Fransa Dışişleri Bakanı Fabius Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius Açıklaması

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın, İran'daki ekonomik ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

30.07.2015 12:33

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın, İran'daki ekonomik ihtiyaca cevap vereceğini söyledi.

İran'a dün yaptığı günübirlik ziyaretin ardından Fransız France Info radyosuna açıklama yapan Fabius, Fransa tarafından İran'a 17 yıl sonra yapılan ziyaretin önemine dikkati çekti.

Fabius, iki ülkenin Suriye, Lübnan, Yemen konusundaki farklı tutumlarına rağmen görüşmenin "faydalı" olduğunu belirtti.

Fabius, anlaşmanın İran'ın bölgedeki siyasi duruşunda hızlı bir değişim yaratıp yaratmayacağı konusunda temkinli olduğunu vurgulayarak, "Bu anlaşma İran'nın pozisyonunda herhangi bir değişim yaratacak mı göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Yaptırımlardan önce 4 milyar avroya yaklaşan iki ülke arasındaki ticaret hacminin bugün neredeyse 400 milyon avroya gerilediğine işaret eden Fabius, "78 milyon nüfuslu İran, yaptırımlar sürecinde birçok şeyden mahrum kaldı ve birçok şeye ihtiyaç duydu. Fransa ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilir" dedi.

Fabius, dün beraberinde Tarım, Tarımsal Gıda ve Orman Bakanı Stephane Le Foll ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Matthias Fekl ile Tahran'a günübirlik bir ziyarette bulunmuştu. Fabius'a bakanların yanı sıra üst düzey şirket yöneticilerinden oluşan 100 kişilik bir heyet de eşlik etmişti.

Fabius 3. Batılı lider oldu

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1 ülkeleri) arasındaki müzakerelerde Avusturya'nın başkenti Viyana'da 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi de İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel anlaşmadan sonra İran'ı ziyaret eden ilk Batılı devlet adamı olarak beraberindeki heyetle 19 Temmuz'da Tahran'a giderek, İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de 28 Temmuz'da günübirlik bir ziyarette bulunmuştu.

Fabius da Mogherini'nden bir gün sonra İran'a gitmiş ve böylece anlaşmanın ardından ülkeye giden 3. Batılı lider olmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa Dışişleri Bakanı Fabius Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement