Erdoğan-Ruhani Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Ruhani Ortak Basın Toplantısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran ve Türkiye, Yemen'de en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir" dedi.

07.04.2015 17:01

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran ve Türkiye, Yemen'de en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir" dedi.

Ruhani, İran'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ikincisi gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının önemine değinerek, "Görüşmelerde ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldık. İki ülkenin ve üçüncü bir ülkenin katılımıyla ortak ekonomik işbirliklerini, iki ülke özel sektörünün canlandırılması konusunda mutabık kaldık" diye konuştu

İkili görüşme ve iş birliği toplantısında ele alınan konular hakkında bilgi veren Ruhani, yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşmasında gelinen nokta, sınır güvenliği ve terörle mücadelede iş birliğinin ele alınan diğer konular olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bu yıl sonuna kadar 30 milyar dolara yükseltme hedefi koymuştuk. Bu hedefte ulaşılan noktaları ele aldık" ifadesini kullandı.

"Bölgenin istikrar ve emniyeti"

Görüşmelerde Yemen konusunun da ele alındığını bildiren Ruhani, şöyle devam etti:

"Bugün son derece hassas olan bölgesel konuları ele aldık. Maalesef tüm bölgede istikrarsızlık ve güvensizlikle karşı karşıyayız. İki tarafın da bu konuda hemfikir olduğu nokta, tüm bölgede istikrar ve emniyetin yeniden inşa edilmesi. İran ve Türkiye Yemen'de en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir.

Yemen konusunda ayrıntılı görüşmemiz oldu, açıklıkla görüşlerimizi ortaya koyduk. Ortak noktalara ulaştık, Her iki ülke de Yemen'de olabildiğince hızlı şeklide savaşın ve dökülen kanın durmasını talep ediyor."

İran'ın tam bir ateşkese ulaşılması konusunda üçüncü ülkelerin düzenlediği saldırıların durdurulmasını istediğini dile getiren Ruhani, şunları kaydetti:

"Böylece bu bölgede ateşkesle istikrar, barış ve huzurun geri gelmesini, insani yardımların ulaştırılmasını istiyoruz. İki ülke olarak diğer bölge ülkelerinin de desteğiyle Yemen'de yaşanan sorunları aşmayı hedefliyoruz. İnşallah Yemen'de barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasının ardından tüm Yemenlilerin katılımıyla kapsayıcı bir hükümetin kurulmasını temenni ediyoruz."

Ülkesinin yürüttüğü nükleer müzakereler konusunda Türkiye'nin her zaman kendilerine destek verdiğini ifade eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bu destekten ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Ruhani, nükleer sorunun çözülmesi ve akabinde yaptırımların kaldırılması ile İran ile Türkiye arasında ekonomik alanda önemli sonuçları olacağını, karşılıklı yatırımların kolaylaşacağına inandığını söyledi.

Basın toplantısından sonra iki ülke arasında "diplomasi akademisi, sağlık ve tıp, çevre, sanayi, fikri mülkiyet, kadın-aile çalışmaları, Türkiye ile İran arasında taşıt ve eşyanın uluslararası dolaşımına dair elektronik veri değişimi" konularını kapsayan 8 anlaşma ile bir "niyet beyanı" imzalandı.

Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan da hazır bulundu.

İran tarafından da Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Ekonomi Bakanı Ali Tayyip Niya, Petrol Bakanı Bicen Zengene, Sanayi Ticaret ve Maden Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Kültür ve İrşat Bakanı Ali Cenneti katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Ruhani Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement