenileme ve yatırım birikimiyle dağıtımı devraldıklarını vurguladı. Elektrik kesildiğinde haber verecek bir teknolojinin henüz olmadığını da belirten Zaimler, kesintileri vatandaşların ihbarıyla öğrendiklerini, onarım sürecinin bu dakikadan sonra başladığını kaydederek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ağır kış şartlarında yaşanan elektrik kesintisi krizlerinde 100 bine yakın çağrı alıyoruz. Adana'da 700 trafo kapasitesinin üzerinde çalışıyor. Ortalama şebeke yaşı 35. İletim hattının yüzde 93'ü havada, yüzde 7'si yer altında. Adana'da 10 trafodan 2,5 ton yağ çalındı. Bu da, 10 bin kişinin 75 saat elektriksiz kalmasına neden oldu. Almanya'da iletim hattının yüzde 96'sı, Avrupa ülkelerindeki iletim hattının yüzde 86'sı yer altında. Ankara'da bu rakam yüzde 14, Toroslar bölgesi'nde yüzde 7. Almanya'da kişi başına düşen yıllık elektrik kesintisi 21 dakika, Avrupa ülkelerinde 101 dakika, Türkiye'de ise 500 dakika. İletim hatlarının havadan geçmesi ve iklim şartları kesintilerde önemli rol alıyor. Bunların önüne geçmek için arıza bakım ekibimizin sayısını 1,5 kat arttırdık. Araç sayımızı 2,5 kat arttırdık. İşgücü 3 kat arttı."

KAYIP KAÇAKTA SURİYELİ'LERİN ETKİSİ

Kayıp kaçak konusunda Toroslar bölgesinde yaşayan 734 bin Suriyeli'nin de önemli etkisinin olduğunu kaeydeden Zaimler, "Suriyeliler de ya yasal ya da yasal olmayan yollardan şebekeye müdahil oldular. Kayıp kaçak oranının yüzde 10.25 oranına çekmek için çaba gösteriyoruz. Suriyelilerin etkisine rağmen kayıp kaçakta önemli başarı sağladık." - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Zaimler: Elektrik Kesinti Süresi Almanya'da 21, Türkiye'de... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement