Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Geleneksel İftar Yemeği - Son Dakika
Güncel

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Geleneksel İftar Yemeği

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ramazan gününde, tankların, topların kullanıldığı, insanların öldüğü coğrafyaların olduğunu belirterek, "Dünyanın sulhe ihtiyacı var."

03.08.2012 00:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ramazan gününde, tankların, topların kullanıldığı, insanların öldüğü coğrafyaların olduğunu belirterek, "Dünyanın sulhe ihtiyacı var. İnsanların huzura, barışa ihtiyacı var. Bunları sağlayabilmek, ortak bir mücadeleyle, ortak bir gayretle mümkün" dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği geleneksel iftar programına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, Vatikan, Avustralya, İsveç, Danimarka ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin büyükelçisi, yabancı misyon temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. İftarın ardından bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Arınç, israfa girmedikçe, gösterişe dalmadıkça, dostları bir araya getiren iftarlara çok ihtiyaç olduğunu belirterek, oruç tutanıyla tutmayanıyla iftar sofralarında birlikte oturmanın da insanlarda büyük bir sevinç oluşturduğunu ifade etti. Vakfın 18 yıldır "diyalog" kelimesini ağzından düşürmediğini, hayata geçirmeye çalıştığını ve büyük gayretler sarf ettiğini vurgulayan Arınç, insanların birbirleriyle dost olabileceklerini pek çok faaliyetleriyle ortaya koyduğunu kaydetti. "Diyalog kurabilmenin medeni hayat için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" diyen Arınç, vakfın, insanların birbirini anlaması konusunda da her kurum ve kuruluşla çalışmaları olduğunu belirtti.

"En yakın çatışma noktalarının içimizde ve hemen komşularımızda olduğunu gördükçe, hatta uzak bir ülkeyi, Myanmar'ı zikrettikçe, hatta Güney Amerika'dan bir başka ülkeyi veya Asya'nın en güneyindeki ya da kuzeyindeki bir ülkeyi bahsettikçe, evrensel barışta 'ne, nasıl gerçekleşir?' diye şüpheyle bakılabilir ama ideal bu olmalı bence" ifadelerini kullanan Arınç, şunları kaydetti:

"İdeal, evrensel barışın teessüsü için neler yapacağımız konusunda, sadece dinler arası diyalogla değil, bütün fikirlerin, bütün düşüncelerin, fobilere karşı, korkulara karşı alınabilecek tedbirlerin mutlaka görüşülmesi, konuşulması ve düşünen insanlara bunların anlatılması gerekli."

Ramazan gününde, tankların, topların kullanıldığı, insanların öldüğü coğrafyaları da bildiklerini belirten Arınç, oralarda huzur, güvenlik gelmesini istediklerini kaydetti. Türkiye'nin de eşbaşkanlığını yaptığı "medeniyetler ittifakı" konusunda İstanbul'daki enstitünün çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Arınç, "Dünyanın sulhe ihtiyacı var, insanların huzura, barışa ihtiyacı var. Bunları sağlayabilmek, ortak bir mücadeleyle, ortak bir gayretle mümkün. Bugünkü sıkıntılarımızın temelinde ne varsa bunlar ancak diyalogla, anlayışla, birbirimizi kabul etmekle ve o kabulün şartlarını yerine getirmekle sanıyorum mümkün olabilecek" diye konuştu.

"RAMAZAN'IN HİSSETTİRECEĞİ SADECE BU SOFRALARDA KONUŞMAKLA KALMAMALI"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da yaptığı konuşmada Ramazan'ın insanları sofralarda buluşturmasının çok güzel olduğunu kaydetti. Ramazan'ın hissettireceğinin sadece bu sofralarda konuşmakla kalmaması gerektiğini vurgulayan Günay, "Başkalarıyla ilgili adalet duygusunu, muhtaçlara yardım duygusunu, tamahkarlıktan uzaklaşma duygusunu, mal biriktirmenin, servet biriktirmenin bu dünya için güzel gözükse de inançlarımız için çok doğru olmadığı duygusunu, yani bu dünyayla ilgili fazla tamahkar olmama duygusunu hissettirmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkanı Mustafa Yeşil de, birlikte yaşama kültürünü oluşturmaya mecbur olduklarını belirterek, vakfın 18 yıldan bu yana bunun için çalıştığını ifade etti. Diyaloğu, farklılıkların, zenginlik zemininde anlaşılmasını sağlayan en önemli üslup ve metot ve insanların kendisini anlatabileceği zeminler olarak gördüklerini söyleyen Yeşil, anlayabilmek ve anlatabilmenin yaptıkları toplantılarda en önemli nokta olduğunu kaydetti. Yeşil, konuşmasının sonunda yeni anayasayı hasret ve özlemle beklediklerini ifade etti.

Programda, Vakfın Onursal Başkanı Fetullah Gülen'in gönderdiği mesaj, davetlilerle paylaşıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Geleneksel İftar Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement