Erdek'ten Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Erdek'ten Kısa Kısa

Erdek\'ten Kısa Kısa

Başkan Sarı, Zeytinliada ören yerini işletmek istediklerini belirtti.

07.07.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Zeytinliada ören yerini belediye olarak işletmek istediklerini belirtti.

Belediye olarak işletmek için gerekli başvuruları yaptıklarını ifade eden Sarı, şunları kaydetti:

"Kazıların yüzde 99'u tamamlanan Zeytinliada'yı belediye olarak işletmek istiyoruz. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Müzeler Genel Müdürlüğü ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Restorasyon yetkisi istedik. Ayrıca, Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğünden, Zeytinliada'daki termal suların çıkarılması konusunda kazı talebimiz var. Kısacası, Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine, adayı biz işletmek istiyoruz."

"Zeytincilik Yasası"nın değiştirilmesi

Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Erdek'te, Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin toplantı yaptı.

Zeytinin ana vatanının Erdek olduğunu ifada eden Havutça, tasarının yasallaşması halinde ilçede bir daha zeytin görülemeyeceğini savundu.

Sanayileşmeye karşı olmadıklarını ancak yatırım yapılırken çevrenin ve toprağın tahrip edilmemesi gerektiğini belirten Havutça, "Eğer bu tasarı yasalaşırsa zeytinin idam fermanı imzalanmış olacaktır. Bu tasarı yasalaşırsa, zeytin alanlarına altın ve maden arama başta olmak üzere her çeşit yatırım yapma izni verilecek. Altın arama sırasında siyanür gibi çok tehlikeli bir madde kullanılıyor. Buna paralel olarak bölgede ot bile bitmiyor. Ülkemiz, zeytinin beşiğidir. Güney Marmara, Edincik ve Erdek ile birlikte Kapıdağ yöresi zeytinin ana vatanıdır. Ekmeğimize, çevremize, toprağımıza sahip çıkmalıyız. Bölge insanının sağlığına aykırı, çevreyi tehdit eden hiçbir yatırıma evet demeyiz" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş de Havutça'yı desteklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Zeytinlerle ilgili olarak daha önce de çıkarılmak istenen 6 yasa, TBMM'den döndü. Ancak bu kez söz konusu yasanın kabul edilme olasılığı çok yüksek. Eğer bu yasa çıkarsa, 25 dekarın altındaki zeytinliklerin bulunduğu alanlara termik santraller, sanayi yatırımları yapılabilecek, maden arama ruhsatları verilebilecektir. Bu dekarın üstündeki alanların sanayi yatırımlarına açılması yetkisi de mülki amirliklere verilecektir. Ülkemizde en çok zeytin üretilen bölgeler sırasıyla Ege, Güney Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz'dir. Eğer bu tasarı yasalaşırsa, bölgemiz Güney Marmara'da zeytini son kez görebiliriz."

Toplantıya, çok sayıda zeytin üreticisi ve ilçe belediye başkanı katıldı. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erdek'ten Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement